Kiriş açıklığı

Bu resimden kimsenin bir şey anlayıp da cevap vereceğini sanmıyorum. Ya daha büyük resim verin yada projeyi gönderin ki geneline bakarak daha rahat fikir yürütelim....
 
Gönderdiğiniz projede kalıp planının nasıl olacağına ilişkin bilgi yoktu, sadece perde ve kolonları çizmişsiniz.
Çİzimde gösterdiğiniz açıklık 13 m kadar. Fakat burası 2m konsol gibi düşünülebilir.
Ekteki resimdeki gibi perdeden çıkan konsol kirişler ile 2mlik konsol döşeme tasarlanabilir.

Resimde görülen çekirdek kısmın tamamını perde olarak modellemenizi ayrıca tavsiye ederim.
 

Ekli dosyalar

  • klp.png
    klp.png
    48.4 KB · Görüntüleme: 6,314
Ortada hiç bir çalışma yok. Projeniz bu haliyle bir fikir vermiyor. Sadece kolonlardan ibaret bir dosya var. Bu durumda çok fazla bir şey söylenemez ama kabaca şunu söyleyebilirirm. Resimdeki gibi perdelerle bağlantılı kirişlerin ucuna bir bağlantı düşünürseniz olabilir. Süreklilik olması da elbette tercih sebebidir. Aksi hal de çok mantıklı değil. Ayrıca 67, 68 ve diğerleri gibi perde kolonları panel objesi ile girmenizi tavsiye ederiz.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot 2016-09-06 11.51.00.png
    Screenshot 2016-09-06 11.51.00.png
    351.7 KB · Görüntüleme: 6,282
çok teşekkürler ben devamını çizer takıldığım yerde tekrar sorarım. İlginiz için teşekkürler.
 
Selam aşağıda vermiş olduğum dosya daha önce kiriş açıklığı fazla olduğundan dolayı göndermiş olduğum projede kaset döşeme tanımladım fakat döşeme kalınlığı az olduğu hatası veriyor. Böyle bir sisteme ne gibi düzeltmeler yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
kaset döşeme hakkında

Selam aşağıda vermiş olduğum dosya daha önce kiriş açıklığı fazla olduğundan dolayı göndermiş olduğum projede kaset döşeme tanımladım fakat döşeme kalınlığı az olduğu hatası veriyor. Böyle bir sisteme ne gibi düzeltmeler yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Sayın mhmt_ali,
Öncelikle bir konuyu sadece bir yere yazın. Mutlaka okunur ve birileri dönüş yapar.
İkincisi böyle bir sistemde e artık tüm döşemelerin kaset olmasında fayda var.
Sizin probleminiz kaset boyutları ile ilgili: 3m x 3m kaset boyuru yapmışsınız. Klasik sistem kirişli döşeme gibi olmuş. İmalatı da öyle olur. Yani böyle bir boyutta kaset kalıbı yok. (kaset kalı boyutlarını araştırıp fikir sahibi olmalısınız)
Onun yerine küçük ebatlı kaset kullanın. Kaset döşemenin ana mantığı sistemi küçük döşeme parçalarına bölmek bol kirişle bir süreklilik ağı oluşturmaktır.
Ayrıca sizin sistemde hatalı kiriş birleşiminden kaynaklanan (özellikle yay kirişlerin bulunduğu noktalarda) hatalı döşeme oluşumu söz konusu. Bu problemden de kurtulmalısınız. Binanızın 16 katlı, ne binası olduğunu da bilmiyorum ama böyle bir sisteme sahip yapı için sanırım yükler de bu olmamalı.
Taşıyıcı sistem davranış katsayısını da değiştirmelisiniz.
Yine daha önce yazdığım gibi perdeleri kolon objesi yerine panel objesi kullanarak veri girişi yapmanız daha iyi olacaktır.

Açıklıklar çok büyük. Bu açıklıklar için bu kiriş ebatları yeterli gelmez. Bu boyutlarla sehim problemlerin de aşamazsınız. Bu kolon boyutlarının da yeterli gelmesi mümkün değil. Kaset kiriş yüksekliklerini de arttırmanız gerekiyor 50 cm ancak kurtarır. Yol göstermek amacıyla projene biraz dokunarak sana geri gönderiyorum. Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • mega yapı son 1.ide7
    2.7 MB · Görüntüleme: 504
Sayın mhmt_ali,

Bir kaç katlı bir bina için verdiğiniz bilgilere göre belki genel geçer bir şeyler söylenebilir.
Ancak bu büyüklükte bir bina için bir resim yada bir kat bilgisiyle bilgi edinmeye çalışmak sizi büyük bir yanlışa götürür. Sorunu da bir kirişe yada döşemeye indirgemeden önce bu projeyle ilgili aşılması gereken daha bir çok zorun var gibi görünüyor.
Verdiğiniz bu kadar az bilgiye rağmen Nedim bey ve forum yöneticilerinin yardım etme çabalarını takdir ettiğimi belirtmek isterim.
Ben yapınız hakkında değil ancak sorunuzu daha mühendisçe sormanız için yardımcı olmaya çalışacağım.
Sorunuzu sorarken
1. Projenizin tamamı ve mimari kat planları forumda paylaşın. Bunları görmeden bir öneride bulunmak zaten çok zor. Örneğin projede kullandığız yay kirişleri yapmak zorunda mısınız. Bu bir mimari mi yoksa statik zorunluluk mu. Bu kirişler yapılmasında bir mimari kaygı varsa bunun yerine dekoratif bir şeyler yapılamaz mı? Bütün kolonlar bütün kat boyunca sürekli mi? vs. Bilemiyoruz.
2. Binanızın olduğu bölgeyi belirtin. 1. Derece veya x. derece deprem bölgesi gibi. Böylece size yardımcı olmak isteyenler size bu kadar yüksek katlı birinci deprem bölgesinde yaptığınız yapının perde oranının neden bu kadar düşük olduğunu sorabilsinler.
3. Yapının zemini hakkında bilgi. Dikkat zemin emniyet gerilmesi demiyorum. Böylece size yardımcı olmak isteyenler size bu ağırlıktaki yapının taşınacağı zeminle ilgili öneride bulunabilirler. Belki zemin iyileştirilmesi yada kazık uygulaması önerisi gelebilir..
4. Yapı sınıfınız. Yapınız bir okul mu, işhanı mı, konut mu ne olduğu bilmeden size bir öneride bulunmak sizi bir yanılgıya götürebilir. Örneğin yapınız bir işhanı ise bu büyüklükte ki bir yapıda cepheye ne gibi yükler gelecek.
5. Yapınıza etkiyen harici yükler. Örneğin binanızın yapımı sırasında üzerine kule vinç çıkaracak mısınız ? vs.
Buraya kadar olanlar aslında burada soru sormadan önce dikkat etmemiz gereken bence genel hususlar. Tabi yapı çözümü genel olarak bitirmiş sadece bazı noktalarda takılan arkadaşlar için bunu söylemiyorum.
6. Bildiğim kadarıyla ide de dilatasyonları binaları ayrı çözüp daha sonra ortak temel çözümü için birleştiriyorsunuz. Lütfen bu durumu araştırın
7. Bu büyüklükte bir yapıyı daha önce çözmedi iseniz. Sadece forumdan değil çevrenizde bilgisine güvendiğiniz meslektaşlarınızdan yararlanın.

Saygılarımla
 
Geri
Üst