Kiriş Raporu Kiriş kapasite Tasarımı Kapasite Oranı > 1

MustafaAkın20

Etkin Üye
Kapasite tasarımında kapasite oranının 1 den büyük (1.021,1.008 gibi) değerler olan kombinasyonlar olduğunu gördüm. Etki diyagramındada görünüyor. Bu kapasite oranı kesme kuvveti ve moment ilişkisi olmalı. Eğer durum buysa kiriş kapasite uyarısı vermedi. Ben mi yanlış yorumluyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.
 
MustafaAkın20":3ct2ew92' Alıntı:
Merhaba,
benim sorum, kirişlerin raporunu incelediğimde kapasite tasarımında kapasite oranının 1 den büyük (1.021,1.008 gibi) değerler olan kombinasyonlar olduğunu gördüm. Etki diyagramındada görünüyor. Bu kapasite oranı kesme kuvveti ve moment ilişkisi olmalı. Eğer durum buysa kiriş kapasite uyarısı vermedi. Ben mi yanlış yorumluyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.
Merhaba,
Kiriş Betonarme/Kapasite tasarımı diyaloğundaki kapasite oranları ise iki eksenli eğilme ve eksenel yükleme etkisindeki oranlardır. Ve bu oranların 1 den büyük çıkması durumunda raporda uyarı verilmemektedir. Kiriş üst düz, alt düz ve gövde donatıları arttırılarak bu oranların 1' in altına inmesi sağlanabilir.
İyi çalışmalar
 
Levent Bey,
peki bu oranı, bahsettiğiniz donatılarla oynayarak 1 in altına indirmemiz gerekiyor mu? Birde kiriş kapasite oranlarını komple bir yerde görme şansımız var mı yoksa tek tek girmemiz mi gerekiyor?
 
MustafaAkın20":2wqt4x6i' Alıntı:
Levent Bey,
peki bu oranı, bahsettiğiniz donatılarla oynayarak 1 in altına indirmemiz gerekiyor mu? Birde kiriş kapasite oranlarını komple bir yerde görme şansımız var mı yoksa tek tek girmemiz mi gerekiyor?
Kiriş kapasite oranları, Kiriş Betonarme diyaloğunda verilmektedir. Kiriş Betonarme diyaloğunda "Tüm katlar" seçeneği işaretlenip, diyaloğun altındaki "ileri" ve "geri" oklarını tıklayarak kirişleri sırasıyla inceleyebilirsiniz. Kapasite oranlarının 1 den büyük çıkması durumunda uyarı verilmesine yönelik durum notlarımız arasındadır.
 

Ekli dosyalar

  • k_k_01.png
    k_k_01.png
    45.7 KB · Görüntüleme: 1,097
Levent Bey tekrar merhaba,

konu ile ilgili durumun notlarınız arasında olduğunu söylemiştiniz fakat güncellemede bunu göremedik. Şöyleki, projeden daha çok bu kapasite oranlarını düzeltmekle zamanım geçiyor. Proğramda kolon yada kiriş elemanlar kapasitesinin üstünde çalışıyorsa bu bir hata değilmidir? Eğer hata ise, proğram bu kapasite oranlarını 1 altına indirebilecek şekilde donatılandırma yapamaz mı yada neden yapmıyor? Betonarme sistemi yarı rijit çözdüğümiz için bu kadar elle donatıya müdahale etmek çok hoş olmuyor çünkü yapının davranışı her donatı müdahelesinde teorik olarak değişecektir. Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...
 
Programda betonarme tasarım hesapları TS 500 de bertilen taşıma gücü yöntemiyle yapılmaktadır. TBDY 2018 ve Ver. 10 sürümü ile birlikte fiber model yaklaşımı ve mander modeli (TBDY Bölüm 5 'deki malzeme modelinin TS500 kuralları çerçevesinde uygulanmış hali) de kapasite tasarımı olarak programa eklenmiştir. İki hesap yöntemi arasında hesap kabulleri sebebiyle sonuçlarda farklılıklar olabilir.
Kapasite oranlarına göre otomatik tasarım yapılması ile ilgili istek ar-ge ekibimize iletilmiştir. Betonarme eleman tasarımlarında kapasite oranlarının da dikkate alınmasını öneririz.
İyi çalışmalar
 
Geri
Üst