Kiriş Nmax ve Donatı Alanı Yetersizliği nasıl giderilir?

arcengserhat

Yeni Üye
Merhabalar herkese, günlerdir uğraştığım bir projede radye donatı alanında ve bazı kiriş nmax değerlerini sağlatmakta zorluk çekiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. dosyamı ekte paylaşıyorum herkese iyi çalışmalar şimdiden.
 

Ekli dosyalar

  • B BLOK (1).cde
    18.8 MB · Görüntüleme: 14
Merhabalar herkese, günlerdir uğraştığım bir projede radye donatı alanında ve bazı kiriş nmax değerlerini sağlatmakta zorluk çekiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. dosyamı ekte paylaşıyorum herkese iyi çalışmalar şimdiden.
RADYE TEMEL DONATI ÇAPINI ARTIRIN VEYA DONATI ARALIĞINI 8 CM YAPIN. ( MANUEL 16 MM 9 CM ARAYLA GİRDİĞİNİZDE DONATI SORUNU YOK )
N max HATASI ALDIĞINIZ KİRİŞ EBATLARINI ARTIRMAKTAN BAŞKA ÇARENİZ GÖRÜNMÜYOR. ANCAK K17 KİRİŞİ İÇİN YÜKSEKLİK 80 CM LERİ BULUYOR. BU YÜZDEN k17 kirişini perdeye dönüştürün. P11 PERDESİNİ P 25 PERDESİNE bağlayın. BU AÇIKLIKTA BİR KİRİŞLE BU KADAR YOĞUN PERDELERİ BAĞLAYAMAZSINIZ.
İYİ ÇALIŞMALAR.
 
Merhaba,
-beton sınıfı c30 yerine c35 alındı ki yaklaşık 50 metre yükseklikteki bir betonarme yapıda alınabilir.
-geometri kontrolünde ilgili hatalı modellenen döşemeler düzenlendi.
-en üst kattaki kirişlere duvar basmayacağı için o kattaki kirişlerde duvar yükü almayabilirsiniz.ben öneri modelinde almadım.
-genel betonarme parametrelerinden fiber beton opsiyonu seçildi.
-radye temeldeki donatı alan yetersizliği alt donatı alanları fi16/9 ve fi16/8 yapılıp donatı alanı arttırılarak giderildi.
-kiriş eksenel kapasite yetersizliği hatasında için ilgili kiriş 60 tf civarı yani 590 kn gibi bir eksenel kuvvet aldığı için bu da kirişte sınır değer olan (0.1xbxhxfck) yaklaşık 44,6 tf değerini aşması sebebiyle ya kirişi 25x80 gibi değerlere getirmek yerine ilgili kirişi kaldırıp görseldeki gibi duvar yükü taşımayan, çerçeveyi tamamlayıcı kirişler ekleyerek ilgili hata giderildi.
-kirişte kenetlenme boyu kontrolü opsiyonu yönetmelik gereği işaretlenmeli ve işaretlendi.
-siz kapasite oranı 1 i aşan kirişleri analiz ve tasarım görüntülemede (r) simgesini seçip ardından kırmızıyla gösterilen kirişleri seçip gövde donatısı ekleyerek bu oranı 1 in altına çekebilirsiniz.

öneri proje dosyası ve eksenel hatasıyla ilgili yapılan düzenleme görseli eklerdedir.kolay gelsin,iyi çalışmalar dilerim.
EKSENEL HATASI İÇİN DÜZENLEME.PNG
 

Ekli dosyalar

  • --ÖNERİ PROJE--.cde
    18.8 MB · Görüntüleme: 10
Kubilay Bey ilginiz ve zahmetiniz için çok teşekkür ederim, gerçekten düzeltmeleriniz benim için ders niteliğinde. Tekrardan emeğinize sağlık. İyi çalışmalar dilerim.
 
Geri
Üst