kombinasyonlarda negatif ek dismerkezlik nasil alinir?

Merhaba; kombinasyonlari kontrol ederken kafama birsey takildi
1) kombinasyonlarda negatif ek dismerkezlik alinmamis direk pozitif dis merkezlik uzerinden girilmis bunu merak ettim.sebebi nedir?

2) depremli kombinasyonlarda 0.3 katsayi ile carpilan (%30) depreme diger yönden katilan kombinasyon
ek dismerkezligin sifir oldugu durumda katilmasi gerekmiyormuydu.direkt olarak ekdismerkezlik kullanilan deprem kombinasyona girmis.
Örnegin Ey(ekdısmerkez)=0
Kombinasyon [+-Ex+-0.3Ey] gibi
Yonetlik ornek cozumunde bu sekilde yapmis hocalarimiz.
İdecadde ise;
[+-Ex+-0.3Ey(+0.05) ] bu sekilde girilmis.
 
Ek dışmerkezliğin artı ya da eksi olması programda kombinasyon üzerinden yapılmıyor. Örneğin 3 boyutta Ex'in sonuçlarını incelerseniz, kendi içinde hem artı hem eksi olarak 2 tane sonuç olduğunu görürsünüz.
Hocalar ise bu işi kombinasyon ile yapmayı tercih etmiş, muhtemelen bu örnek çözümleri yaparken kullandıkları programın mantığı tek Ex yüklemesinde tek sonuç mantığı ile çalıştığı içindir.
 
Son düzenleme:
1) kombinasyonlarda negatif ek dismerkezlik alinmamis direk pozitif dis merkezlik uzerinden girilmis bunu merak ettim.sebebi nedir?
ideCAD hem negatif hem de pozitif ekdışmerkezlik etkisini dikkate alır.

2) depremli kombinasyonlarda 0.3 katsayi ile carpilan (%30) depreme diger yönden katilan kombinasyon
ek dismerkezligin sifir oldugu durumda katilmasi gerekmiyormuydu.
Gerekiyor ve ideCAD zaten bu şekilde yapıyor.


Ekdışmerkezlik etkisi hesabı TBDY 4.5.10.2 'ye göre iki farklı seçenekle yapılabilir. Analiz ayarlarından bu seçenekleri işaretledim. Hocalarımız genellikle örneklerinde eşdeğer deprem yükü kullandıkları için hem de detaylı açıklamak için dediğiniz gibi ekdışmerkezlik etkisini ayrı ayrı kombinasyonlarda gösterirler. Ancak dinamik analiz yapılırken bu işlem kombinasyonlar içerisinde değil Ex ve Ey sonuçlarının içerisinde en olumsuz durumu verecek şekilde gösterilir. Detaylı açıklamayı aşağıda yazıyorum.

1640848994409.png


Yukarıda gösterdiğim analiz ayarlarından "İki yükleme durumlu hesap yöntemi" seçili ise TBDY 4.5.10.2(b) 'ye göre kat kütle merkezi X ve Y doğrultularındaki kat boyutlarının +%5 ve -%5 'i kadar kaydırılarak ayrı ayrı deprem hesapları yapılmaktadır. Bu durumda kütle merkezinin X yönünde +%5 ve -%5 ile Y yönünde +%5 ve -%5 kaydırılmasıyla 4 farklı modal analiz sonucu elde edilir. Yükleme kombinasyonlarında Ex ve Ey yüklemeleri içerisinde bu ekdışmerkezlik sonuçlarının tamamı gösterilmektedir. Örneğin kolon betonarme tasarım sonuçlarında aşağıda gösterdiğim resimde aynı kombinasyon için 4 farklı sonuç bulunmuştur. Bu sonuçlar iki yükleme durumlu hesap yöntemi seçilerek hesaplanmış ve +%5 ve -%5 ekdışmerkezlik etkisi ayrı ayrı gözönüne alınmış anlamına gelir.


1640849085449.png

3 Boyutlu ekranda da bu ekdışmerkezlik etkisi sonuçlarını görebilirsiniz. Örneğin aşağıdaki resimde işaretlediğim bölümde Ey için +%5 ve -%5 ekdışmerkezlik sonuçları ayrı ayrı görülebilir. Yükleme kombinasyonlarında gösterilirken de en olumsuz duruma göre iç kuvvet sonuçları gösterilir.

1640849526667.png

Eğer analiz ayarlarından "Tek yükleme durumlu hesap yöntemi" seçilmiş ise o zaman TBDY 4.5.10.2(c) 'ye göre tek bir ekdışmerkezlik etkisi ele alır. Ancak mod birleştirme yöntemi kullanılırken +%5 ve -%5 ekdışmerkezlik etkisinin ikisi birden Ey içerisinde eklenir ve sonuçlarda bu şekilde verilir. Tek yükleme durumlu hesap yönteminde EcY, Y yönü için ekdışmerlik etkisinden kaynaklanan iç kuvvetleri gösterir. Aşağıdaki resimde bu durumu gösterdim.

1640849862846.png

Ancak Ey sonuçlarına bakıldığında sonuçlar simetrik görülmektedir. Bunun sebebi her iki ekdışmerkezlik durumu için +%5 ve -%5 ele alınıp en olumsuz iç kuvvet durumunu göstermek içindir. Eğer yalnızca +%5 için alınsaydı sonuçların asimetrik olmasını beklerdik.

1640849889593.png

ideCAD Bilgi Bankasından da ilgili başlıkları inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • 1640849829527.png
    1640849829527.png
    426.1 KB · Görüntüleme: 14
Geri
Üst