Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Merhabalar, ilk defa idecad çelik kısmını kullanmaktayım. Betonarme bir yapıya 3 metre çelik konsol modellemek istiyorum. Dosyadaki gibi bir tasarım yaptım. Sehim ve pmm sorunlarım için olası çözümleriniz varsa çok memnun olurum. Bir de bazı konsol kirişlerimde(IPE300) sehim değerim 0 hesaplanmakta. bazılarında ise değer veriyor. Bu beni modellerken yanlış bir şey yaptım mı sorusuna yöneltiyor. Sadece çelik konsol tasarımı mı kontrol edebilirseniz çok memnun olurum.
Siz bu sonuçları hangi versiyon ile alıyorsunuz. Aşağıda yazdığım yanıtlar ve değerlendirmemiz v11.18 ile yapılmıştır. Lütfen farklı bir versiyon kullanıyorsanız belirtiniz.
Paylaştığınız modelde IPE300 konsol kirişlerde sehim sıfır değil; rapor ve şekil değiştirmiş modelde değer geliyor, konsol davranışı doğru. Sıfıra yakın görünenler ise yük almayan ve/veya çok kısa elemanlar; döşeme ataması olmadığı için sadece kendi ağırlığıyla ihmal edilebilir sehim hesaplanıyor.
PMM oranları makul; gerekirse 3 m konsol için kesiti büyütmek (HEA/HEB’e geçmek) ya da kiriş sayısını artırıp her bir kirişin yükünü düşürmek doğru çözüm olur. Konsollarda sehim limiti pratikte L/150 yeterlidir.
Yük almayan/çok kısa elemanlarda “sıfır sehim uyarısı” rahatsız ediyorsa ilgili kirişte Çelik Kiriş Ayarları → Tasarım → “Sehim denetimi” kutusunu kapatabilirsiniz (yalnızca o eleman için).
Son olarak, konsol kirişlerde açıklık tanımı “Moment diyagramına göre” olmalı, sürekli kirişlerde “Mesnetlenmiş uzunluğa göre” seçimi uygundur.