Konsol döşeme hata uyarısı

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
SAYIN İDECAD YETKİLİLERİ,
"KONSOL DÖŞEME TEK NERVÜR YADA KASET DÖŞEME OLARAK DİZAYN EDİLEMEZ" UYARISI ALIYORUM.
1- HATA KONSOL DÖŞEMEYİ (PROĞRAMDA KONSOL DÖŞEME OLUŞTURMA MANTIĞINA GÖRE) USÜLÜNE GÖRE YAPILMADIĞINDANMI KAYNAKLIDIR?
2- YADA PROGRAMIN ÇALIŞMA PRENSİBİNE UYGUN OLMAMASINDANMI KAYNAKLIDIR?
3- MEVZUATLARDAN (TS 500, TDY 2007 VB.) KAYNAKLI OLMAMASI GEREKEN BİR DURUM MUDUR?

YANITLARSANIZ SEVİNİRİM.
İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.

konsol döşeme hatası.png
 
SAYIN İDECAD YETKİLİLERİ,
BİR DE ŞUNU İNCELERMİSİNİZ.
 

Ekli dosyalar

  • konsol döşeme hatası 2.png
    konsol döşeme hatası 2.png
    271.9 KB · Görüntüleme: 6,780
Nervürler, döşeme sistemi içinde, seçtiğiniz tipik diş boyunca kirişlere basit mesnetli sistem kabul edilerek çözülürler ve burulma rijitlikleri yoktur. Tek konsol nervür ise bir tarafı basit, bir tarafı boşta bir sistem olur ve statik olarak dengede olmaz. Tek konsol nervür çözmek için statik olarak dengede olan bir kabulle çözüm yapmanız gerekir. Ayrıca devam etmeyen konsol nervürlerin döşemenin eğilme rijitliğine fazlaca faydası olmaz. Hatta coğu durumda lüzumsuz ağırlık yapar. Burada önemli olan konsol nervürlerin saplandığı ana kirişin burulma rijitliği ve konsol döşemenin eğilme rijitliğidir.

Programda bütün nervürleri, nervür komutuyla değil, kiriş döşeme sistemi olarak da girebilirsiniz. Bu durumda nervürler birer kiriş olacağı için burulma rijitliklerini dikkate almış olursunuz ve donatılandırmayı da bu çözüme uygun yaparsınız.

Yarı rijit diyafram çözümü secerseniz eger en dogru cozumu elde edersiniz. Bu durumda nervurler kirisler ve plaklar bir butun olarak calisir.



Bununla birlikte programda tek konsol nervür tanımlasanız bile o sistem dengede kalacak şekilde çözüm yapılır. Nervür donatılarında konsol nervürün mesnetinde moment hesaplandığını görebilirsiniz ancak donatı dizaynını elle yapmanız gerekir.



Eklediğiniz resimleri inceleyecek olursak, pratikte nervürlerin ucuna alın kirişleri yapılmaktadır. Siz de konsolların ucunu yatık kirişlerle çevreleyebilirsiniz veya nervür yönlerini, iç nervürlerle sürekli olacak şekilde döndürebilirsiniz.



Muhtemelen hatalı diş tanımına ilişkin mesajda, seçtiğiniz tipik dişler, statik çözüme uygun olarak düzenlenmelidir. Sürekli çözülecek nervürlerin dengelenmesi ona göre yapılmalı ve tipik dişleri sürekli seçilmelidir. Sağ alt köşedeki konsol nervürde ise tipik diş tanımlanmamış görünüyor.
 

Ekli dosyalar

  • tekkonsolnervür_rijitdiyaframmomentdiyagramı.JPG
    tekkonsolnervür_rijitdiyaframmomentdiyagramı.JPG
    770.7 KB · Görüntüleme: 6,847
  • alınkirişi ile dönülnüş nervür sistemi.JPG
    alınkirişi ile dönülnüş nervür sistemi.JPG
    647.2 KB · Görüntüleme: 6,832
  • yarırijitdiyafram_deformasyon.JPG
    yarırijitdiyafram_deformasyon.JPG
    769.5 KB · Görüntüleme: 6,836
Geri
Üst