PROJEMDE BU DURUMU SAĞLAMAYAN OLDUĞU TAKDİRDE HATA OLARAK VERMİYOR MU RAPOR ?
Programda tbdy 20187.4.3.1.a) da belirtilen kiriş mesnetlerindeki en büyük gerekli donatı alanını karşılayacak şekilde montaj donatı atılması şartı otomatik uygulanır. Raporda bu duruma yönelik bir hata verilmez.
Kirişlerin 7.4.3.1.a) ya göre düzenlemeye isteyen denetçi görüşüp gerekli bilgilendirmeyi yapabilirsiniz. Size; "Şu kiriş/kirişler bu koşulu sağlamıyor" derse ve bize bildirerseniz daha detaylı inceleriz.
 
-Tbdy-2018 7.4.3.1.a maddesinde kirişin iki ucundaki mesnet üst donatılarınin büyük olanın en az 1/4 u tüm kiriş boyunca sürekli olarak devam ettirilecektir. Mesnet üst donatisinin geri kalan kısmı , kiriş boyunca karşılanması moment bırakılmak üzere TS 500 e göre duzenlenecektie deniyor.
-İdestatik kirişler mesnet üst donatıların 1/4 unu uzatmamis diye projem geriye döndü. Yönetmelikte kiriş montaj donatisindan hiç bahsetniyor , program mesnet donatisinin 1/4 unu uzatiyormu yoksa heaptan gelen montaj donatisina ekliyormu nasil bir işlem yapıyor yada bu maddeyi hiç dikkate almiyormu
-Yönetmelikte mesnet donatılarınin en az 1/4 u kadar montaj donatisi olacak demiyor montaj donatisindan bağımsız olarak mesnet donatılarınin en az 1/4 u devam ettirilecek diyor.
 
Montaj donatısı düz olarak devam ettirilen donatıdır. Mesnetteki en büyük gerekli donatı alanının 1/4 ü düz olarak devam ettirilmektedir.

1690462373774.png
 
Burada montoj donatısına mesnet donatısının 1/4 ü eklenmiş mi yoksa sadece hesaptan gelen montoj donatısı mı ?
 
mesnet donatisinin 1/4 unu uzatiyormu yoksa heaptan gelen montaj donatisina ekliyormu
1690468468544.png

Montaj donatısına eklenmeyecek, Bu maddenin özü, kirişin ortasında hesapça gerekmese bile, en az ucunun 1/4ü kadar donatı konstrüktif olarak olsun demektir. Uzatma muzatma biraz laf kalabalığı ve bence yönetmeliğin kötü anlatımı.

Kirişinizin orta üst mevcut donatı cm2'si, mesnet üst mevcut cm2'lerinin 1/4'ünden büyük ise bu maddeyi sağlarsınız.
Değil ise montaj donatınızın adedini 1 arttırın. Bu durumda isterseniz mesnet donatınızı 1 azaltabilirsiniz elle, çünkü montajı arttırırsanız mesnedi de arttırmış olursunuz. (Farklı çaplarda bu mantık değişebilir, ben genel olarak yol gösterdim).

Size sorun olarak bildirilen kirişi böyle donatıları ile çizimi ile örnek olarak gönderirseniz ilgili kirişin üzerine daha net yorum ve tavsiye yapılabilir.
 
Tşkr ederim sağolun söyledim hangi kirişlerde böyle sorunlar varsa gönderin ona göre inceleyelim
 
Geri
Üst