Kolonlarda Etriye ve Çiroz Çizimi Düzenlenmesi

nur

Yeni Üye
Merhabalar,

Teknik destek ekibinizden aşağıdaki konular hakkında bilgi almak istiyoruz.

Betonarme projemizde kolon özelliklerinden "etriye" seçeneğini ve "betonarme tasarım" sekmesinden minimum donatı oranlarını düzenlediğimiz ve analiz ettirdiğimiz halde, kolon düşey açılımı çizimlerinde etriye yerine çiroz ile karşılaşıyoruz. Ayrıca, sargılı beton bölgesi çift etriyeli olarak çizim veriyor. Çiroz ve/veya etriye seçiminin kullanıcı tarafından girilebildiği ve ayrıca boyuna donatı adedi değiştirmeden boyuna donatı lokasyonlarının değiştirilebildiği bir özellik bulunuyor mu?
Çizim öncesinde/sonrasında çiroz ve etriye adetleri manuel olarak değiştirilebiliyor mu?
Son olarak, TBDY-2018'e göre minimum Ash (enine donatı alanı) sağlayacak şekilde etriye yerleştirildiğinde dahi donatı yetersiz uyarısı alıyoruz.

API'lerle ilgili ulaşabileceğimiz ve teknik desteğin daha kapsamlı olduğu online bir konsültasyon varsa, tercih sebebidir.

İyi çalışmalar
 
Merhaba;

betonarme projemizde kolon özelliklerinden "etriye" seçeneğini ve "betonarme tasarım" sekmesinden minimum donatı oranlarını düzenlediğimiz ve analiz ettirdiğimiz halde, kolon düşey açılımı çizimlerinde etriye yerine çiroz ile karşılaşıyoruz.ayrıca, sargılı beton bölgesi çift etriyeli olarak çizim veriyor.
Kolon özeliklerinden Statik/Betonarme sekmesinden çoklu etriye dizaynı seçeneği işaretlenirse birden fazla etriye ile, işaretsiz olursa çirozlar ile donatı yerleşimi yapılmaktadır.

1631881068088.png

Ancak Çoklu Etriye Dizaynı seçeneği aktif ise olsa bile eğer iki etriye kolu arasındaki mesafe 25Ø 'yi geçiyorsa ve uygun boyuna donatı da var ise çiroz tanımlanmaktadır. Sizin projenizde karşılaştığınız çirozlar da bu koşulun sağlanması için tanımlanan çirozlardır.

1631880993129.png

çiroz ve/veya etriye seçiminin kullanıcı tarafından girilebildiği ve ayrıca boyuna donatı adedi değiştirmeden boyuna donatı lokasyonlarının değiştirilebildiği bir özellik bulunuyor mu? çizim öncesinde/sonrasında çiroz ve etriye adetleri manuel olarak değiştirilebiliyor mu?

Etriye ve çiroz seçimi kolon betonarme penceresinden yapılabilir. Ancak burada açıklık, sarılma bölgeleri gibi bölümlerin etriye aralıkları değiştirilebilir.

1631881593857.png

Çizim alındıktan sonra çizim ekranında etriye ve çirozlar silinebilir veya yeni çiroz-etriye 'ler tanımlanabilir. Ancak burada yapılan değişiklikler analizde gözönüne alınmamaktadır. Analizde etriye ve çiroz kolları Kolon Betonarme bölümünde tanımlanan etriye-çiroz durumuna göre yapılmaktadır.

1631881956441.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

boyuna donatı adedi değiştirmeden boyuna donatı lokasyonlarının değiştirilebildiği bir özellik bulunuyor mu?
Bu şekilde bir olanak bulunmamaktadır. Kolon Betonarme penceresiden major ve minor yöndeki boyuna donatı sayıları değiştirilebilir. Ancak tek bir boyuna donatının konumunun değiştirilmesi olanağı bulunmamaktadır.

son olarak, tbdy-2018'e göre minimum ash (enine donatı alanı) sağlayacak şekilde etriye yerleştirildiğinde dahi donatı yetersiz uyarısı alıyoruz.
Burada donatı alanı yetersizliği yalnızca Ash koşulu ile değil 7.4.3.1(a) 'da belirtilen diğer koşulların da uymamasından alınıyor olabilir. Örneğin boyuna donatı Ø14 çapında ise ve etriye aralığı 100mm ise donatı yetersizliği uyarısı verilir. Çünkü sıklaştırma bölgelerindeki enine donatı aralığı boyuna donatı çapının 6 katından az olmalıdır. 14*6=84 mm olduğundan 100 mm 'lik bir etriye aralığında yetersiz donatı uyarısı verilecektir.

1631882178875.png


Program ile ilgili bütün komutlar ve hesap esasları için ideCAD Bilgi Bankası 'nı inceleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Teknik destek için almak için Teknik Destek Merkezi 'ne giriş yapabilirsiniz. Projenizle beraber sorularınızı bu platformdan da sorabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ayrıca ideYAPI youtube kanalında eğitim videolarını ve webinar kayıtlarını izleyebilirsiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.




Saygılarımla...
 
Geri
Üst