V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kolon Kiriş Kesme Güvenliği Donatı Seçimleri

haykaran

Yeni Üye
Merhabalar.

Eğitim ile eş zamanlı kat çizim ve genel ayarlarını bitirdim ve başlıklar halinde analizleri yapmaktayım.

Kolon-Kiriş kesme güvenliği analizindeyim.

İlk sorum:
(Görseldeki K30-31 kirişlerinde donatı azaltması yaptıktan sonra kesme hatası kontrolü sağlandı ancak kolon kiriş detayında -0.06 ve -1.41 gibi negatif değerler oluştu. Bunun sebebini ve ne anlama geldiğini bulamadım.)

--------
Kuşatılmış-Kuşatılmamış kolon kontrolleri yaparken, bj x h hesabı yapmaktayız.
As1 ve As2 değerlerimiz ise alt ve üst donatılara bağlı değerler.

Bu noktada;

İkinci sorum:

- Kolonun ilgili h değerini büyütmek mi
- As1 ve As2 değerlerini küçültmek mi (sünek tasarım için)

ilk hedefimiz olmalı?

Sahanın genelinde gördüğüm kadarıyla, demirler, bağlama vs. bahane edilerek projenin altında bağlanmakta. Bu yüzden As1,2 değerlerini azaltmak programda uygunluk verse de saha için aklımı karıştırdı.
Birçok kolonda h değerini büyütmek ise maliyet tarafında olumsuzluk yaratacaktır.

Eğitimin devamında belki değinilmiştir ancak sizin deneyimleriniz benim için önemli.
Sizin düşünceleriniz nedir? Yazarsanız sevinirim.
Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• idecadkusatılmısbilgimodeli.png
    idecadkusatılmısbilgimodeli.png
    29.3 KB · Görüntüleme: 19
  • K30-31.png
    K30-31.png
    35.4 KB · Görüntüleme: 18
1. -0.06 değeri kz31 kirişinin sol üst donatılarının 0.06cm² eksik olduğunu gösteriyor.
2. -1.41 değeri kz31 kirişinin açıklıkta alt donatılarının 1.41cm² eksik olduğunu gösteriyor.
***birleşim bölgesine gelen kesme kuvvetini azaltmak için eksilttiğiniz donatılar buna sebep olmuş***
bu tarz el ile donatı değiştirdiğiniz zaman her iki şartı sağladığınızı mutlaka kontrol etmelisiniz***

3. ikinci sorunuz sanırım kolon kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliğini sağlamak için almamız gereken önlemler.

tavsiye edeceğim önlemler sırasıyla;
a. kuşatılmış kolon şartını sağlamak.​
b. ilgili yönde kiriş genişliğini artırmak.​
c. ilgili yönde kolon boyutlarını artırmak.​
d. kiriş donatı alanlarını azaltmak.​

Son düzenleme:
Rıdvan Şefim, sorularımı yanıtsız bırakmıyorsunuz teşekkür ederim. Sizlere sorarak ilerleyince daha iyi öğreniyorum.

Yaklaşık 2-3 gündür bu hata analizi ile ilgileniyorum. Projeyi ekledim. İnceleme şansınız olursa boyutlandırma için tavsiyelerinizi alabilirim. Teşekkürler.

Alt ve üst dış kolon ve kirişlerde kesme hatası almışım ancak Vmax ile Ve arasında 3-4 puan fark var. Düzeltilebilir düzeyde.
Sağ ve sol dış kolon ve kirişlerde ise 30 puan farklar oluşmuş. Neden bu kadar büyük bir fark oluştu acaba? Nasıl giderilmeli?

