01/10/2026’dan sonra fiyatlar güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Mesleki bilgi ve teknik danışmanlığın değeri hakkında

Rıdvan TURAN

Kıdemli Üye
Merhaba meslektaşlar,

Uzun zamandır forumu takip ediyorum ve burada birçok meslektaşımızın birbirine yardımcı olmasını gerçekten değerli buluyorum. Ben de zaman zaman forumda ve özel olarak meslektaşlarım arasında teknik konularda yardımcı olmaya çalışıyorum.

Ancak son dönemde üzerinde düşündüğüm bir konu var ve meslektaşların da fikirlerini merak ediyorum.

Özellikle özel mesaj veya telefon yoluyla;

• “Şu modelde neden hata alıyorum?”
  • “Bu sonucu nasıl düzeltebilirim?”
  • “Şu taşıyıcı sistem için nasıl bir çözüm uygulamalıyım?”
  • “Modelimi inceleyip nerede hata yaptığımı söyleyebilir misin?”
gibi talepler oldukça fazla geliyor.

Başlangıçta bunların çoğuna karşılık vermeye ve elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyordum. Fakat zamanla fark ettim ki bazı sorular, birkaç cümlelik bir bilgi paylaşımından ziyade ciddi anlamda zaman, tecrübe ve teknik inceleme gerektiriyor.

Bir modelin incelenmesi, hesap sonuçlarının değerlendirilmesi, hatanın kaynağının bulunması ve uygun çözümün oluşturulması bazen saatler sürebiliyor.

Bu noktada kendime şu soruyu sormaya başladım:

Bir mühendisin yıllar içerisinde edindiği bilgi ve tecrübenin, başka bir mühendisin doğrudan işini çözecek şekilde kullanılması ne ölçüde ücretsiz olmalı?

Burada forumdaki ücretsiz bilgi paylaşımını kesinlikle eleştirmiyorum. Aksine, meslektaşların birbirine yardımcı olması mesleğimiz açısından çok değerli. Ben de buna devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Fakat bana göre;

Genel bir teknik bilgi paylaşımı ile kişiye özel bir problemi inceleyip çözmek arasında ciddi bir fark var.

Örneğin forumda “Bu hata şu sebeplerden kaynaklanabilir, şu yönetmelik maddelerine bakabilirsiniz” demek başka bir şey;

bir mühendisin gönderdiği modeli açıp incelemek, hesapları kontrol etmek, hatayı tespit etmek, çözümü oluşturmak ve bunu karşı tarafa uygulayabileceği şekilde anlatmak başka bir şey.

İkinci durumda aslında ortaya bir teknik danışmanlık hizmeti çıkıyor.

Ben de bu nedenle bundan sonra kişiye özel ve zaman alan teknik problemlerde danışmanlık hizmetini ücretli olarak vermeye karar verdim.

Fakat ücret söylediğimde bazı kişilerin “Teşekkür ederim” diyerek konuyu kapattığını veya bir daha dönüş yapmadığını görüyorum.

Bu durum beni ücretlendirme konusunda değil, aslında mesleki emeğin nasıl algılandığı konusunda düşündürüyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Meslektaşlar arasında bilgi paylaşımı nerede ücretsiz yardım sınırında kalmalı, nerede profesyonel danışmanlık hizmetine dönüşmeli?

Özellikle uzun yıllardır sektörde olan ve teknik danışmanlık veren meslektaşların bu konudaki tecrübelerini merak ediyorum.

Amacım kesinlikle “bilgi paylaşılmasın” demek değil.

Tam tersine, bilgi paylaşımının devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak kişiye özel teknik çözüm üretmenin de bir mesleki emek ve ekonomik karşılığı olması gerektiğini düşünüyorum.

Fikirlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Ben şahsen bilgi paylaşımının olmasını destekliyorum. Kısa bir ara çalışma hayatımın durumundan dolayı forumda yazılarım azalmıştı o problem ortadan kaltı bundan sonra daha çok yardım ve görüş yaparım. Eğer gelen teknik çözüm fikir aşamasında kalıyor ve çözüm için öneri düzeyinde ise tamam fakat benden çözüm yapmamı isteniyorsa bunu yakın çevrenizde tecrübeli arkadaşlara sorun diyorum yani oturup tasarım revizyon yapmıyorum ne şekilde bir yol almalarını söylüyorum. Forumun amacı dışına çıkmıyorum.

Merhaba,
burası İdeCad bünyesinde olan bilgi paylaşma platformu. Burada teknik bir hizmet verdiği düşünen ve karşılığı olmalı diye düşünen varsa, onu platform dışında bir işletme kurarak yapmalı. Sonuçta bizler cevap veremesek bile, sitenin adminleri bu konuda yeterli desteği veriyor. Proğramın acemisi olupta yardım isteyen birini geri çevirmek yada bunu teknik hizmet gibi değerlendirmek, bu platformun felsefesine aykırı. Proğram dışıda olsa, bir meslektaşımın sorununa yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana. Tabi bu söylediklerimi, projemi düzeltirmisiniz yada tasarlayabilirmisiniz gibi taleplere değil. O tür isteklere cevap bile vermemek lazım. Ez cümle, bu tür platformlarda bilgi paylaşmanın bir karşılığı olmamalı.

Geri