Kolon en kesitlerini nasıl belirleriz?

Paul George

Yeni Üye
Merhabalar öncelikle.Mesleği yeni yeni öğrenen birisi olarak kolonların en kesit boyutlarını tek tek elle çözerek mi yoksa tecrübeye dayanarak deneme yanılma yaparak mı buluyoruz? Bunun için mesela excel gibi yada başka programlardan faydalanabilirmiyiz?
 
Biz buna tecrübe, mühendislik sezisi, yada kazanılmış meleke diyoruz. Herhangi bir yardımcı hesaba gerek yoktur. Kendinize bir minimum boyut seçin (örneğin 30/40 - 30/50 ) Sonra deneme yanılma yapabilirsin.
 
Teşekkür ederim.Bide mesela kolonu 30/50 belirledik.Belirlediğimiz 30 cm'i ( kolon kare kesitli olmadığı için binadaki tüm kolonları dikkate alarak ) x doğrultusuna mı y doğrultusuna mı koymalıyız? Simetriyide dikkate alarak bunun için nasıl bir hesap yapabiliriz?Tüm kolonları bu şekilde nasıl ayarlayabiriz? bu da mı tecrübe yoksa :D
 
Yön konusunda rijitlik merkezine dikkat etmen gerekir. Ağırlık merkezi ile tam üst üste gelmese bile yakın olmalıdır. Bu da simetrik olmayan kolonların -x ve -y yönündeki yüzlerinin değişken olmasıyla sağlanır. Örnek vermek gerekirse 30/50 kolonlar kullanılan bir aksta 30 cm uzunluğundaki kenar hep -x yönüne ya da hep -y yönüne bakmamalıdır. Eğer mimari kısıtlamalardan dolayı o aksa dokunamıyorsak başka akslarda bunu uygulamalıyız. Bunu yaptığınızda rijitlik merkezi ile ağırlık merkezinin birbirine yaklaştığını göreceksiniz.

Rijitlik Merkezi : Yapıya gelen rüzgar, deprem gibi kesme kuvvetlerinin bileşkesidir.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Deneyim sahibi oluncaya kadar şöyle bir yol izleyebilirsiniz.
Taşıyıcı sisteminizi oluşturun . Yaklaşık olarak kolonlara gelen düşey yükleri hesaplayın. Düşey yük hesabında 1.4 G+1.6 Q yüklemesini kullanın.
Daha sonra Ts500 ve Deprem yönetmeliğindeki maksimum düşey yük formülasyonundan min. kolon kesit alanını hesaplayın.
 
Tx ve Ty periyotlarınızı birbirine yakın tutmanızda fayda var. Genel itibariyle ve yaklaşık olarak her bir kat için periyot 0.1sn artırılır. Yani 5 katlı bir yapı için Periyot = 0.5-0.6sn arasında olması iyidir.. Taşıyıcı sisteminizi, kolon kesitlerinizi ve yönlerini bu değerleri yakalayacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

5 katlı bir yapıyı düşünün Tx periyodu 0.54sn çıkmış olsun ve Ty=0.8sn çıkmış olsun.. Burada Tx normal iken Ty çok fazla çıkmış. Bu tür durumlarda Y yönünde ki rijitliği arttırıp periyodun 0.5-0.6sn aralığına düşmesini sağlarsınız..

Anlatmak istediğim periyotlara bakarakta kolon kesitlerinizi ne kadar arttırıp ne kadar azaltmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst