V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

KONUT OLARAK DİZAYN EDİLEN YAPILARDA İKİ YÖNDE DE PERDE KULLANMAK

Değerli meslek büyüklerim. Yönetmelikte bununla ilgili net bir ibare göremedim gözümden kaçmıştır diye bilgi almak adına bu konuyu açıyorum. Bir konut dizaynı yaparken x ve y yönünde perde kullanımı zorunlu mudur yoksa insiyatif bizde midir zorunluysa miktarı veya adeti, grup perde oluşu, ya da belli bir yükseklik sınırı vs. göre mi belirlenir ? Bilgilendirirseniz sevinirim.

TBDY 2018 Analiz ayarları sihirbazını adımlarını inceleyin. Bina yükseklik sınıfı (BYS), Deprem tasarım sınıfı(DTS) gibi proje parametrelerinize bağlı olarak seçtiğiniz süneklik düzeyi ile BYS koşullarına göre sınırlamalar vardır.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Deprem yönetmeliğindeki perde devrilme momentri kontrolleri ile ilgili yardım sayfalarını inceleyiniz.

Proje parametrelerinizi tbdy analiz ayarları sihirbazı yönlendirmeleri ile tanımlayın.
Proje parametrelerinize bağlı olarak seçebileceğiniz süneklik düzeyleri ve taşıyıcı sistem tipleri aktif olacak,
Süneklik düzeyi ve taşıyıcı sistem tipini belirleyin.
Analiz sonrasında seçtiğiniz taşıyıcı sistem tipine göre perde devrilme momenti kontrolleri yapılacaktır.
Bu kontroller sağlanmalıdır. Raporlardaki uyarıları takip ederek analiz ayarları sihirbazı adımlarını tamamlayın.
A11 taşıyıcı sistem tipi seçilebildiği taktirde perde kullanılmaz.
Göreli kat ötelemeleri koşulları açısından sorun yaşamamanız için önerim her iki yönde perdeli tasarım yapmanız olur.

Sızdırılan taslak tbdy revizesi yayınlanırsa belirli bir oranda mecbur olacak. Ancak şuanda zorunlu değil (yasin beyin de dediği gibi taşıyıcı sistem tipinize göre tabi)

Bu arada taslak deprem yönetmeliği uzun süredir cumhurbaşkanının masasında imzalanmayı bekliyor diye bir cevap almıştım inşaat mühendisleri odası tekirdağ toplantısında

Geri