Kaset döşeme aralıklarının V10.82 'de 70cm'den Fazla Olmasını hata olarak veriyor

yldrmanil

Etkin Üye
Kaset döşeme aralıkları 70cm'yi geçtiğinde raporda hata olarak yansımakta. Bunu anladığım kadarıyla "kaset dediğimiz sistem kirişlerle bölünür" ilkesine dayanarak yaptınız. Bugüne kadar ben 80x80 kaset boşlukları yapıp nervür kirişlerini 20cm*DolguluDöşemeKalınlığı olarak TS500'deki minimum kiriş genişliği ile ve minimum donatıları 12lik yaparak yapabiliyordum. Böylece iki yönlü dişli döşeme yerine kaset döşeme yapmış oluyordum(nervür kirişlerde kesme hesaplanmıyordu tabi).
Bu güncellemede gelen uyarı ile şunu anlıyorum ki, programda kaset/asmolen yapacaksanız sisteminiz tek ya da iki yölü dişli döşemedir ve buna perde koymak zorundasınız. Yani programda "KASET" dediğimiz aslında iki yönlü dişli döşeme diyorsunuz.

Öyleyse programdaki kaset ile analiz ayarları sihirbazında ilerlerken perdesiz sisteme imkan vermemeniz gerekmiyor mu?

İzin veriliyorsa da sistem kasettir, kaset sistemde de kirişler(nervürler) TS500 şartlarında hesaplanır ve 70cmden de fazla yapılabilir olmuyor mu?
 
Merhaba

Nervür ve kaset döşemelerde diş aralığı kontrolleri Ts500 11.3 ve 11.5 e uygun olarak yapılmaktadır.

Ts500 11.5. İki doğrultuda çalışan dişli döşemeler maddesi, 11.3 maddesine referans vererek Bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler ile aynı kurallar uygulanacağını belirtmiştir.

Aynı kurallar iki yön içinde geçerlidir.

70cm den daha geniş açıklıkta nervür / kaset döşeme yapılamaz.

1628522628242.png

TBDY 2018 4.3.4.3 Maddesinde açıkça "Tek doğrultulu dişli döşemeli" sistemlerden bahsedilmiştir. İki doğrultuda dişli döşemeli sistemler bu sınıfa sokulmamıştır.

1628522891177.png
Tablo 4.1 de de aynı şekilde "Tek doğrultulu dişli döşemeli" sistem olarak açıklanmıştır.

1628523029828.png

TBDY Analiz ayarları sihirbazında İki doğrultuda dişli döşemeli sistemler, Kirişli döşemeli sistemler ile aynı sınıfta yer alır.
"Yüksek sünek" A11 çerçeve sistem seçilerek perdesiz olarak çözüm yapılabilir.

1628523157623.png

Ayrıca aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Nervür ve kaset döşemelerde diş aralığı kontrolleri Ts500 11.3 ve 11.5 e uygun olarak yapılmaktadır.

Ts500 11.5. İki doğrultuda çalışan dişli döşemeler maddesi, 11.3 maddesine referans vererek Bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler ile aynı kurallar uygulanacağını belirtmiştir.

Aynı kurallar iki yön içinde geçerlidir.

70cm den daha geniş açıklıkta nervür / kaset döşeme yapılamaz.
Yasin bey merhaba
bu kural 2000 yılından beri var, program neden şimdi bunu yapılamaz olarak hata veriyor?
 
Bu konuda ben hala terim anlamlarında bir netliğin olmadığı düşünüyorum.

"Bir döseme’nin asmolen olduguna nasil karar vereceksiniz bakalim;Asmolen bir dolgu malzemesidir. Topraktan olur, cüruftan olur. Yani asmolen dösemeli sistem diyorsaniz mutlaka kirisler arasindaki gozlerin bir dolguyla dolu olmasi gerekir. Ikinci olarak asmolen dişler arasindaki mesafe en fazla 70cm olmalidir. 70cm, olabilir, 69cm olabilir, 60cm olabilir vb. Bu iki koşul saglanmissa bu bir asmolen dösemeli sistemdir.

