MÜHENDİSLİK?Sadece düşey yükler altında çöken zümrüt apt

cakilomer

Tanınmış Üye
Değerli meslektaşlarım , Ekte raporu bulunan düşey yükler altında çöken zümrüt apt. birçoğunuz biliyorsunuzdur.Ben detaylı inceleme yaptım şu sonuçlara ulaştım .İmalat hatalarını yok saydım ve projedekinin (ZEMİN raporu dahil) dışında da ekstra bir şey yapılmadığı raporda mevcut (etabs) .
Kalıp planı incelendiğinde ,
1)Konsol çıkmaların kirişlerle bağlanmadığı sistemin süreksizliği sağlanamamştır.Yalnız bu sistemi zorlasa da bana kalırsa sadece düşey yükler altında çökmesi için bir sebep olmadığın düşünüyorum.Depremli durumda çok büyük tehlike arzeder.
2)Sistemde aşırı saplama var , saplamalar kolona yakın yerlerde çerçeve sistemi bozacak şekilde düzenlenmiş bu yük aktarımında sıkıntı yaratacaktır.
3)Kolon yönleri çoğu y yönünde güçlü buda yine deprem anında çok büyük tehlike arzeder.
4)RM ve KM farkından raporda bahsediliyor bu A1 düzensizliğini oluşturur .Ancak yönetmelikte A1 düzensizliğiyle alakalı sadece hesap yöntemini etkileyen bir yaptırım var.

*Sonuç ; Benim gördüğüm bu proje kusurlarında (Sadece kalıp planına bakarak ) , Yönetmeliğin ilk maddelerinde çerçevenizi tam oluşturun diyor ama bununla ilgili bi kontrol mekanizması olması gerekmez mi ?
*Bu bahsettiğim hususlar sizce yapının Sadece düşey yükler altında çökmesi için yeterli midir ? yoksa bu yapı başka sebepten mi çöktü ?
*Raporda etabs'a göre çözümleme yapılmış ve kolonların ebatının gerekenden daha fazla çıkması gerektiği görülmüştür.Ancak idecad sta4cad,probina ile yapılan projelerin etabs sap gibi yabancı kaynaklı yazılımlarla karşılaştırıldığında farklılıklar olabilir mi?
NOT:Amacım bilmeden yanlış yapmayı önlemek,önletmek bilerek yanlış yapanlarında 92 canın hayatına mal olunabileceğini göstermek.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum , iyi çalışmalar , saygılarımla
 

Ekli dosyalar

  • KonyaZümrütApartmaniCökmeNedenleri.doc
    1.5 MB · Görüntüleme: 275
Zümrüt'le alakalı o kadar çok çalışma rapor ve makaleye karşın hala toplumda ve mühendislerde net bir çöküş sebebi oluşmuş değil
Hala şu soru var onca sene yıkılmadı neden durup dururken yıkıldı vs.
Zümrüt'ten çıkarılacak en önemli ders şudur:

Hepimizin bildiği eksenel yük güvenlik katsayısı depremli durumda 0,5 Fck
depremsiz durumda 0,9 Fcd ya da 0,6 Fck

bu yeterli mi? yoksa yönetmelik sınır belirlemesine rağmen bir projeci daha da güvenli tarafta kalmalı en azından gevrek göçmenin ağababası olan eksenel yük sonucu göçmeye


kalıcı yükler altında betonda oluşan gerilmelerin basınç dayanımının %40'ından az olduğu durumlarda, sünmenin gerilmeyle oranltılı olarak arttığı ancak %40'ı geçtiği durumlarda sünmenin daha hızlı arttığı iyi bilinmekte.
Ve dolayısıyla sınır değerlerindeki kolonlarda ihmal edilmeyecek kısalmalar görülecek ve ciddi hasarlar oluşacaktır.

Zümrüt'le alakalı her raporda üzerinde durulacak maddeler şunlar yok ( temel yok zemin etüdü, yok saplamalar, yok konsolların çerçevesiz olması, yok YASS vs. mühendislik için çok önemli mevzular da olsa çöküşün sebebi değil)

1) Beton dayanımı C8 C9 (kısmi göçmenin olmayıp tamamen göçmenin ana sebebi)
2) Kolon Kesit yetesizliği
3) Binaya uygulanan Extra yüklemeler (asmolen - asma kat vs.)

ve sınır değerlere ulaşan kolon dayanımları ve sonuçta sünme etkisi

Kendi şehrimde yaşanan bu acı olayın son olması dileğiyle
iyi çalışmalar
 
Sayın Ömer bey bahsettiğiniz durumlar ,
1) Beton dayanımı C8 C9 (kısmi göçmenin olmayıp tamamen göçmenin ana sebebi)
2) Kolon Kesit yetesizliği
3) Binaya uygulanan Extra yüklemeler (asmolen - asma kat vs.)

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim .1. Beton dayanımı C8 C9 çıkması kısmi veya tam göçme için sıkıntı oluşturur mu düşünmek lazım.Çünkü biz temel eğitimimizde hep güvenli tarafta kalmak (beton güvenlik katsayısı) yerinde dökülen beton için 1.5, ön döküm için ise 1.4 alıyoruz.Projeci C16ya göre çözmüş hesapta kullanacağımız dayanım yaklaşık olarak C11 beton etkisi vardır ama temel sebep değil bence.
2.Kolon kesit yetersizliği proje dosyası hangi programda çözüldü bilmiyorum fakat kolon açıklıkları çok fazla değil ama tabi genele baktığımızda zayıflıklar var ama bu da sebep olmamalı
Yani demek istediğim bina dönme etkisiyle çöktüğü için acaba zemin kayması felan mi oldu diye düşünüyorum.Veya başka bir sebep ama mutlaka gözden kaçırılan bir sebep çünkü enkaz resimlerine baktığımızda ( hepsini görmedim ) kolon demirleri kancaları bağlanmış.Dediğiniz gibi inşallah son olur

Saygılarımla
 
Geri
Üst