V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

metraj hakkında

Oğuzhan Ağar

Etkin Üye
merhabalar 6 dairelik bir projem var metrajda 53 ton demir çıktı 10 daire ve taban alan oturumu daha fazla bina teslim ettim geçen hafta 50 ton demir çıktı.Bir şeyleri eksik mi yapıyorum.Bir de kolonlarım aşırı büyük çıkıyor.Son halini ekledim asansör kulesi dahil değildir yardımcı olursanız sevinirim

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Asansör kulesini kopyalamadan 43 ton çıkıyor kopyalayınca 50 ton çıkıyor bunun nedeni nedir.Ekleme olarak bütün katı kopyalıyorum 49 ton sadece asansör dairesini kopyalıyorum 50 ton oluyor.İde10 da kayıt ettim 39 ton çıktı lütfen ilgililerin dikkatine @Yasin TEZEL @Oğuzcan HADİM

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
İlk gönderdiğiniz projede Kolonlarda etriye çapını hatalı olarak Ø16 seçmişsiniz. Ø8 veya Ø10 uygun olur.

İkinci gönderdiğiniz projede radye temellerde Ø8 ve Ø10 donatı seçimi yapılmış Min. Ø14 seçerek devam ediniz.
Donatı seçimlerini gözden geçiriniz. Bir eleman ve tip donatı için bir donatı çapı seçmeniz küçük bir proje için daha uygun olabilir.

Asansör kulesini kopyalamadan 43 ton çıkıyor kopyalayınca 50 ton çıkıyor bunun nedeni nedir.Ekleme olarak bütün katı kopyalıyorum 49 ton sadece asansör dairesini kopyalıyorum 50 ton oluyor.İde10 da kayıt ettim 39 ton çıktı lütfen
Gönderdiğiniz projede asansör kule katı boş. İki durumu içeren projenizi eklerseniz inceleriz.

Merhabalar yasin bey radye temel aralıkları azalmış aksları editledim düzeldi fakat kapalı çıkmalardaki kolonlarım çok büyük çıkıyor bunun bir çözümü var mıdır?Diğer kolonları büyültsem fark eder mi acaba?Bir de değerlerimi sağlamam rağmen asansör perdemde sürtünme kesmesi hatası alıyorum.Projemi ekliyorum teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Projenizde deprem yönetmeliği perde devrilme momenti oranları sağlanamadığı için R katsayısı 6 ya düşürülmüş ardından 4/5R katsayısı ile tekrar azaltma yapılmış. R katsayısı 4.8'e düşürülmüş. Bundan dolayı donatı artışı yaşanabilir.
Sahanlık ve merdiveni modele dahil ediniz.
Perdelerde kesme güvenliği hataları etriye aralığını azaltarak veya etriye çapı arttırılarak çözülebilir.
Kesme güvensizliği yetersizliği iki koşula bağlıdır.
  1. Vr kesme kapasitesi Ve tasarım kesme kuvvetinden küçük kalırsa. (Ve<Vr olmalıdır)
  2. Ve tasarım kesme kuvvetinden yönetmelik gereği kontrol edilmesi gereken Vmax değerini aşarsa

• 1. durum için Donatı Seçimi diyaloğunda ilgili eleman için kullanılabilecek enine(etriye seçimi için) donatı çapları attırabilir.
  • 1. ve 2. durum için adı ve katı verilen elemanın en kesit boyutları büyütülebilir.
  • 1. ve 2. durum için beton ve donatı sınıfı attırılabilir
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Sürtünme Kesmesi hatası boyuna donatı alanı artırılarak çözülebilir.

1782808039236.png

Projenizde deprem yönetmeliği perde devrilme momenti oranları sağlanamadığı için R katsayısı 6 ya düşürülmüş ardından 4/5R katsayısı ile tekrar azaltma yapılmış. R katsayısı 4.8'e düşürülmüş. Bundan dolayı donatı artışı yaşanabilir.
Sahanlık ve merdiveni modele dahil ediniz.
Perdelerde kesme güvenliği hataları etriye aralığını azaltarak veya etriye çapı arttırılarak çözülebilir.
Kesme güvensizliği yetersizliği iki koşula bağlıdır.
  1. Vr kesme kapasitesi Ve tasarım kesme kuvvetinden küçük kalırsa. (Ve<Vr olmalıdır)
  2. Ve tasarım kesme kuvvetinden yönetmelik gereği kontrol edilmesi gereken Vmax değerini aşarsa

• 1. durum için Donatı Seçimi diyaloğunda ilgili eleman için kullanılabilecek enine(etriye seçimi için) donatı çapları attırabilir.
  • 1. ve 2. durum için adı ve katı verilen elemanın en kesit boyutları büyütülebilir.
  • 1. ve 2. durum için beton ve donatı sınıfı attırılabilir
Sürtünme Kesmesi hatası boyuna donatı alanı artırılarak çözülebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 62467
Teşekkür ederim yasin bey kolon boyutları hakkında bir fikriniz var mı çünkü 60x40 kolon ölçüleri başka bir aksta başka bir kolonu değiştirdiğimde kurtarıyor.İdecad üzerinden gerilme vs gibi göreceğim bir yer var mı ona göre kolonları tek bir tarafa değil de yükü binaya komple yayabilirsem

Teşekkür ederim yasin bey kolon boyutları hakkında bir fikriniz var mı çünkü 60x40 kolon ölçüleri başka bir aksta başka bir kolonu değiştirdiğimde kurtarıyor.İdecad üzerinden gerilme vs gibi göreceğim bir yer var mı ona göre kolonları tek bir tarafa değil de yükü binaya komple yayabilirsem
Yasin bey projeyi inceledi iseniz benim 1.kat p05 perdem ve<vr değerini sağlıyor,vmax değerimi aşmıyor

Aşağıdaki yardım sayfaları faydalı olabilir.

Yasin bey projeyi inceledi iseniz benim 1.kat p05 perdem ve<vr değerini sağlıyor,vmax değerimi aşmıyor
Evet, 1.Kat P05 perdesinde kesme güvenliği sorunu yok zaten.
Sürtünme kesmesi hatası var ve betonarme diyaloğunda "f" olarak gösterilmektedir.
1782816816299.png

1782816855851.png

1782816886893.png

Aşağıdaki yardım sayfaları faydalı olabilir.

Evet, 1.Kat P05 perdesinde kesme güvenliği sorunu yok zaten.
Sürtünme kesmesi hatası var ve betonarme diyaloğunda "f" olarak gösterilmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 62479

Ekli dosyayı görüntüle 62480

Ekli dosyayı görüntüle 62481
Teşekkür ederim yasin bey umarım kolon ölçüleri için de bir çözüm üretebilirim aşırı büyük çıkıyor

Geri