Kolon çok fazla donatı atıyor yardımcı olur musunuz.

Merhabalar ,

Zemin katta S14 kolonu deprem kuvvetlerinden zorlanmaktadır.Hesap sonucunda kolonda %2.15 donatı istemektedir.Bina bodrum kattan kurtulduktan sonra statik tasarımdan dolayı zemin katta böyle bir durum olması olağandır.Donatı oranını düşürmek için kolon boyutunu arttırabilirsiniz.


Modelde geometri kontrolü yapmanızı,hata ve uyarıları dikkate almanızı öneririm.

Ayrıca Zemin katta S14 kolonu,1.Bodrum katta S7 kolonu şeklinde indis verilmiş.İsimlendirmeyi de baştan yapmanızı öneririm.
 

Ekli dosyalar

  • 1123.PNG
    1123.PNG
    66.1 KB · Görüntüleme: 3,009
Projenize baktım. Sanırım merdiven kovasının köşesindeki kolondan söz ediyorsunuz. Zemin katta bodrumda s7, zeminde s14, 1. katta s1 kulede s3 olan kolon. Mimari olarak nasıldır bilemiyorum ama bahsettiğiniz kolon boyutlarını ters çevirirseniz bir sorununuz kalmıyor. Kolonlardan akslar geçirmemişsiniz. Kolonları aks kesişim noktalarına yerleştirirseniz hem çizimler daha anlaşılır olur, hem de böyle durumlarda kolon boyutlarını ters çevir komutuyla bir seferde tüm katlardaki kolon boyutlarını ters çevirebilir ve hesap yaptırıp doğru seçim yapıp yapmadığınızı kolay test edebilirsiniz.

Ayrıca;
Sistemde perdeler var baştan girdiğiniz R katsayısı hatalı.
Ön ve arka cephede bodrumda perdede bu kadar boşluk varsa neden perde yapma gereği duyuluyor, anlayamadım.
Yine yükleri (kiriş, döşeme) gözden geçirmenizi öneririm.
Merdiven boşluğuna döşeme yerine merdiven giriniz. Zaten yarı rijit diyafram çözüyorsunuz, merdiveni de yapı ile birlikte çözünüz.

N.YILMAZ
 
önerileriniz için teşekkür ederim. isimlendirme kolonu silip eklediğim için öyle kalmış. r katsıyısını denemek için yaptım normalde 7 kullanılıyor. bodrumun tamamen perde olması belediye tarafından istenilen bir durumdur.
 
Geri
Üst