Kademeli radye temel

Kademeli radye temel için ekte gonderdigim X ekseni boyunca kesiti alinmis modeli nasil yapilabilecegini madde madde anlatabilecek biri varsa cok memnun olurum.

Simdiden tesekkur ederim
 
Merhaba,
Kademeli temel durumlarına ait 2 adet örnek ekliyorum.

Örnek_kademe1.ide6 da önce RD1 radyesi oluşturulur. Kademenin olduğu bölgede döşeme boşluğu komutu ile boşuk oturulur. Daha sonra aynı bölgede döşeme kenarı ile kademenin sınırlandığı alan oluşturulur. Radye döşeme ayarlarında -100 cm kot verilerek RD2 döşemesi oluşturulur. Kademenin bulunduğu bölgedeki paneller girilir. (Paneller tanımlanırken panel yardımcı toolbarındaki kesişimlerle böl satırı inaktif hale getirilir) Panel ayarlarında panel kot -100, üst kot -300 cm girilir. statik betonarme sekmesinde -kabuk olarak modelle satırı- ve -su basman/tüm katlarda devam etmeyen panel -satırları işaretlenir.
Analiz Ayarları/Temel Sekmesinde -Üst Yapı etkileşimli çözüm satırı- işaretlenmelidir.

Örnek_kademe2.ide6 da kademenin y ekseni boyunca devam ettiği varsayılmıştır. Burada her bir kademe radye döşeme kenarı ile ayrı bir kapalı alan olarak oluşturulur. RD1 ve RD5 döşemesi 40 cm , RD2 ve RD4 döşemesi 60 cm yüksekliğinde tanımlanır. RD3 döşemesi döşeme ayarlarında -100 cm kot verilerek tanımlanır.
Kademe bölgesindeki P1 ve P2 paneleri girilir. Panel ayarlarında panel kot -100, üst kot -300 cm girilir. statik betonarme sekmesinde -kabuk olarak modelle satırı- ve -su basman/tüm katlarda devam etmeyen panel- satırları işaretlenir.
Analiz Ayarları/Temel Sekmesinde -Üst Yapı etkileşimli çözüm satırı- işaretlenmelidir.
 
Levent bey cok tesekkür ederim.

Fazlasıyla acıklayıcı olmus.

Bir sorum var.

2.Örnekteki RD1 ve RD2 radye temelleri davranış olarak nasıl bi yapı gösterirler.
Sonuçta modelleme esnasında iki ayrı radye temeli olark modellendiler.
Devam eden radye temeli davranışımı olucaktır yoksa derz varmış gibi mi analize sokulacaktır.
Aynı soru RD4 ve RD5 radye temelleri ve temellerin yanlarına modellenen paneller içinde geçerlidir.

Selamlar
 
Merhaba

RD1 ve RD2 radyeleri tek bir radye olarak çözülürler. Aynı şekilde RD3 ve RD4 te tek bir radye olarak çözülür.

İyi çalışmalar
 
Merhabalar,yapı denetim şirketi tarafından bu şekilde bir eksik yazılmıştır.



3-Projede kademeli radye temel mevcuttur. Yönetmelikte kademeli temel ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, kot farkı fazla olan kademeli temellerde sakıncalar ortaya çıkmaktadır. Projede temeller arası kot farkı 3.95 m.dir. Bu oldukça fazla bir yüksekliktir. Üstteki binanın temelini alttaki binaya bağlayan perdenin bağlantısında ek tesirler oluşturacaktır. Ayrıca bu bağlantı perdesine gelecek sürşarjyüküve yatay itkiler (zemin raporundan alınacak değerlere göre hesaplanmalı) dikkate alınmalıdır. Zorunlu olmadıkça kademeli temel yapılmamalıdır.
Proje müellifi Belediye Meclis kararı gereğince kademeli temel yaptırdığını belirtmektedir. Projede iki temel yüksekliği arasına konulan h=4.65 m yüksekliğindeki PB101 ve PB102 perdelerinin normal bodrum panel perdesi olarak çözülmesi kabul edilemez. Nitekim bu proje içersinde; parselin etrafındaki h= 1.03 m ile h=3.64 m arasındaki istinat duvarlarının dolgu yüzüne bile fi 14/14 arayla boyuna donatı yerleştirilmişken PB101 ve PB102 perdelerine ise fi 14/23-24 yerleştirilmiştir. Yukarıdada belirtildiği gibi1.bodrum temeli yükü sürşarj yükü ve perde arkası zemin değerlerine göre alınacak yükler dikkate alınmadan yapılacak çözüm yanlış olacaktır. (Bu hali ile herhangi bir sorumluluk alamıyacağımı beyan ederim)


Nasıl bir çözüm yapılması gerekiyor bu eksiklikle alakalı?

Projemi buradan indirebilirsiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba
Benim düşüncem.
Yapı denetim haklı.
Radye temelde kademe yapmayın.
Ayrıca, Perdelerde yatay toprak yükü alınmamış, döşemelerdeki boşluklar döşeme kenarı ile oluşturulmamış,
Kırk bir senelik mühendisim İlk defa gördüğüm tek kolon üzerine oturtulmuş kat.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE SÖZÜN BİTTİĞİ YER.


Ünver ÖZCAN
 

Ekli dosyalar

  • TEK KOLONLU 4. KAT.png
    TEK KOLONLU 4. KAT.png
    290 KB · Görüntüleme: 2,086
Ünver bey yeni mezunum elimden geldiğince doğrusunu yapmaya,araştırmaya çalışıyorum.Dediğiniz uyarıları dikkate alıcam ve proje üzerinde gerekli düzenlemeleri yapacağım.
Yeni mezun bir mühendis olarak teşekkür ediyorum,iyi çalışmalar.
 
Geri
Üst