V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kolon çekme yada basınç kırılması

Sayın forum yetkilileri değerli meslektaşlarım

İdecade kolon başınç yada çekme kırılması gerçekleştiğini nereden öğrenebiliriz

İlginiz için teşekkür ederim

Saygılarımla

Frkninşaat":jmpcktdw' Alıntı:
Saygılarımla
Merhaba
Kolonun eksenel çekme kuvvetinin etkisinde olup olmadığını Kolon Betonarme diyaloğu/Kuvvet Donatı alanları sekmesinde Dizayn yüklemesinden oluşan F1(eksenel) kuvvetinin işaretine bakarak görebilirsiniz. İşaret pozitif ise kolon eksenel çekme etkisindedir.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• eksenek_çekme.png
    eksenek_çekme.png
    88 KB · Görüntüleme: 1,953
Frkninşaat":1gqazp68' Alıntı:

Saygılarımla

Merhaba,

Kolonlarda tasarım eksenel basınç kuvveti TDY ve TS500'de sınırlandırılmıştır. Eğer bu sınır aşılırsa program sizi uyarır. Bu nedenle kolonlarda hiç bir zaman basınç kırılması gerçekleşmez.

Kolonlarda çekme kırılmasını engelleyecek şekilde donatı tasarımı yapılır.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    76 KB · Görüntüleme: 1,914
  • ugurersoy_betonarme yapılardan.jpg
    ugurersoy_betonarme yapılardan.jpg
    444.2 KB · Görüntüleme: 1,910
  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    82.6 KB · Görüntüleme: 1,914
Hakan bey kolon moment eğrilik sekmesinde çekme sınırı değeri veriliyor bu elemanın maksimum alabileceği çekme kuvvetini mi ifade ediyor kuvvetler donatı alanları sekmesinde f1 eksenel seçeneğinde işaret + ise çekme değerini görüyoruz çekme sınır değerini aşmadığımız müddetçe güvenli tarafta mıyız? Açıklayabilir misiniz şimdiden teşekkür ederim.

Hakan Bey'den önce ben cevap vereyim :)

bu elemanın maksimum alabileceği çekme kuvvetini mi ifade ediyor
Evet.

çekme sınır değerini aşmadığımız müddetçe güvenli tarafta mıyız
Çekme sınır değerini aşarsanız kolon güvensizdir. Ancak kolonun sadece çekme kuvvetine ve kapasitesine bakıp aşmıyorsanız o kolon güvenli demek değildir.

Programda kapasite kontrolünü açarsanız (açın :) ) bu gibi durumlarda kapasite hatası alırsınız. Kolon iki eksenli eğilme+çekme altında tam eksenel çekme kapasitesine ulaşmadan da taşıma gücü kaybı yaşayabilir:

1702269994598.png

Son düzenleme:
Hakan Bey'den önce ben cevap vereyim :)

Evet.

Çekme sınır değerini aşarsanız kolon güvensizdir. Ancak kolonun sadece çekme kuvvetine ve kapasitesine bakıp aşmıyorsanız o kolon güvenli demek değildir.

Programda kapasite kontrolünü açarsanız (açın :) ) bu gibi durumlarda kapasite hatası alırsınız. Kolon iki eksenli eğilme+çekme altında tam eksenel çekme kapasitesine ulaşmadan da taşıma gücü kaybı yaşayabilir:

Ekli dosyayı görüntüle 39796
Teşekkür ederim şunu sorguluyorum deprem esnasında çekme etkisiyle betonun ezilerek kuvveti donatı tarafından karşılanması neticesi yetersiz kalarak kopan kolonlar için bu soruyu sordum.

Geri