V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kirişlerde donatı ayarlama

Akiff

Yeni Üye
Projemi çözdükten sonra kirişlerde çok sık atılan donatıları betonu düzgün dökmek ve segregrasyonu azaltmak için kiriş donatı boyutlarını arttırıp adetini azaltıyorum analiz yaptığımda kenetlenme boyu ve kolon kiriş kesme bölgesi hatası alıyorum. Bu hataları nasıl giderebilirim .

Ekli dosyalar

Donatı çapı arttırdığınızda lb mesafesi artacağı için a ve/veya b mesafeleri koşulu sağlamayabilir ve ab hatası oluşabilir.
B mesafesi ayrıca çapa bağlıdır. ab kontrolü için yardım sayfasını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
1775227865603.png

Projemi çözdükten sonra kirişlerde çok sık atılan donatıları betonu düzgün dökmek ve segregrasyonu azaltmak için kiriş donatı boyutlarını arttırıp adetini azaltıyorum analiz yaptığımda kenetlenme boyu ve kolon kiriş kesme bölgesi hatası alıyorum. Bu hataları nasıl giderebilirim .
DONATI SEÇMİLERİNİ AYARLAYIN.
MÜMKÜN OLDUĞUNCA ( ÖZELLİKLE KİRİŞ ÜST DONATILARI VE İLAVELERİ İÇİN ) İNCE ÇAPTAN KAÇINIP , ALT DONATININ FAZLA OLDUĞU GENİŞ AÇIKLIKLI KİRİŞLERDE PİLYE KULLANIRSANIZ DONATI DÜZENİ DAHA OPTİMUM HALE GELİR.
İYİ ÇALIŞMALAR.

Ekli dosyalar

hocam mesela özellikle kirişimizin perdeye kısa doğrultuda (örn:25 cm perde kalınlığı) saplandığı durumda çokça karşılaştığımız bu kenetlenme boyu meselesinin üstesinden şöyle gelebilir miyiz ? ekteki fotoğrafta gözüken şıkları "b" değerimizi büyütecek şekilde artırarak kenetlenme boyunu artırmış olsak yönetmeliğe aykırı hareket etmiş olur muyuz ? @Yasin TEZEL @Oğuzcan HADİM

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (37).png
    Ekran Görüntüsü (37).png
    506.1 KB · Görüntüleme: 23
Yönetmelikte verilen değer minimumdur ve bu değeri arttırabilirsiniz.
Yönetmelikte "b" için verilen koşulda 12Ø'ye eşit ve büyük olması gerekliliğidir.
Bu değeri arttırırsanız "ab" koşulunu sağlamanız zorlaşır. Daha derin kiriş kullanmak zorunda kalırsınız.

1775464344822.png

Yönetmelikte verilen değer minimumdur ve bu değeri arttırabilirsiniz.
Yönetmelikte "b" için verilen koşulda 12Ø'y2 eşit ve büyük olması gerekliliğidir.
Bu değeri arttırırsanız "ab" koşulunu sağlamanız zorlaşır. Daha derin kiriş kullanmak zorunda kalırsınız.

Ekli dosyayı görüntüle 60378

Hocam niye zorlaşsın ki ? mesela 25 cm kalınlığında perdeye h=40cm kiriş koysam donatım da 14lük olsa 12x14=17 cm oluyor ama ben o sınırı yani 12 ibaresini 16 ya çekersem yaklaşık 23 cm aşağı bükülmüş olur donatı yani a+b mesafem uzamış olur. neticede kirişin yüksekliği kadar gönyeleyebilirim doğru mu hocam ? yanılıyorsam düzeltin lütfen

Açıklamak istediğim durum aşağıdaki parametre değerlerini arttırdığınızda.
Örneğin b>=45cm gibi bir değer girdiğinizde paspayları ile birlikte 50cm'den daha az derinlikte bir kiriş tanımlarsanız "ab" hatası alacağınızdır.

1775479024983.png

neticede kirişin yüksekliği kadar gönyeleyebilirim doğru mu hocam ? yanılıyorsam düzeltin lütfen
Evet, Maksimum kiriş yüksekliği kadar gönye yapabilirsiniz. Bu durum zaten otomatik olarak yapılmaktadır.
Sizin bu parametrelerde manuel bir düzenleme yapmanıza gerek yok.
Kiriş gönye uzunluğu =kiriş yüksekliği - 2xpaspayı olacak şekilde hesaplanır. Bu boy kullanılabilecek maksimum boydur.

Geri