Kaset dösemeli sisteme bakalim:

Kaset dösemeli sistemde, yuzey her iki yonde saplama kirislerle belli mesafelerde bolunmustur. Iki kiris arasindaki mesafe 70cm den buyuk olmalidir(70cm den kücuk ise asmolen), kirisler arasinda herhangi bir dolgu malzemesi yoktur, bahsettigimiz kadet doseme kirisleri adeta kiris hukmundedir kiris ebatlarini saglamalidir en az 20cm olmalidir(200,25,30…) 10cm lik, 12cm lik kiris genisligi yaparak kaset doseme yapamazssiniz. Bu sartlar saglanmissa dosemeniz kaset dosemedir. Bu sartlardan biri dahi saglanmamissa kaset doseme diyemezssiniz. Ornek, kirislerim 25cm, kirisler arasi mesafe 1’er metre, ama kiris aralarini doldurdum, kaset doseme olur mu? Hayır kaset doseme olmaz artik bu dolgulu döseme olur. Baska bir ornek kirislerim 10cm genisliginde yan yana, kiris aralarim 70cm , ama arada dolgu malzemesi kullanmadim bu kaset döseme olur mu? Hayir buda olmaz, 10cm lik dislerle 70cm lik mesafelerle kaset doseme yapamazssiniz.

Sonuc olarak;

bir sistemin asmolen dosemeli sistem olmasi icin, dolgu kullanilmasi, disler arasi mesafe’nin 70cm den kucuk olmasi gerekir.

Sonuc olarak;

Bir dosemenin kaset doseme olmasi icin, kiris genisliginin 20cm den buyuk olmasi, kirisler arasi mesafe’nin 70cm’den buyuk olmasi ve aralarda hic bir dolgu malzemesinin kullanilmamasi gerekir.

Bu kriterleri saglamak suistimali onler, yonetmelige uygunluk saglar.”
Ahmet beyin bir yazısını aynen aktardım.

ts500 11.5. iki doğrultuda çalışan dişli döşemeler maddesi, 11.3 maddesine referans vererek bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler ile aynı kurallar uygulanacağını belirtmiştir.

aynı kurallar iki yön içinde geçerlidir.

70cm den daha geniş açıklıkta nervür / kaset döşeme yapılamaz.

1628522628242.png

TS500'de anlatılanlar "Bir Doğrultuda Çalışan Dişli Döşemeler" ve "İki Doğrultuda Çalışan Dişli Döşemeler" için geçerli ilkeler. Dolayısıyla biz aslıda İdeCAD'de "kaset" değil "İki Doğrultuda Çalışan Dişli Döşemeler" i analiz yaptırabiliyoruz. Ya da "Tek Doğrultulu Asmolen" ve "İki Doğrultulu Asmolen" döşemeleri çözebiliyoruz.
 
Merhaba

Önceki mesajımda da yazdığım gibi bu döşeme tipleri Ts500'de Bir doğrultuda çalışan dişli döşeme ve iki doğrultuda çalışan dişli döşeme tanımları yapılmıştır. Bu döşeme tipleri uygulamada ve ideCAD'de nervür ve kaset döşeme olarak isimlendirilmektedir
İki doğrultuda çalışan dişli döşeme (Kaset) tanımlandığında diş aralığı max:70cm olması gibi Ts500 kesit kurallarına uyulması gerekmektedir.

Ne deprem yönetmeliği nede TS500'de Kaset döşeme ile ilgili bir açıklama yoktur. Piyasada bulunan hazır kaset kalıp ölçüleri 70cm i geçtiği için
dişli döşeme olarak modellenmesi uygun olmaz.
70cm i geçen diş aralıkları ile kaset döşeme tanımı yapmak için tali kirişler ile ızgara oluşturup aralarına döşeme tanımlayarak kiriş ve döşeme kesit kurallarını sağlayacak şekilde yarı rijit diyafram modeli ile çözüm yapmanız uygun olur.
Mevcut kaset kalıplarına uygun tali kiriş ve döşeme modelinin hızlı oluşturulması ile ilgili istek notlarımız arasındadır.
 
"mevcut kaset kalıplarına uygun tali kiriş ve döşeme modelinin hızlı oluşturulması ile ilgili istek notlarımız arasındadır."
Bu düzenlemenin biran önce yapılmasını diliyorum.
 
Geri
Üst