yakubu

Üye
İDECAD, kiriş sehim hesabını nasıl yapıyor? ts500 de ki çatlamış kesit eylemsizlik momenti (Mcr), Mmax, Icr, basınç donatısı oranı, kalıcı yük süre katsayısı gibi değerleri ideraporun neresinde bulabiliriz. Rapordaki sehim değerlerinin nasıl hesaplandığını detaylı formülleriyle bilen var mı? Özellikle nervürlü döşeme sisteminde konsol kirişlerde (50/32 gibi) çok büyük sehim değerleri çıkıyor. kiriş yüksekliğini artırmakla bu iş çözülecek gibi gözükmüyor.
 
Merhaba,

Sehim hesabını ideCAD, TS500'de anlatılan yöntemle yapmaktadır.

İstediğiniz ara değerler hesap sırasında her bir kiriş için ayrı ayrı göz önüne alınmaktadır. Bununla birlikte raporda ise sadece sehim değerlerini görebilmekteyiz.

Sehim hesabı Adem Doğangün'ün "Betonarme Yapıların Hesap ve Tasarımı" adlı kitabında adım adım ve oldukça detaylı anlatılmaktadır. Kitabı temin etmenizi öneririm.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

yakubu:aqa6grht' Alıntı:
sisteminde konsol kirişlerde (50/32 gibi) çok büyük sehim değerleri çıkıyor
Sehim değeri açıklığa ve kiriş boyutlarına bağlı. Büyük olasılıkla sistemle alakalı... İsterseniz projeyi ekleyin bizler de inceleyelim...

İyi çalışmalar..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
(V6, V7) Şu sehim hesabı konusuna kafam takıldı. Ekteki projede simetrinin diğer tarafındaki yay şeklindeki KBB kirişi sehim şartlarını sağlamıyor. Daha sonra simetrinin diğer tarafına KAA kirişini dizayn ettim, sehim şartları sağlandı. İkisinin sonuçlarını irdelediğimde kiriş uzunluklarının farklı alındığını tespit ettim.


KAA kirişi uzunluğu 4.90 alınırken KBB kirrişi 6.10 alınmış. KAA kirişinin uzunluğu mesnetli olduğu kirişlerin en yakın noktasından alınırken KBB kirişinin uzunluğu düğüm noktasından alınmış. (Fark yay şeklinde olmasından kaynaklanmıyor. Yay uzunluğunu hesapladığımda yayın çapı çok büyük olduğundan yine yaklaşık 6.10 m çıkıyor).

Soru mu? Soru yok. :? ama siz yine de bir cevap verin...
 

Ekli dosyalar

  • Sehim plan.png
    Sehim plan.png
    113.5 KB · Görüntüleme: 9,195
  • Sehim hesap.png
    Sehim hesap.png
    100.3 KB · Görüntüleme: 9,193
NYILMAZ":2gd2f2w2' Alıntı:
(V6, V7)KAA kirişi uzunluğu 4.90 alınırken KBB kirrişi 6.10 alınmış. KAA kirişinin uzunluğu mesnetli olduğu kirişlerin en yakın noktasından alınırken KBB kirişinin uzunluğu düğüm noktasından alınmış. (Fark yay şeklinde olmasından kaynaklanmıyor. Yay uzunluğunu hesapladığımda yayın çapı çok büyük olduğundan yine yaklaşık 6.10 m çıkıyor).
Soru mu? Soru yok. :? ama siz yine de bir cevap verin...

Olması gerektiği gibi gayet normal bir sonuç :)
 
Eğrisel kirişlerde özel bir durum: eğrisel elemanın orta ekseninde; elemanın bittiği noktaların iç mesafesi dikkate alınıyor. Durumu notlarımıza aldık.
 
iyi çalışmalar herkese... ek de yüklediğim projenin 4.katta konsol kirişlerde sehim problemi yaşıyorum... benzer konsol uzunluklarında 70x35 kiriş kurtarırken K422 VE K444 kirişleri sehim kurtarmıyor.. 80 cm çıkartmam gerekiyor... sistem de mi bir problem var kontrol eder misiniiz rica etsem?
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst