konsol kirişte sıfır sehim

emraheqe

Yeni Üye
İyi günler

Ekte paylaştığım projede perdeden çıkan K01, K11, K14 konsol kirişlerindeki sehim değerleri 0 çıkıyor. Buna karşın Kolondan çıkan K04 konsol kirişinde ise sehim değeri var (hatta sınır değeri aşmakta). İç kuvvet diyagramlarını kontrol ettiğimde tüm kirişlerde konsol davranışına uyacak şekilde iç kuvvetler ortaya çıkıyor. Buna karşın perdeden çıkan konsollarda bu bahsettiğim sehim değerleri ortaya çıkıyor. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • Proje.cde
    2.5 MB · Görüntüleme: 14
K01-11-14 kirişleri perdeye rijit doğrultuda bağlanıyor.
Perdeye rijit doğrultuda bağlanan ve sürekliliği olmayan tek konsol kirişlerin sehim kontrolü otomatik yapılmamaktadır.

Analiz modeli penceresinden çatlamış etkin kesit rijitliklerine göre hesaplanan (g’ ve q’ ) deformasyonları incelenerek gerekli kontroller yapılabilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Alternatif olarak TS500 Çizelge 13.1' eğilme elemanları için sehim hesabı gerektirmeyen (yükseklik/açıklık) oranları verilmektedir. Kiriş yükseklikleri bu oranlara göre belirlenip, sehim denetimi yapılmama seçeneği değerlendirilebilir. (Kritik elemanlarda yine de yapı deformasyonlarının incelenmesi ve buna göre karar alınması önerilir.)
İyi çalışmalar
1662556912462.png
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Bildiğim kadarıyla perdelere her iki yandan rijit doğrultuda bağlanan kirişler her halükarda süreksiz oluyor ve donatılandırması buna göre yapılıyor. Bu örnekte de konsol kiriş perdenin diğer tarafında kiriş olmasına rağmen süreksiz gibi görülüyor program tarafından.
Bununla birlikte analiz model penceresindeki (kirişin konsol ve uç noktaları arasındaki) göreli deformasyon değerlerine göre bulunacak olan sehim değeri haliyle zati ve hareketli yükler altında hesaplanan ani sehim değeri mertebesinde çıkıyor. Zira zamana bağlı sehim değeri formülasyon olarak ani sehime bağlı ampirik sayılabilecek (en azından öyle görünen) bir hesaplama ile yapılıyor. Dolayısıyla analiz penceresinde ortaya çıkan deformasyonda da deformasyonda da yer almıyor. Deformasyon üzerinden yapılacak bir sehim değerlendirmesinde zamana bağlı sehim durumu da ayrıca göz önünde bulundurulmak zorunda olacak galiba..
Bu konudaki yorumlarınız nedir Levent Bey?
 
Sehim denetimi Ts500 de verilen kriterlere göre yapılmaktadır. Analiz modeli penceresinde oluşan deformasyonlara bağlı olarak yapılacak sehim kontrolünden elde edilen değer TS500 e göre hesaplanan sehim değerinden farklı olabilir. Özellikle kritik kesitlerde analiz modeli penceresinden çatlamış etkin kesit rijitliklerine göre hesaplanan (g’ ve q’ ) deformasyonların incelenerek karar verilmesi daha uygun olur.
 
Geri
Üst