V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kolonlarda ve perdelerde aşırı donatı yoğunluğu

Bazı perdelere 2 kere toprak yükü tanımlamışsınız. Perde raporu alıp toprak yüklerini kontrol edin, mükerrer tanımlanan yükü perdelerden silin.

Hocam onu düzelttim ama hala hatalarım devam ediyor projemin kolon dzaynı bu şekildeyken hata yoktu ama mimari değişimden dolayı değiştirdim şimdi düzeltemiyorum hataları

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-12-07 230353.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-07 230353.png
    273.6 KB · Görüntüleme: 25
Bence döşeme kalınlıklarını biraz düşürebilirsiniz.
Merdiven tarafındaki perdeleri de grup perde yapın.
sanırım merdiveni girmişsinizdir zaten.
K146 yı K127 ile sürekli yapın. kalan bölüm döşeme şeklinde devam etsin.
K127 yi perdelerin düğüm noktasına bağlayıp üstten tanımlı yapın.
Baca vs problemi yoksa kolonları kirişlerin ortasına bastırın.
K19-20 kiriş yönlerini sürekli olacak şekilde aynı yöne getirin.
Bunların tamamı "aşırı donatı" diye söz ettiğiniz konunun cevapları değil ama projede gördüklerim. Sonrasında analizle ne çıkar bilemiyorum. Deneyip görün.

nyılmaz

Sınırda bir değer oluyor 4/5R girmesine engel olabilirsem Problem olmuyor bu konuda napabilirim hocam bu B bloğu iki bloktada aynı problemi yaşıyorum dediklerinizi uyguladım bir kısmını

Ekli dosyalar

• y yönü.cde
    y yönü.cde
    23.6 MB · Görüntüleme: 3
  • Ekran görüntüsü 2025-12-09 233134.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-09 233134.png
    23.5 KB · Görüntüleme: 6
Biz buradaki projelere bakarken öncelikle sorulan soruya odaklanıyoruz. Sonrasında bariz göze çarpan hata veya tasarım problemlerine... Belki daha sonra proje dosyasının diğer bütün detaylarına bakma durumu oluyor. (zamanımız elverdiğince) Bu nedenle değerlendirmeler bazen sizi tatmin etmeyebiliyor. Devamla:

Bodrum kat perdelerinin tamamını subasman olarak işaretleyin (merdivendekiler hariç tabi)
Hareketli yük azaltma katsayısını uygulamayı düşünür müsünüz?
Döşemelerle ilgili söylediğimi değerlendirmemişsiniz. Tercih sizin tabi ama kaset döşeme yapıp gereksiz yere bir de yapının kütlesini artırmıyor musunuz?
Tekrar analiz yapmadan kolonlardaki donatı kilitlemesini kaldırır mısınız?
K35 kirişi tama yatay durmuyor ve böylelikle kolona tam basmıyor. Bir sebebi var mısır?
S16'nın olduğu yere bir perde mi koysak? (simetriğine de) ve y yönü bağlı kirişleri 30/50 gibi yapsak? S1 kolonunu da s4 gibi yapsak mesela!

Son olarak:
veri girişinde aksları kullanmak sizi bir çok hatadan kurtaracaktır. Gerekirse hepsini yada istemediklerinizi sonra silersiniz. Özellikle kolonları aks kesişimlerine bağlayıp ihtiyaç halinde kaçıklık tarif ederseniz kirişleri bağlamanız daha kolay olur. Böylelikle bir sürü gereksiz düğüm noktası ile uğraşmamış olursunuz.

NYILMAZ

Hocam Öncelikle teşekkür ederim cevaplarınız için
1-Bodrum kat perdelerinin tamamını subasman olarak işaretleyin (merdivendekiler hariç tabi) asansör perdesi ve merdiven işaretli değil tek
2-Hareketli yük azaltma katsayısını uygulamayı düşünür müsünüz? döşeme kalınlığım 12 cm hocam bunu mu düşürmemi istediniz hareketli yük olarak 0,2t oda seçili kaset olarak çıkmalı bina olduğundan istiyorlar
Bu blokta kurtardım hocam diğer blok 20cm dahaa büyük bundan onda kurtaramadım şimdi son dediklerinizi ondada uygulayağım

Geri