Merhabalar farklı tabliye kotları olan bir villa statik projesi yapıyorum. Alt katta odaların tabliye kotu 3.5 m, salonun tabliye kotu ise 5.5 m. Odaların olduğu kısımda da 3.5 metrelik bir kat daha çıkıyor ve tabliye üst kotu 7 metre oluyor. 5.5 metre ve 7 metrede bulunan tabliyeler arasındaki kot farkı 1.5 metre kaldığı için bir kısa kolon oluşma söz konusu. Eleman boyutlarını arttırmak, donatı çaplarını arttırıp aralıklarını azaltmak, mantar döşemeye dönmek, üst katı çelik yapmak gibi fa çok fazlabirçok yöntem denedim ama sorunu çözemedim. Mimari kısıtlamalardan dolayı da yapının çerçeve sistemini çok fazla değiştiremiyorum. Son olarak aklıma şöyle bir yöntem geldi: Kısa kolonların oluştuğu kenarlara 5 cm'lik döşeme derzi bırakıp döşemeyi 5 cm ilerden başlatarak tanımladım. Söz konusu olan kenara da 50 cm genişliğinde ve 20 cm yüksekliğinde bant kiriş tanımladım. Söz konusu döşemelerin yüksekliği 20 cm olduğu için bant kiriş döşeme içinde kalacak. Boşluk olan kısmı da ses ve ısı yalıtımını sağlamak amacıyla cam yünüyle doldurup üstünü çelik sac ile kapatmayı düşünüyorum. Rijit bir malzeme olmadığı için bu sayede kısa kolon etkisini azaltabilirim diye düşündüm. Analiz dosyasını da ekleyip gönderdim eğer inceleme fırsatınız olursa çok sevinirim. Bu tarz bir uygulama yapılması sizce sakıncalı olur mu? En kötü ihtimalle mimari proje revize edilecek sanırım.