V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Merdiven birleşimi diğer birleşimlerin olduğu kısma geliyor.

önder1

Yeni Üye
öncelikle herkese merhabalar, projeme aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. bu benim ilk çelik projem iki betonarme yapı arasında 10.35 kotunda geçiş olacak şekilde çelik bir yapı tasarladım. tasarlamış olduğum projede;
1-kiriş kesitleri bana fazla sap2000 göre tasarlanan bir projeye göre fazla geldi, boyutlar normal mi yada benim tasarımsal bir hatam mı var?
2- genel olarak seçmiş olduğum birleşimler böylesi bir yapı için uygun mu?
3- tasarladığım merdiven 8.00 kotundan 10.35 kotuna çıkmakta, merdiven bölgesindeki tasarım yeterli mi? merdiven birleşimleri diğer birleşimler ile çakışıyor ne yapmam gerekiyor.
şimdiden katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. İYİ ÇALIŞMALAR

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1-kiriş kesitleri bana fazla sap2000 göre tasarlanan bir projeye göre fazla geldi, boyutlar normal mi yada benim tasarımsal bir hatam mı var?
Modelinizde çelik merdiven kirişiniz alttaki ana kirişe mesnetlenmemiş. Bu da bu ana kirişin konsol gibi çalışmasına sebep olmuş ve beklenenden farklı sonuçlar çıkmasına sebep olmuş olabilir.

1773840144990.png

Tali kiriş sistemindeki kirişlerden bahsediyorsanız bu kirişlerin PMM oranları oldukça küçük. Elbette sistemde döşeme de tanımlı değil ancak belki başka bir modelinizle karşılaştırma ihtimaline karşı söylemek istedim.

1773840323181.png

Bir de yanlış anlaşılmazsa bir şey söylemek isterim. burada sorunuz net değil. Bu gibi durumlarda sorunuzu daha net sorarsanız teker teker sayısal veriler ile istediğiniz elemanda istediğiniz durumu açıklayabiliriz. Aynı zamanda sap2000 modelinizi de gönderirseniz daha iyi karşılaştırma yapabiliriz. Çünkü çoğu durumda bu iki program arasındaki modelleme farklılığından veya opsiyon ayarı eksikliğinden kaynaklı farklı oluşuyor. Ayrıca yetersiz gelen elemanı ismiyle, aks ismiyle veya ekran görüntüsüyle belirtirseniz, tarafımızca daha anlaşılır olacaktır.

2- genel olarak seçmiş olduğum birleşimler böylesi bir yapı için uygun mu?

Bazıları için evet bazıları için hayır. Detaylıca açıklamaya çalışayım.

Y yönü için taşıyıcı sistem katsayısında "moment aktaran çerçeve" olarak seçilmiş. Bu koşula uyabilmek için kolonların kirişlere TBDY 'de tanımlanmış moment aktaran birleşimlerle bağlamak gerekiyor. Örnek olarak aşağıdaki birleşimi kullanabilirsiniz.

1773841542778.png

Bunlara alternatif olarak diğer moment aktaran birleşimlerini aşağıdaki listeden de görebilirsiniz.

T-levhalı kayma birleşimi projede çakışmalara neden oluyor. v11 de bu durum çözülmüştür ve birleşim etkileşimleri eklenmiştir. Örneğin v11 için aşağıdaki gibi birbiriyle etkileşimli olan birleşimleri oluşturabilirsiniz.

1773841868777.png

Tali kiriş birleşimleri uygun gözüküyor. Alternatifleri de elbette olabilir. Kesitin büyüklüğüne göre "t-levhalı kayma birleşimi" 'de kullanabilirsiniz.
1773842150448.png
Bir diğer alternatif de aşağıdaki gibi "rijitleştirilmiş alın levhalı birleşim" de olabilir.

1773842107432.png

Tali kirişleri tali kiriş komutu ile tanımlamanız birleşim ve eleman tanımı açısından çok basit ve verimli olurdu. Tali kiriş komutu ile tüm bu birleşimler için tek bir seçenekte değiştirebilir ve tüm özellikleri bir anda atayabilirdiniz. Şimdi silmenize gerek yok elbette ancak daha işlevsel bir modelleme için hatırlatmak istedim.

1773841986455.png

3- tasarladığım merdiven 8.00 kotundan 10.35 kotuna çıkmakta, merdiven bölgesindeki tasarım yeterli mi? merdiven birleşimleri diğer birleşimler ile çakışıyor ne yapmam gerekiyor.

Merdiven kirişlerini uygun şekilde ayarlamanız gerekiyor. Merdiven makrosunu patlatarak veya merdiven makrosunda bu düzenlemenin yapılması uygundur. Merdiven kirişlerinin genişliklerini ve birleşimlerini kolon-kiriş birleşimlerinde denk gelmeyecek şekilde değiştirilmesi gerekiyor.

Eğimli ana merdiven kirişine ufak bir sahanlık yaparak aşağıda gösterdiğim gibi "t-profil kayma birleşimi" ve kaynaklı birleşim komutları ile bağlayarak aşağıdaki görüntüdeki gibi bir sistem elde edebilirsiniz. Ben görünürlük açısından kesitleri biraz büyüttüm. Eğimli kirişleri doğrudan sizin yaptığınız gibi bağlamak da bir seçenek, ama ben kirişsel olarak aşağıdaki gibi bir tasarımı daha uygun buluyorum. Aynı uygulamayı merdivenin alt sahanlığı için de yapabilirsiniz.

1773842980000.png

YouTube'da yayınlanan eğitimlerimizden bu konu ile ilgili olanları aşağıda ekliyorum. Orada tüm bu uygulamaların detaylı açıklaması yapılmaktadır.

------

Ayrıca;

Çelik eğitim videolarımıza aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

---
İçeriği benzer olan ve eski yayınladığımız çelik eğitim videolarımız;

---
Çeşitli konular özelinde çelik yapılar eğitim videolarımız;

Saygılarımla...

Geri