Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kolonda donatı yetersiz hatası

YlmzDzgn

Yeni Üye
Öncelikle benzer konular varken yeni bir konu açmak istemezdim fakat diğer konulardan okuduğum kısımları uyguladığımda sonuç pek değişmedi.
Projede bodrum kat mevcut ve kat yüksekliği normal katlardan fazla. Projemde analiz raporunda bodrum katta karşılıklı 2 kolonda donatı yetersiz hatası vermektedir. Sorun burada başlıyor. Raporda kolonun hem enine hem boyuna donatı hesaplarına baktığımda bir problem görünmüyor. Elle enine ve boyuna donatlarını absürt seçilde arttırıp denemek istedim ama hata hiçbir şekilde gitmiyor. Hesap raporu sonuçlarında hata olmamasına rağmen kolonların hata vermesi çok mantıksız geldi. Projeyi yüklüyorum.

Ekli dosyalar

kolon donatı yetersiz olan projemizde s7 ve s8 kolon kesitini 40x70 seçip analiz yapıyoruz. s12 kolonunda da donatı yetersiz hatası çıkarsa (çıktı) kesiti 40x 75 yapıyoruz. ayrıca sürekli teme donatı ve kesme güvenliği hatası çıkıyor tümünü seçip genişliği 60 cm seçip analiz yapıyoruz. tüm hatalar
düzeldikten sonra kolonları zemin ve 1. katlarda süreklilik hatası yapmadan kesitleri bodrum katla uyumlu yapıyoruz. zemin kat s5 ve 1. s11 döşemelerini konsol olarak tanımlıyoruz. (projede seçili değil) bu durumda s11 kalınlık yetersiz hatası çıkıyor. 16 cm yapıyoruz. balkon filkete donatılarını 150cm açıklık için (otoket dosyası üzerinde) f14/ 18, 1. katta 190 cm açıklığı olan d11 de ise f14/15 yapıyoruz (çok önemlidir.) sorun
çıkarsa bildirebilirsiniz

Sayim Bey öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Burada hata veren elemanlar tabi ki sizin söylediğiniz şekilde kesitler büyütülerek kurtarılarbilir. Ama bu şekilde kesit büyütmek yapının ekonomikliğini benim açımdan kötü etkiliyor. Benim burada asıl takıldığım konu aslında rapor içindeki hesaplarda bütün kolonlar donatı olarak kurtarmış görünürken, raporun başında 2 kolonumun donatı yetersiz hatası vermesi. Bu hatayı hangi matematiksel sonuca göre veriyor? Burada programın bir içinde bir tutarsızlık yok mu? Çünkü ben bu şekilde anlamını bilmediğim ve hesabını görmediğim bir sorun için temelimi 40'dan 60'a, kolonları 75 cm felan çıkaramam. Burada bodrum katlı bir villa çalışmasında bahsedilen kesitler çok abartılı.

kolon donatı kesitleri üçünde de 40x70 seçilmiştir .rapor özetinde ve kolon kontrol tablosunda da hata uyarısı vermektedir. başlangıçta kesitleri 30x 50 alsaydınız bu kadar yükselmeye gerek kalmaya bilirdi. sürekli temel genişlikleri 40cm azdır .

Ekli dosyalar

10.94'de modellediğiniz projenizde sb107 ve sb108 kolonlarında, kesme güvenliği kontrolünde kolon serbest yüksekliği 0 olarak hesaplanmış.
11 versiyonunda bu durum aşağıdaki gibi düzeltilmiştir.
1749538214972.png

11 versiyon kolon kesme güvenliği raporu
1749538389941.png

10.94 versiyonunda bu iki kolon için "ln" kolon serbest yüksekliğini, kısa yön ölçüsü "3.1m" olarak tanımlayın.
Tekrar analiz yaptığınızda donatı yetersizliği sorunu oluşmamaktadır.
1749538676596.png

1749538782550.png

kolonlar donatı olarak kurtarmış görünürken, raporun başında 2 kolonumun donatı yetersiz hatası vermesi. Bu hatayı hangi matematiksel sonuca göre veriyor? Burada programın bir içinde bir tutarsızlık yok mu?

11 versiyonunda diyalog içinde Kesme güvenliği ile ilgili hesaplar ve donatı yetersizliği var ise bu bilgiler verilmektedir.
1749539274930.png

Yasin Bey, çok teşekkür ederim. Tam olarak aradığım buydu, dediğiniz gibi kolon değerleri düzenlediğimde hatalarım düzeldi.
Bazı hatan vermeyen kolonlarımda da bu değerin 0 olduğunu gördüm. Bunları da güncelleyeceğim.

Geri