V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kiriş yüksekliği döşeme kalınlığının 3 katından fazla olmalı

Merhaba arkadaşlar;
önüme bir proje geldi döşeme kalınlığı 28 cm kiriş yükseklikleri 30/70, bunun nasıl kabul gördüğünü öğrenmek istiyorum.
7.4.1 (b) Kiriş yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından ve 300 mm’den daha az olmayacaktır. Bu şartı sağlamayan elemanlar, çözümlemede döşeme elemanları ile beraber modellenecek, kiriş gibi donatılacak, ancak çerçeve kirişi olarak kabul edilmeyecektir. Ayrıca, kiriş yüksekliği kiriş gövde genişliğinin 3.5 katından fazla olmayacaktır.
bu maddeye istinaden yapıldıysa nasıl bir analiz yöntemi seçildi ki program hata vermedi?
Bu durumda biz istersen 20 cm kalınlıklı döşeme ile 25/55 kiriş çözüp de hatasız rapor alabilir miyiz?
Yorumlarsanız çok sevinirim.
Yapan nasıl yaptı yada biz neden yapamayalım bunun cevabını arıyorum? Yönetmelikte yazan döşeme gibi çalışır şartı idecadde nasıl bir kabul görüyuor
 
döşeme kalınlığı 28cmX3= 84 cm. kiriş yüksekliği en az 84 cm olacaktır.
döşeme kalınlığı 20 cm için kiriş yüksekliği 60 cm olmalıdır.
kiriş yüksekliği 50cm,gövde 25 cm, 3.5x25cm=87.5 cm. olmalıdır.
 
TBDY 7.4.1.1 – Kolonlarla birlikte çerçeve oluşturan veya perdelere kendi düzlemleri içinde bağlanan kirişlerin enkesit boyutlarına ilişkin koşullar aşağıda
(a) ila (d)’de verilmiştir:

(a) Kiriş gövde genişliği en az 250 mm olacaktır. Kiriş gövde genişliği, kiriş yüksekliği ilekirişin birleştiği kolonun veya perdenin kirişe dik genişliğinin toplamını geçmeyecektir.

(b) Kiriş yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından ve 300 mm’den daha az olmayacaktır. Buşartı sağlamayan elemanlar, çözümlemede döşeme elemanları ile beraber modellenecek, kirişgibi donatılacak, ancak çerçeve kirişi olarak kabul edilmeyecektir. Ayrıca, kiriş yüksekliği kirişgövde genişliğinin 3.5 katından fazla olmayacaktır.
....


Eğer kirişler Erhan Bey'in de dediği gibi kolonlarla birlikte çerçeve oluşturmayan kirişse böyle uygulama yapılabilir (Mesela alın kiriş kenarlarından uzayan döşemeler). Ama ne kadar sağlıklı orası tartışılır. Kiriş ve döşemelerin ebatları birbirine ne kadar yakınsa o kadar birbirine benzeyerek çalışırlar.
 
Geri
Üst