V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

mantar döeşme

mhanifiata

Tanınmış Üye
çok karşılaşmadığım bir konu olan mantar döşeme sistemini son birkaç projemde kullanmaya başladım. bu durum için sta4 de fiktif kiriş diye bir tanım var. idede ise normal kiriş objesi olarak kolonları döşeme yüksekliğinde kiriş ile bağlıyoruz. kirişsiz plak çözmüne katkı olması amacı ile bu başlığı açtım. katkılarınızı bekliyorum. ekte 15 katlı bir yapının kolon sistemi var.
1-zımbalama kontrolü için sistem nasıl olur.
2-kat ötelenmesi hesabı için sistem nasıl olur.
3-raporlamayı nasıl yaparım.
katkısı olanlara çok teşekkür ederim.

hem mantar döşemeler hem de tünel kalıplar ile ilgili olarak bu "bant kiriş" tanımlamasını "kiriş" statüsünden çıkarmak gerekiyor kanaatindeyim. ayrı özellikli bir eleman tanımlamak gerekiyor.

bu bant kirişleri girsek bile, zımbalama kontrolü yine de yapılmalı. iki ayrı sistem çoook zahmetli oluyor. bu bant kirş işini mutlaka çözmemiz gerek ide içinde...

içinde kısmen kiriş olan mantar plak sistemlerde, zımbalama kontrolleri, kolon başlığı eklemeden yapılamıyor mu?

"bant kiriş" tanımlamasını kiriş dışında tanımlamak mümkün olsa çok iyi olacak. çünkü zımbalama kontrolü yapmak için farklı bir çözüm daha gerekiyor. bu mantar işi ile ide yetkililerinin yakından ilgilenmesini bekliyorum

Merhaba,

Kirişsiz döşemelerde, zımbalama tahkikleri ve düşey yüklere göre plak analizi, döşeme kenarıyla çevrelenmiş bir alana döşeme tanımlayarak yapılmaktadır.

Ancak buna ilaveten, gizli kirişlerle düşey taşıyıcıları birbirne bağlanmış ikinci bir sistemle(projeyle), TDY düzensizlik kontrolleri ve plakta oluşacak deprem tesirlerine bakılmalıdır.

Kısmı kiriş-plak kombinasyonlarından oluşan yarı kirişli mantar döşemelerin data girişleri ile tam kirişsiz plak döşemelerin düzensizlik kontrolleri ileriki versiyonlarda yapılmak üzere iş listemize alınmıştır.

İyi çalışamalar...

DEĞERLİ ARKADAŞLAR...
bilindiği üzere, betorame çerceve sistemlerin analizinde, kiriş mafsallaşmaları ile enerji
tüketilmesi ve perdeler ile deplasman ve kesme kuvveti (bazı durumlarda moment) kontrolleri
sağlanmaktadır.. bazı zamanlarada perdelerde enerji tüketilmesi de değerlendirilmektedir..
kirişsiz (mantar döşeme ) sistemlerinde enerji tüketimi sağlanamamaktadır.. gizli kiriş vb
tanımlar da kiriş rijitliği (doğal olarak sünekliği) döşeme ile aynı olduğundan
bu gizli kirişlerin enerji tüketmeleri imkansızdır, döşemenin tamamı kiriş gibi ve doğal
olarak çok güçlü davranacağından, kolon mafsallaşmalarına yol açabilir... bu durumda hem deslasman
sınırlaması için hem de enerji tüketimi için perdelerin katfi olarak değelerndirmeleri
gerekmektedir.. şu kadarını rahatlıkla söyleyebilirm ki, programların çıktılarının
ilahi emir telakki edilerek sorun yoktur şeklinde çalışılması çok tehlikelridir..
bu çıktıların yorumlanması en önemli işlmedir.. mühendis yorumlamadan sucuk misali bunları verirse
çok buyuk hataya düşer.. program çıktıları sadece yol gösterir ve işlem kolaylığı sağlar ve değişik alternatiflerin
kısa sürede karşılaştırılmasını sağlar...

Geri