Mantar döşeme projem için tavsiye?

gencideci

Etkin Üye
mantar döşeme olarak yaptığım ilk proje. Proje hakkında tavsiye verebilirmisiniz yanlış yaptığım bir durum varmı?
 

Ekli dosyalar

  • proje.cde
    3.4 MB · Görüntüleme: 24
Önerilerim;
-Döşeme kalınlığınız fazla diye düşünüyorum.35 cm gibi döşeme kalınlıkları kullanmışsınız. Bu proje için bina yükünü gereksiz yere artırmanın doğru olmadığını düşünüyorum.
-Döşeme kanlığını 25 cm gibi değerlerde tutup gerekli yerlerde zımbalama donatıları kullanabilirsiniz.
-Kolon ebatlarında büyütme yapabilirsiniz.Mimari tasarım elveriyorsa perde sistemini daha simetrik olarak düzenlenebilir.
-Merdiven boşluğu gibi boşlukları döşeme kenarı veya kiriş gibi elamanlarla ile oluşturunuz.
-İki merdiven boşluğu arasında kalan küçük döşeme parçası uygun doğru bir tasarım olmamış onun yerine kiriş kullanmayı tercih edebilirsiniz.
-Dış çerçevede de kiriş kullanbilirsiniz.( ilgili idare ile görüşün öncelikle bazen kiriş kullanma konusunda olumsuz bakabiliyorlar)
-Donatı tipini üstte+altta düz donatı tipini seçiniz.
-Duvar yüklemelerinizi ve diğer yüklerinizi gerçekci bir şekilde yapınız.
 

Ekli dosyalar

  • 1.PNG
    1.PNG
    14.9 KB · Görüntüleme: 42
mantar döşeme olarak yaptığım ilk proje. Proje hakkında tavsiye verebilirmisiniz yanlış yaptığım bir durum varmı?
merhaba;

  • öncelikle sistemsel bir hatanız var. bildiğiniz üzere mantar döşemeli sistemlerde deprem yüklerinin tamamı perdeler ile karşılanması istenir ve bunun içinde iki aşamalı çözüm yapılır burada ki aşamalardan biri kolonların uçlarının mafsallı kabul edilmesi ve deprem yüklerinin perdeler tarafından karşılanmasını garanti altına almaktır.
sizin modelinizde özelikle Y yönünde koyduğunuz tek bir peredeniz var ve bu perde de döşeme boşlukları ile sistemden izole edilmiş durumda. bu demek oluyor ki sistemde Y yönündeki deprem etkilerini karşılayacak perde yok!!!

hem x hemde y yönündeki perdelerinizi kat diyaframından yük alacak şekilde kenarlara yada boşlukların yanına değil uygun moktalara yerleştiriniz. Ayrıca bu proje için x ve y yönünde en az 2 şer adet perde koyuyuz. tüm taşıyıcılar perde olsa en iyiside olur. isterseniz bu durumu düşünün böylelikle 25/150 perdelerle sistemi çözebilirsiniz.

  • Kolonların üzerine kolon başlığı neden tanımladınız, gerek yok. zımbalama hesabı otomatik yapılır, Zımbalama sorununuz varsa zımbalama donatısı kullanabilirsiniz.
  • TBDY2018 sihirbazından sistem seçiminiz hatalı, kirişsiz döşeme tipini seçiniz ardından deprem yüklerinin tamamı perdelerle taşınıyor seçeneğini seçiniz.
Bu düzenlemelerden sonra projenizi tekrar paylaşırsınız.

Saygılarımla.
 
Geri
Üst