Ekli dosyalar

• Kontrol İdeforum.cde
    Kontrol İdeforum.cde
    46.5 MB · Görüntüleme: 5
  • Dış Kiriş Kesme.png
    Dış Kiriş Kesme.png
    13.1 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
önerilerim;

1. b ≥ h/10​
b: kolonun en küçük kenar uzunluğu​
h: kat yüksekliği​
2. h/b 1.5​
h: kolonun en büyük kenar uzunluğu​
3. perdelerin kısa kenarına bağlanmayan kirişlerin genişliği 300mm yapılabilir.​
4. birleşim bölgesi kesme güvenliği kurtarmayan kolonların yönleri değiştirilebilir veyahut ilgili yönde boyutları artırılabilir.​
5. tüm aks boyunca kolonlarınızın en küçük kenarları yani 30cm lik kenarları kirişlere mesnetli ve kirişleriniz 25/60 boyutlarında kesme kuvvetinin yüksek çıkması gayet tabii.​

Son düzenleme:
2. h/b 1.5b: kolonun en küçük kenar uzunluğuh: kolonun en büyük kenar uzunluğu
rıdvan beye bu noktada çok katılıyorum zira kareden uzaklaştıkça perdemsi davranış gösteriliyor.

4. birleşim bölgesi kesme güvenliği kurtarmayan kolonların yönleri değiştirilebilir veyahut ilgili yönde boyutları artırılabilir.
h büyütmek daha pratik geliyor bana

taban basınç 25.78 geliyor ama sınırınız 25.5 bence önemsenmeyebilir bu hatta 1.4G+1.6Q combundan başka yok öyle yaklaşan fakat zımbalama donatısına ihtiyaç duyan bir kolon var çok sınırdan bir değer
bina da düzensizlik olmadığı için tam rijit diyafram ile çözdüm

Son düzenleme:
önerilerim;

1. b ≥ h/10​
h: kat yüksekliği​
2. h/b 1.5​
h: kolonun en büyük kenar uzunluğu​
3. perdelerin kısa kenarına bağlanmayan kirişlerin genişliği 300mm yapılabilir.​
4. birleşim bölgesi kesme güvenliği kurtarmayan kolonların yönleri değiştirilebilir veyahut ilgili yönde boyutları artırılabilir.​
5. tüm aks boyunca kolonlarınızın en küçük kenarları yani 30cm lik kenarları kirişlere mesnetli ve kirişleriniz 25/60 boyutlarında kesme kuvvetinin yüksek çıkması gayet tabii.​
Şefim teşekkür ederim. Öncelikleriniz benim için çok önemli ve not ettim. Konuyu biraz uzatacağım gibi ama kusura bakmayın lütfen.

Örneğin; zemin kat s22 kolonu (60x30) için 60x55 yapana kadar kesme hatası alıyorum.

mevcut katta aynı boyutlarda kolonlarım var ve aynı düzenlemeyi mevcut kat ve üst katlarda da tüm bu kolonlar için yapmam lazım.

Henüz öğrenmekte olduğum için, aklıma takılanları yazmak istiyorum.

1- 60x55, ekonomik ve tasarım olarak normal bir boyutlandırma olur mu?
2- Bu boyutlandırmayı normal kabul edip devam edecek olursam ilk kontrol etmem gereken parametreler ne olmalı nasıl bir yol haritası izlemeliyim? (İlk aklıma gelen binaya bindireceği ekstra yük)

Teşekkür ederim.

rıdvan beye bu noktada çok katılıyorum zira kareden uzaklaştıkça perdemsi davranış gösteriliyor.

h büyütmek daha pratik geliyor bana

taban basınç 25.78 geliyor ama sınırınız 25.5 bence önemsenmeyebilir bu hatta 1.4G+1.6Q combundan başka yok öyle yaklaşan fakat zımbalama donatısına ihtiyaç duyan bir kolon var çok sınırdan bir değer
bina da düzensizlik olmadığı için tam rijit diyafram ile çözdüm
Cevabınız için teşekkür ederim.

25.5 değerini şu an geoteknik rapor alıp gördüm ancak yazdığınız 25.78'lik değeri bir türlü bulamadım.

Temel taşıma gücü kontrolünü dediğiniz gibi çok büyük farklar oluşmadığından, analiz ayarlarından > ortalama gerilmeye göre hesapla olarak yaparsam sıkıntı olmaz sanırım.

Ekli dosyalar

• geoteknik.png
    geoteknik.png
    48.3 KB · Görüntüleme: 4
sn @haykaran birleşim bölgesi kesme güvenliğini sağlamak için kolon büyütmek yerine kiriş genişliğini artırmayıda seçebilirsiniz.

formülasyonu sizinle paylaşıyorum.

1760948243540.png

Geri