Kolon-Kiriş birleşimimde tasarım raporunu seçeneği çıkmaması

arapulucu

Yeni Üye
Merhabalar, yaptığım çalışmada guseli bir kolon-kiriş bağlantısı yaptım. Normalde yaptığım bağlantı elemanlarında tasarım raporunu inceleyebiliyor ve kusurlu durumları duzeltebiliyordum. Fakat bu yaptığım bağlantı tipinde tasarım raporu görememekteyim. Bu durum analize bu bağlantının dahil edilmediği gibi bir nedenden ötürü değil değil mi? Çünkü bağlantı yetersizliğini 3d görüntülerken bu yaptığım guseli bağlantılarda bir ışıklandırma da olmuyor. Betonarme kolona bağladığım Çelik kolonda kullandığım ankrajlı bağlantı için misal onda aynı durum söz konusu değil onun tasarım raporu da aktıf, 3d görüntülemede de yeşil ya da kırmızı yanarak kendini belli ediyor.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    452 KB · Görüntüleme: 32
  • 2.png
    2.png
    143 KB · Görüntüleme: 33
programda birleşimler tasarımı yapılan ve yapılmayan (Konstrüktif birleşimler) olarak ikiye ayrılmaktadır. Konstrüktif birleşimlerin tasarımı program içerisinde yapılmamaktadır. Kullandığınız "guse birleşimi" tipi birleşim tasarımı yapılmayan birleşim sınıfına girmektedir. detaylı bilgi için ideCAD bilgi bankası'nı inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıların başlıklarını ve alt başlıklarını inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
yani benim yağtığım tasarımın dayanımı hususunda bilgiyi nereden alacağım. Gönderdiğiniz bilgilendirme kısmında ''konstrüktif çelik birleşimler'' burada yani sadece bağlantının yapılışı mevcut gördüğüm kadarıyla. Ben burada hesaplamaları nereden göreceğimi bilememekteyim. Yani bu birleşim hesabı yapılamayan gibi bir kategoriye mi girmekte?
 
benzer şekilde 2 kirişe alın levhalı kiriş eki attığımda rijitleştirici eklediğim zaman da tasarım raporu alamıyorum. Bu ve bunun gibi sistemler ''hesabı yapılamayan'' seklinde mi kategorize ediliyor? Yani bu sistemleri program vasıtasıyla çözemiyor muyuz ben onu anlayamadım.
 
konstrüktüf birleşimler içerisinde olan birleşimlerin tasarımı program içerisinde yapılamamaktadır. alın levhalı kiriş eki birleşiminin de rijitleştiriciler eklendiğinde benzer şekilde konstrüktüf birleşim gibi tasarımı yapılmamaktadır.

Saygılarımla...
 
Peki bu tasarımlar farklı şekillerde çözümlense ve sağlıyor olsa ama idecad çizimlerimizde bunları kullansak sistemin rijitliğini etkiler mi idecad raporlarında? Yani oluşturduğum bağlantı farklı bir analiz programında sağlıyor idecad de kullansam program orayı ''burası hesaplanamadığından sağlıyor'' şeklinde mi yorumluyor orayı görmezden mi geliyor yoksa başka bir sekilde mi çözümleme yapılıyor?
 
Peki bu tasarımlar farklı şekillerde çözümlense ve sağlıyor olsa ama idecad çizimlerimizde bunları kullansak sistemin rijitliğini etkiler mi idecad raporlarında? yani oluşturduğum bağlantı farklı bir analiz programında sağlıyor idecad de kullansam program orayı ''burası hesaplanamadığından sağlıyor'' şeklinde mi yorumluyor orayı görmezden mi geliyor yoksa başka bir sekilde mi çözümleme yapılıyor?

Eğer hesabı yapılmayan konstrüktif birleşim bir kayma birleşimi ise, ilgili elemanın ucuna dönme mafsalı tanımlanır ve analiz modelinde bu bölüm mafsallı olarak analiz edilir. Benzer durum hesabı yapılan birleşimler için de geçerlidir. Aynı şekilde eğer rijit bir birleşim tanımlanmış ise program o bölgesi moment aktaran olarak kabul eder o şekilde iç kuvvet dağılımı oluşur.

Programda oluşturduğunuz konstrüktif birleşimi dışarıda başka bir yöntemle kontrol edebilirsiniz. Konstrüktif birleşimlerde tasarım yapılmıyor, sağlayıp sağlamama gibi bir yorum da yapılmıyor.

Saygılarımla...
 
Son birşey için de kıymetli vaktinizi alayim. Mafsallı ya da rijit olarak tanımlama dediniz. Oluşturduğum bağlantıda kaynak bulunmakta. Yani otomatikman rijit bir bağlantı olmuş oluyor fakat program bu kaynaklı bağlantıyı gördüğünde bunu ''otomatikman rijit'' olarak algılamıyor mu? Özellikle belirtilmesi mi gerekiyor? Sta4cad gibi programlarda bunun özel bir seçeneği oluyor fakat sizin arayuzunuzde bulamadım rijit yarı rijit ya da mafsallı seklinde bir seçim ekranını.
 
Son birşey için de kıymetli vaktinizi alayim. mafsallı ya da rijit olarak tanımlama dediniz. oluşturduğum bağlantıda kaynak bulunmakta. yani otomatikman rijit bir bağlantı olmuş oluyor fakat program bu kaynaklı bağlantıyı gördüğünde bunu ''otomatikman rijit'' olarak algılamıyor mu? özellikle belirtilmesi mi gerekiyor?
Evet, otomatik olarak birleşimin türüne göre rijit veya mafsallı olarak algılanıyor. özellikle tanımlamaya gerek yoktur. Program kendiliğinden analiz modelini değiştirir. Örneğin aşağıda bir kayma birleşimi tanımladım. Bu birleşim mafsallı bir birleşim olduğundan analiz modelinde mafsal otomatik tanımlandı. Yine aynı bölgeye kaynaklı birleşim tanımladım. Bu durumda rijit bağlantı olduğundan rijit bağlantı oluştu.

1673422445353.png

1673422468656.png

Ek olarak şunları da belirteyim. Birleşim tanımlamazsanız program her türlü rijit yani moment aktaran bağlantı gibi kabul eder. Eğer siz özellikle birleşimin rijitlik durumunu tanımlamak isterseniz o seçenek de mevcut. Eleman ayarlarının "serbestlikler" sekmesinden ilgili uçlara mafsal veya yarı rijit özelliği tanımlayabilirsiniz. Ancak söylediğim gibi bu durum isteğe bağlıdır. Birleşimleri tanımladığınızda ekstradan bu bölümde mafsal tanımı yapmanıza gerek yoktur.

1673422698671.png

Saygılarımla...
 
Bu atmış olduğunuz sekmeden farklı bir analiz programıyla orneğin çok isim vermek de istemiyorum ama kusura bakmayın SAP2000 den aldıgım kuvvet moment ve burulma değerini buraya girerek hesabı yapılmayan bağlantıyı da aslında birnevi yapabiliyorum. Bana doğal olarak bu değerler lazım elimde ise bu değerler buraya girerek bağlantı ile ilgili net bilgiyi programa vermiş oluyorum sanırım. Umarım doğru anlamışımdır.
 
Bu atmış olduğunuz sekmeden farklı bir analiz programıyla orneğin çok isim vermek de istemiyorum ama kusura bakmayın sap2000 den aldıgım kuvvet moment ve burulma değerini buraya girerek hesabı yapılmayan bağlantıyı da aslında birnevi yapabiliyorum.
Hayır yanlış anlamışsınız.
"serbestlikler" sekmesinde girilen değerler birleşimde rijit, yarı rijit veya mafsallı olması durumunda girilen değerlerdir. Burada yay değerinin girilmesi çelik birleşim tasarımının yapılabileceği anlamına gelmiyor. Sap2000 için de aynı şey geçerli. buna benzer bir opsiyon sap2000 de de bulunuyor. burası elemanın ucuna mafsal veya yarı rijit birleşimin yay katsayısı için girilen değer. Birleşim tasarımı yapılmaz.

bana doğal olarak bu değerler lazım elimde ise bu değerler buraya girerek bağlantı ile ilgili net bilgiyi programa vermiş oluyorum sanırım. umarım doğru anlamışımdır.
"serbestlikler" sekmesindeki değerler birleşim tasarımı için kullanılamaz.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst