V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kolon-Temel Ankraj Problemi Hakkında Teknik Destek Talebi

Ekte göndermiş olduğum projede, çelik kolonların temel bağlantılarında ankraj kontrollerini bir türlü sağlayamıyorum. Ankraj çapı, adedi ve yerleşimi üzerinde çeşitli değişiklikler yapmama rağmen ilgili birleşim sürekli olarak hata vermektedir.

Bu problemin yalnızca ankraj kapasitesinden mi, yoksa kolon ayağı, taban plakası, temel geometrisi, ankraj yerleşimi veya bağlantı tanımından mı kaynaklandığını tespit edemedim.

Projeyi inceleyerek, kolon-temel ankraj bağlantısında kontrolün neden sağlanamadığı ve hangi parametrelerin değiştirilmesi gerektiği konusunda desteklerinizi rica ederim.

Ekli dosyalar

Projenizi inceledim. Modelde çelik eleman kesitleri, birleşim geometrileri, yük tanımları ve çatı kaplama/aşık düzeni birlikte kontrol edilmelidir.

Kolon ayağı birleşimlerinde kullanılan taban levhası, seçilen bulonlara göre büyük görünüyor. Birleşim geometrisi, bulon çapı ve bulon yerleşimi birlikte değerlendirilmelidir. Bu bölgelerde M22 bulon kullanımı denenebilir veya taban levhası boyutları birleşim geometrisine uygun olacak şekilde düzenlenebilir.

Modelde bazı kolonların SHS 40x3 olarak tanımlandığı görülmektedir. Bu kesit, bağlanan RHS 40x60x4 kirişlere göre küçük kalmaktadır. Kolon kesitlerinin, bağlanan kiriş kesitleri ve sistem rijitliği dikkate alınarak en azından kiriş kesitiyle uyumlu olacak şekilde artırılması önerilir.

Çatı modelinde tali kiriş, aşık ve kaplama tanımları yeniden düzenlenmelidir. Aşıklar ve kaplama, ana taşıyıcı sisteme doğru bağlanacak ve yük aktarımı doğru olacak şekilde oluşturulmalıdır.

Kar yükü değeri de proje koşullarına göre kontrol edilmelidir. Modelde girilen 150 kg/m² kar yükü, yapının bulunduğu bölge ve rakıma göre yüksek olabilir. Kar yükü ilgili yönetmelik/standart ve proje konumuna göre belirlenmelidir.

Modelde tanımlanan duvarların hangi amaçla kullanıldığı da kontrol edilmelidir.

V10'da görülen bazı çelik tasarım/birleşim hataları güncel sürümlerde düzeltilmiştir. Projenizi v11'de açıp analiz etmeniz önerilir. Güncel sürümlerde hata ve yetersizliklerin hangi elemanlarda oluştuğu raporlardan daha ayrıntılı incelenebilir.

Çelik modelleme ve çelik çatı modelleme ile ilgili aşağıdaki eğitim videolarını inceleyebilirsiniz:

İyi çalışmalar.

Geri