Ben de tasarım açısından bir iki şey söyleyeyim. Evet mimari kademeli bir plan ama statik tasarımda da problemler var. Biraz daha tecrübe edinmeniz gerekiyor diye düşünüyorum.
* Başlangıçta merdivenleri girmenizi ve sisteme dahil etmeniz gerektiğini söyleyeyim.
* Sonrasında yükleri gözden geçirmenizde fayda var. gerçek manada hangi yüklerle karşılaşacaksınız?
* Duvar yükleri için duvar objesini kullanmanız hata payını düşüreceği gibi daha doğru yaklaşım yapmanızı sağlar.
* Resimdeki kolon ve kiriş bağlantısını anlayabilmiş değilim. Kolon tek yönde bağlandığı gibi bağlantı şekli de anlaşılır gibi değil.
* Aynı şekilde ters simetriğindeki kolonda benzeri şekilde.
* Yatayda bir tane perdeniz var ve bu da sistemin kütle merkezinden uzak bir yerde.
* Sanırım en alt bölgede asansör boşluğu var. Asansör perdesini çevreleyecek kirişler çok kolay bir şekilde düşey taşıyıcılarla bağlanabilecekken resimdeki gibi gereksiz bir saplama yapılmış. Binada saplama kiriş kullanılabilir ama imkan varsa kullanmamak gerekir. (bkz resim)
* Duvarları taşıyan bu kadar büyük döşeme yapmanıza gerek var mı? (Resim mavi döşeme) Bunun yerine yukarıda da belirttiğim gibi kirişlerle bölüp çerçeve sayısını artırıp sistemin rijitliğini de artırabilirsiniz.
* Zemin katta kolonlara kot vermek yerine kat yüksekliğini artırıp su basman perdelerini de kat kotunda yapmanız hata payını minimize edecektir. Temelleri girerken de yine benzeri durumla karşılaşacaksınız.
* Merdiven boşluğunu döşeme boşluğu komutu ile değil döşeme kenarı komutu ile yapmalısınız. Bu kadar büyük boşluğu "döşeme boşluğu" komutu ile yapmak doğru değil. döşeme boşluğu komutunu baca delikleri küçük havalandırma vs de kullanın.
Özetle biraz daha çalışmanız gerekiyor.
Ben size örnek bir taşıyıcı sistem planı gönderiyorum. Belki işinize yarar.
NYILMAZ