Mevcut bina+çelik ek kat

Mevcut bina üzerine çelik ek kat modelliyorum.Çelik katta y yönünde göreli kat ötelemelerini sağlayamıyorum.Mimari projeye uygunluk açısından cephelerde çapraz kullanmadan göreli kat öteleme sınırını sağlamam mümkün mü?Çelik tasarımda hatalarım var mı,mümkünse inceleyebilir misiniz ?Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • çelik ek kat.cde
    4.3 MB · Görüntüleme: 19
Y yönünde göreli kat ötelemelerinin yetersiz gelmesinin bir kaç sebebi var.

Öncelikle bütün kolonların kuvvetli eksenleri Y yönünde çalışacak şekilde yapı düzenlenmiş. Bu durum rijitliği azaltacağından ötelemenin artmasına neden olacaktır. Bu sebeple bazı kolonları 90 derece döndürmeniz gerekiyor. Yalnızca bir öneri olarak aşağıda işaretlediğim kırmızı çerçevelerdeki kolonları döndürebilirsiniz.

1672758043960.png

Bunun yanında kolonların yönlerinden bağımsız olarak tüm kolon kiriş birleşimleri mafsallı birleşim olarak girilmiş. Bu da yatay yük taşıyıcı sistem açısından uygun bir yaklaşım değildir. Kolonların kuvvetli eksenlerine aşağıda işaretleyerek gösterdiğim TBDY 'de tanımlanan moment aktaran birleşimlerden tanımlayabilirsiniz. Bu durumda yanal rijitlik artacak ve bu sayede öteleme değeri azalacaktır. Ayrıca R katsayının 8 alınabilmesinin temel sebebi de moment aktaran çerçevelerin sistemde bulunabilmesidir. Eğer kayma birleşimi bağlanıyor ise bu çerçeveler moment aktaran çerçeve sınıfına girmediğinden uygun bir tasarım yapılmamış olur.

1672758163712.png

1672758263133.png

İsteğe bağlı kolonların zayıf eksenlerinde de moment aktaran birleşimler uygulanabilir. ancak en uygun yöntem yukarıda anlattığım şekilde yapılan kolonların kuvvetli eksenlerine yapılan moment aktaran birleşimlerdir.

1672758454890.png

Bunlara ek olarak, tali kirişleri ayrı ayrı boşluklarda modellenmesine gerek yoktur. Bu şekilde zor ve zahmetli bir modelleme yapmış olursunuz. Tali kiriş komutuna tıkladıktan sonra baştaki ve sondaki kirişi seçerseniz program tali kirişleri otomatik mesnet bölgelerinde bölecektir. Nasıl yapıldığı aşağıdaki videonun ilgili dakikasında gösterilmektedir. Bunun yanında tali kirişlerin üzerine "kaplama" komutu ile değil "kompozit döşeme" komutunu kullanarak bir döşeme veya levha modeli yapmanız daha uygun olacaktır. gönderdiğim videonun devamında nasıl yapılacağı da gösterilmektedir.

1672758503820.png


Bu tarz projeleriniz için teknik destek portalını da kullanabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ek olarak idecad çelik ile yaptığımız eğitim videolarını da izlemeniz faydalı olacaktır.




Saygılarımla...
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Oğuzcan Bey,dediklerinizi uyguladığımda öteleme sorunu çözüldü.
 
Geri
Üst