Kolonlara gereğinden fazla donatı atması

Arkadaşlar merhabalar. 2018 Deprem Yönetmeliğinden sonra çizdiğim projelerde kolonların bazılarına çok fazla donatı atıyor. Hemen hemen her projemde böyle kolonlar ortaya çıkıyor. Uygulama esnasında yapılması mümkün olmayan kolonlar ve perde başlık bölgeleri ortaya çıkıyor. Bu anormal durumu yok etmek için yapmamız gereken birşey var mı?
 
Madem siz gereğini biliyorsunuz ve fazla olduğuna da karar vermişsiniz, O gereğini yaparısınız. (attığınız başlığa istinaden bu kanaate vardım)
Arkadaşların size yardımcı olması için bu "gereğinden fazla" donatı çıkan projeyi cde formatında yükleyin.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu tarz fazla donatı çıkma durumu tamamen seçtiğiniz sisteme, zemin koşullarına ve deprem ivmesine bağlıdır. Bu durumu sadece o kolonun donatılarını ve boyutlarını arttırak kesinlikle gideremezsiniz. Tüm yapıyı bir bütün ele almanız lazım.
 
O kanıya bunlardan sonra vardım. 2018 yönetmeliğinden önce hiçbir projemde böyle donatılarla karşılaşmamıştım. Eğer bir program bu kadar demir atıp. Proje kurtardı diye rapor çıkarıyorsa ya programda bir sıkıntı var ya da bizde bir problem var. İsterseniz projeyi de size atabilirim.

sık kolon-1.PNGsık kolon-2.PNGsık perde-1.PNG
 
Programda bir problem ve eksiklik yoktur. Eklediğiniz resimlerdeki SB126 (40/115) kolonunda toplam 58fi16 donatıya karşılık gelen boyuna donatı pursantajı %2.54 tür. Bu kolonun zorlandığını gösterir. Ancak TBDY 2018 de bindirmeli ek bölgesi için verilen max. pursantaj ise %3 tür. (Kolon parametrelerinde de default değer %3 tür) Bu nedenle programın uyarı vermemesi normaldir. Siz bu %3 değerini eğer %2.5 ya da daha küçük bir değer yaparsanız, o zaman program size hata verecektir. Ancak deprem yönetmeliği %3 e kadar izin verir.

1646132958504.png

1646133176418.png

Proje dosyasını eklerseniz, forum katılımcıları Size projenizle ilgili önerilerde bulunabilir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst