Modal Analiz Katlara Gelen Deprem Kuvveti

civilization

Tanınmış Üye
merhabalar. bir proje üzerinde çalışıyorum. katlara gelen modal analiz deprem kuvvetlerini bulmam gerekiyor. bu değerler hangi raporda bulunur. sta4cad'de deprem raporunda modal, eşdeğer ve deprem yükü diye bir tablo var oradan net bir şekilde okunabiliyor fakat ide de böyle bir gösterim var mıdır. varsa nerededir. teşekkürler.
 
Eşdeğer Kat deprem kuvvetleri "Katlara Etkiyen Yatay Kuvvetler" raporunda ve "Kat Genel Bilgileri" raporunda verilmektedir.

1661929566050.png
1661929643986.png
1661929717976.png
Dinamik Analiz Giriş Bilgileri Raporunda da Toplam eşdeğer ve toplam dinamik deprem yükleri görülebilir.

1661930121122.png

1661930177843.png
 
Levent bey cevabınız için teşekkür ederim. Sta4cad de deprem raporu kısmında hem modal hem de eşdeğer deprem yükleri aynı tabloda veriliyor. Ben iki program arasında karşılaştırma yapabilmek için bu değerleri öğrenmeye çalışıyorum. Çünkü aynı binayı ide de çözünce farklı sta’da çözünce farklı etabs ve prota da farklı sonuçlar elde ediyorum. Katlara gelen yüklerde ise özellikle bodruma gelen yük ide de çok fazla diğer programlar 1 hesaplarken ide 4 hesaplıyor.
 
modal analizde kullanılan bazı kavramlara açıklık getirmek isterim. Öncelikle modal hesap yöntemlerinde katlara herhangi bir kat kuvveti, kat F 'i etkitilmez. Modal analiz kat kuvvetlerinin uygulandığı bir yöntem değildir. Yapının düğüm noktalarında tanımlanan dağınık kütleleri ve rijitlik matrisi kullanılanılarak mod şekilleri ve periyotlar hesaplanır. Daha sonra spektrum eğrisi ve bu mod şekilleri kullanılarak her bir moda ait modal deplasmanlar ve modal iç kuvvetler diğer bir deyişle birim modal davranış büyüklükleri bulunduktan sonra tam karesel birleştirme (cqc) veya karelerin toplamının karekökü (srss) yöntemlerinden bir tanesi ile birleştirilir ve birleştirilmiş iç kuvvetler bulunur. idecad tam karesel birleştirme kullanır. bu iç kuvvet elemanın tek bir noktası için tüm modlar dikkate alınarak o noktanın alabileceği en büyük iç kuvvet değeridir.

kat kuvvetleri etkitilerek yapılan hesap eşdeğer deprem yükü ile deprem hesabı olur. eşdeğer deprem yükü hesabı sadece 1. mod katkısı dikkate alınarak yapılabildiği gibi tüm modların katkısı alınarak da yapılabilir. ama bu hesap asla mod birleştirme yöntemi değildir, eşdeğer bir hesaptır.

Detaylı bilgiler için bu konu ile ilgili yazılmış yazıları gönderiyorum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Şirket içi yaptığımız ve kullanıcılarımızdan gelen projeleri incelediğimizde eğer uygun veri girişi yapılmış ise ideCAD ile ETABS (veya sap2000) arasında fark çıkmaz. Eğer ciddi farklar çıkıyor ise projelerde farklı veri girişleri vardır. Fark çıktığını düşündüğünüz projenin ideCAD ve etabs ile girdiğiniz datalarını bize gönderirseniz farkın sebebinin ne olduğunu ve nasıl düzeltmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bunu da ayrıca bu başlık altında yayınlarız.

size daha fazla yardımcı olabilmemiz için projenizi göndermeniz gerekmektedir. Herhangi anlaşılmayan durumda her daim projelerini göndermek sağlıklı cevap almanızı sağlar. Bu sebeple elinizdeki diğer dosyalar ile birlikte projenizi teknik destek portalına veya forum sitemize gönderebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
2018 Deprem yönetmeliği Mod birleştirme hesabı yapın der açıkça.

Mod birleştirme hesabı katlara F etkitmek değildir.

Aşağıdaki linkte idecad deprem yönetmeliğin böyle yapın dediği mod birleştirme hesabını nasıl yaptığı detaylı anlatılmıştır. Linki tıklayıp bilgi alın
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Burada anlatılanlar son kullanıcı için değil bu hesabı yaptığını iddia eden program firmalarına yazılmış.
Özetle diyor ki bu madde her mod için her bir davranış büyüklüğünü hesapla ve bunları en sonunda birleştir.
Davranış büyüklüğü şudur:
Kolon kiriş perde plak için hesaplanan uç kuvvetleri M N T vs deplasmanlar göreli kat deplasmanı vs.
Modal Kat F bulup bunu katlara etkiterek yapılan hesap deprem yönetmeliğin yapın dediği mod birleştirme yöntemi değildir hem de yanlıştır.

siz şunu dediniz
Katlara gelen yüklerde ise özellikle bodruma gelen yük ide de çok fazla diğer programlar 1 hesaplarken ide 4
Ben de diyorum ki basit veya karmaşık her hagi dilediğiniz bir projeyi buraya ekleyin
1) ide ile doğru modellenmiş mi bakalım
2) Etabs ile doğru bir şekilde modelleyelim
3) Buradan sonuçları, ide dosyasını ve etabs dosyasını paylaşalım

sonra siz diğer iki program üreticisinden de ayni bilgiyi talep edersiniz.

1- yapınızda mutlaka rijit bodrum kat olsun
2- yapınız simetrik yani kutu kutu pense bir yapı olmasın
3- yapınızda perde ve özellikle poligon perde olsun
 
İsmail Bey ide dosyasını ekledim.
grafik biraz ters oldu ama genede diğer program sonuçlarını karşılaştıran grafiği ekleyorum.
sta ve prota da binayı modelledim yükleri girdim deprem parametrelerini de tanımladıktan sonra analiz yaptım. paket programda olması gerektiği gibi. fakat etabs'da bodruma R ve D'yi ayrı tanımlamak gerekiyor bunu yapamadım. bu sebepten dolayı etabs sonuçlarının doğruluğundan emin değilim. nasıl yapılacağını anlatırsanız da çok sevinirim. grafikte de göreceğiniz gibi ide y doğrultusu için bodruma gelen yükü 80t'larda hesaplarken diğer programlar çok daha azını hesaplamış. bunun sebebini sorguluyorum. etabs'da ide'ye benzer bir sonuç bulmuş olsam yorum yapmam daha kolay olacak ama 3 program benzer ide çok farklı bir değer hesaplaması kafamı karıştırdı.
Ekran Alıntısı.PNG
 

Ekli dosyalar

  • yldeneme.cde
    4.2 MB · Görüntüleme: 14
Bu karşılaştırmayı ideCAD ve Etabs karşılaştırması şeklinde yapalım. ve lütfen diğer programların adını ve sonuçlarını burada zikretmeyelim.
Bu sebeple etabs için çizdiğiniz grafiğe esas olan etabs dosyasını bir dosya paylaşım sitesi aracılığıyla yükleyin.

ya da siz hiç etabs projesi göndermeyin bu karşılaştırma için biz size etabs projesi gönderelim. siz bakın onaylayın evet etabs dataları doğrudur deyin oradan devam edelim.

Sonrasında bu yüklediğiniz etabs dosyası ve ideCAD dosyasıyla adım adım gidelim.
Yani karşılaştırmayı sadece Etabs ve ide arasında yapalım. Gene mesaj karmaşasına el vermemek için siz sadece etabs dosyası yükleyin buraya
arkadaşlar bu dosyayı düzenleyip buradan paylaşsınlar siz bakın etabs dosyasına ve mutabık kalın evet bu data girişi uygundur deyin. ve bu şekilde ide etabs karşılaştırmasına devam edelim.

Ama öncesinde bu sorduğunuz farkın nerden gelebileceğini yazayım. bu sadece tahmin.
siz büyük bir ihtimalle etabs da tek yükleme yaptınız ve rijit bodrum için ayrı bir model oluşturup sadece rijit bodrum kat kütlelerini alıp ikinci bir hesap yapmadınız.

Bu şekilde bir ön karşılaştırma açısından bakarsak ide ile tek yükleme yapınca kat F leri aşağıdaki, şekilde çıkar.

1662096803645.png

Yukarıdaki tabloda yazılan Fx ve Fy Kat F leri yapıdaki kolon kiriş perde elemanlarında uç kuvvetleri hesaplanırken kullanılmaz.

Bu KatF leri sadece yönetmeliğin 4.7 ye göre yap dediği A1 burulma düzensizliği hesabında kullanılır.

Kolon kiriş perde vs elemanların uç kuvvetleri hesaplanırken direk mod birleştirme hesabı (Etabs'ın yaptığı gibi) yapılır.

Etabs idecad karşılaştırması sizin ile mutabık kalacağımız etabs dosyası baz alınarak yapılacaktır.
 
İsmail Bey ilginiz ve sabrınız için gerçekten teşekkür ederim.

nereden bu noktaya geldiğimi kısaca açıklayayım.
yüksek lisans semineri için b+z+15 katlı mantar döşemeli bir binanın (imo eğitim kitabındaki binanın açıklıkları biraz küçülmüş hali) 4 programla analizlerini yapıp sonuçlarını karşılaştırmak. aktif olarak ide kullandığım için de diğer programlarda yaptığım analizleri direk ide ile kıyaslıyorum. eğer afaki farklılıklar varsa diğer modellerdeki tasarım hatasını bulmaya çalışayım diye. yaptığım karşılaştırmada, bina ağırlıklarını, yapıya gelen deprem kuvvetini, periyotları ve göreli kat ötelemesi sonuçları değerleri var sadece. hangi program hangi metrajı hesaplamış detayına girmiyorum. bina ağırlığı konusunu diğer başlıkta tartıştık programların benzerlik ve farklılıklarınının sebebini buldum.

periyot değerlerinde ide ile etabs benzer sonuçlar verirken, diğer iki program farklılaşıyor birisi artan diğeri azalan miktarda.
göreli kat ötelemesinde etabs diğer programlara göre çok farklı sonuç elde etti.

ama katlara etkiyen deprem kuvvetine gelince sıra idenin sonucu çok farklı çıktı. sorunda burada başladı.

etabs'da yaptıklarımı kısaca anlatayım. binayı modelledim. load pattern'da alt ve üst yapıya farklı R değerleri girerek farklı yüklemeler oluşturdum. fakat bunu daha sonra yaptığım için etabs datasında da sonuçları anlamlandırmam zor olmaya başladı. etabs modelimin doğruluğundan şüpheliyim.

tekrardan teşekkür ederim. uğraştığınız zaman ayırdığınız için. bir kullanıcı deneyimi açısından burada yaptığınız çok önemli, güzel ve yetişilmesi pek de mümkün olmayan bir durum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
bir proje üzerinde çalışıyorum. katlara gelen deprem kuvvetlerini bulmam gerekiyor. bu değerler hangi raporda bulunur
ama katlara etkiyen deprem kuvvetine gelince sıra idenin sonucu çok farklı çıktı. sorunda burada başladı.

modelleme farklılıkları giderildikten sonra ideCAD ve Etabs programları Katlarda hesaplanan modal kat kesme kuvveti itibariyle neredeyse birebir aynı sonuçları verir. Aradaki küçük farklar da yapı kütlelerini hesaplamakta kullanılan yaklaşım farkından kaynaklanır.
ideCAD'in yaklaşımı fiziksel yapının kendisiyle çok daha iyi örtüşür.

ideCAD - Etabs Kat kesme kuvvetleri Grafiği.png
Oğuzcan bey gün içerisinde (08.09.2022) bir cevap paylaşacak. Bu cevapta hem idecad hem etabs model dosyaları olacak ve idecad içerisinden nereden hangi değer okunarak bu grafiğe nasıl ulaşılır açıklayacak.
 

Ekli dosyalar

  • ideCAD - Etabs Kat kesme kuvvetleri Grafiği.png
    ideCAD - Etabs Kat kesme kuvvetleri Grafiği.png
    53.1 KB · Görüntüleme: 55
Merhaba;

Etabs modelinizi ve projenizi inceledik.

TBDY 'de anlatılan bodrum katların tasarımı ile ilgili yaklaşımlardan biri olan iki aşamalı hesap metoduyla Modal kat kesme kuvvetleri ideCAD ve ETABS ile her iki programda aşağıdaki gibi oldukça yakın çıkmaktadır.

1662626663520.png
Foruma gönderdiğiniz Etabs dosyası kolonların iki ucu mafsallı olarak tanımlanmış durum. bu sebeple grafik için |Ey (kolonların iki ucunun mafsallı olduğu durum) kombinasyonu seçilmiştir. Tüm perdelerde Y yönündeki tüm kesme kuvvetleri toplanmıştır. Bunu yapmak için Y eksenine paralel perdelerde 2-2 yönündeki kesme kuvveti, Y eksenine dik olan perdelerde 3-3 yönündeki kesme kuvvetlerini toplayabilirsiniz. Bu şekilde kat kesme kuvvetini elde edebilirsiniz. Daha sonra ETABS modelinde de yaptığınız gibi bir üst kattın kat kesme kuvvetini bir alt kattan çıkartırsanız grafikte hesapladığınız kat kuvvetine ulaşırsınız.

İşlem biraz vaktinizi alacak. Kat kesme kuvvetlerinin hesaplanması ve listelenmesi konusunu istek haline getirdim. İleriki versiyonlarda tüm yükleme durumları için bu grafikleri çıkartmaya esas aldığınız Etabs programında da basılan Story Forces tablosuna benzer bir tablo daha hızlı kontrol yapabilmeniz için programa eklenecektir.

kat kesme kuvvetleri hesabın herhangi bir aşamasında yapı tasarımında kullanılmaz (En alt kat hariç) sadece kontrol maksatlıdır. Ancak en alt kat yapı toplam kesme kuvvetleri kullanılır ideCAD kullanılan bu kuvvetleri hesaplar ve basar.

Not: Seçilen bu yüklemede kolonlar mafsallı olduğundan üzerindeki kesme kuvveti sıfır çıkmaktadır. Bu sebeple yalnızca perdeleri topladık. Eğer kolonlar mafsallı olmasa idi kolonların da kesme kuvvetini dahil etmemiz gerekirdir.

En üst kat için: 1.204+1.203+0.743+0.74+0.746+0.746+0.904+0.91+1.196+1.204+3.769+21.695+21.687+3.766 = 60.513 tf olarak bulunmuştur.
1662626732769.png

1662626739437.png

Aşağıdaki tabloda üst bölüm için yapılan hesap sonucu çıkan kesme kuvvetleri toplamı sonucu bulunan modal kat kesme kuvvetleri var

1662626746345.png


Bodrum kat için ise aşağıda belirttiğim şekilde karşılaştırma yapabilirsiniz. ideCAD ille iki yükleme durumlu hesap yöntemini seçin

1662626880851.png

Bu koşulu oluşturabilmek için ETABS modelinde yalnızca bodrum kat kütlelerini dikkate alıp diğer katlardaki kütleleri sıfırlayarak bir analiz yapın. Bu durumda ETABS sonucunda verilen kat kesme kuvveti Y yönü için 162 tonf çıkacaktır.

1662626896192.png

sizin gönderdiğiniz ETABS modeli ile ideCAD modelini bodrum kat kuvveti açısından karşılaştırmak uygun bir yaklaşım olmaz, çünkü ideCAD bodrum kat kuvveti ve bodrum elemanlarının tasarımda kullanılacak iç kuvvetler için TBDY 'de belirtilen koşulları otomatik uygularken ETABS 'ta ise bu olanak bulunmamaktadır.

Yukarıdaki kat kesme kuvvetlerine benzer bir işlemi yalnızca bodrum katlar için uygulayabiliriz. İki aşamalı hesap sonucunda iki ucu mafsallı kolon için yapılan analiz sonucu hesaplanan perde kesme kuvvetlerinin toplamı aşağıdaki gibi çıkmaktadır. Benzer bir modeli ayrıca ETABS ile de tanımlamak gerekir. ETABS 'ta üst kat kütlelerini sıfırlayarak ve bodrum kat için tanımlanan R ve D katsayıları ile çizilen spektrum eğrisiyle dinamik analiz yapmak gerekmektedir.

Bodrum Kat kütlerinin dikkate alındığı durum için ideCAD ile hesaplanan Modal Kat kesme kuvveti:

14.671+15.937+14.691+14.526+15.282+19.126+20.697+19.156+1.134+0.856+1.114+0.553+0.261+0.601+1.139+0.926+1.38+1.367+0.887+1.107+0.591+0.247+0.543+1.074+0.808+1.11+0.563+0.579+0.582+0.566 = 152.074 tf

1662626910238.png



Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
başlığında açıklandığı gibi, mod birleştirme yöntemi ile analiz kat kuvvetlerinin hesaplanıp daha sonra bu kuvvetleri katlara etkiterek iç kuvvet hesaplayan bir yöntem değildir. yapının düğüm noktalarında tanımlanan dağınık kütleleri ve rijitlik matrisi kullanılanılarak mod şekilleri ve periyotlar hesaplanır. daha sonra spektrum eğrisi ve bu mod şekilleri kullanılarak her bir moda ait modal deplasmanlar ve modal iç kuvvetler diğer bir deyişle birim modal davranış büyüklükleri bulunduktan sonra tam karesel birleştirme (cqc) veya karelerin toplamının karekökü (srss) yöntemlerinden bir tanesi ile birleştirilir ve birleştirilmiş iç kuvvetler bulunur. idecad tam karesel birleştirme kullanır. bu iç kuvvet elemanın tek bir noktası için tüm modlar dikkate alınarak o noktanın alabileceği en büyük iç kuvvet değeridir.

Ayrıca TBDY Eğitim El Kitabı 'nda belirtilen BA-3 yapısının adım adım çözümü de aşağıdaki bağlantıda verilmiştir. Bu bağlantıyı ve alt başlıklarını inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Örneğin bu yapıda göreli kat ötelemesi değerleri idecad ve etabs için oldukça yakındır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Daha detaylı bilgiler için benimle iletişime geçerseniz hem sizin hem de hocalarınızın konuyla alakalı sorularınızı memnuniyetle yanıtlarım.

Ek olarak kullandığım ETABS ve ideCAD dosyalarını da tekrardan gönderdiyorum. ETABS dosyaları ile ilgili şu bilgiyi vermek isterim. "Yalnızca bodrum kütleleri tanımlı" projesinde, üst katlardaki yükler tanımlı ancak dinamik analizde kütleleri yalnızca bodrum kattaki malzeme ve yüklerle tanımlanacak hale getirdim. Bu dosyalardaki isimlerin sonunda _B gibi bir yazı var ise bu durum bodrum kat değerlendirmesi içindir. _N yazısı ise normal kat değerlendirmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca dosyalarda normal kat ve bodrum katlar için kullanılacak spektrum eğrileri de ilgili R ve D katsayıları kullanılarak tanımlanmıştır. "Üst kat kütleler tanımlı" isimli dosya ise normal katlarda kütlelerin tanımlı olduğu ve bodrum hariç diğer katlardaki kat kesme kuvvetlerinin alındığı dosyadır.

Saygılarımla…
 

Ekli dosyalar

  • Yalnızca bodrum kütleleri tanımlı.EDB
    1.6 MB · Görüntüleme: 5
  • yldeneme_1.cde
    4.2 MB · Görüntüleme: 8
  • Üst kat kütleleri.EDB
    1.6 MB · Görüntüleme: 1
analiz ayarlarında yukarıdaki seçimi bodrumlu binalarda her zaman seçmemiz mi gerekiyor.
siz en üst kata gelen kesme kuvvetini hesaplarken sanki tek yükleme durumunu dikkate almışsınız gibi geldi bana. çünkü siz yukarıda 60 ton hesaplarken 2 aşamalı hesapta sonuç 68,8t olarak çıkıyor. birde ey yüklemesi için görselleştirme ekranında 3 kademeli bir seçim çıkıyor bu da neyi ifade ediyor anlamadım açıkçası.

2 aşamalı hesaba göre kesme kuv= 3,26+1,36+1,48+0,16+6,53+13,37+6,54+0,16+7,88+12,29+7,86+1,48+1,38+5,11=68,86t
Ekran Alıntısı.PNG
 
analiz ayarlarında yukarıdaki seçimi bodrumlu binalarda her zaman seçmemiz mi gerekiyor.
İki yöntemi de seçebilirsiniz. TBDY 4.8.5 'te iki yöntem de açıklanmıştır. Bunun yanında iki yükleme durumlu hesap yöntemi seçildiğinde ekdışmerkezlik etkisi 4.5.10.4(b) 'de anlatıldığı şekilde yapılmaktadır. Burada analiz yöntemi açısından iki yükleme durumlu hesap yönteminin seçilmesini tavsiye ediyoruz. Tek yükleme durumlu hesap yöntemi aşırı güvenli tarafta kalır.

1662974202209.png
siz en üst kata gelen kesme kuvvetini hesaplarken sanki tek yükleme durumunu dikkate almışsınız gibi geldi bana. çünkü siz yukarıda 60 ton hesaplarken 2 aşamalı hesapta sonuç 68,8t olarak çıkıyor.
Bu konuda haklısınız. Burada ben tek yükleme durumlu hesap yöntemi için en üst katın kat kesme kuvvetini 60.513 tf olarak bulmuştum. İki yükleme durumlu hesap yönteminde kütle merkezleri +-%5 kaydırılarak modal analiz yapıldığından sonuçlar yaklaşık olarak değişebilir. Siz de karşılaştırmalarınızı yaparken tek yükleme durumlu hesap yönteminde gözönüne alınan ekdışmerkezliği hesaplamışsınız gibi anladım. Bu sebeple bu sonuçları karşılaştırdım. Kütle merkezinin %5 kaydırılması ile elde edilen kat kesme kuvveti 68.86 tf değeri iki aşamalı hesaptan çıkan sonuçlardır. Farklı yükleme durumları için karşılaştırma yaptığımı belirtmem gerekiyordu atlamışım.

birde ey yüklemesi için görselleştirme ekranında 3 kademeli bir seçim çıkıyor bu da neyi ifade ediyor anlamadım açıkçası.

Kirişsiz döşemeli bodrumlu binalarda iki yükleme durumlu hesap yöntemlerinde deprem etkileri şu şekilde yapılır. Aşağıdaki açıklamalarda bu yükleme durumlarını anlatmaya çalışacağım. Aşağıdaki rapor görselinde de açıklamalar bulunmaktadır.

1662973788324.png

Aşağıdaki resimde gösterdiğim Ey, yalnızca üst kat kütleleri dikkate alınarak yapılan ve kütle merkezinin X yönünde +%5 kaydırılarak yapılan modal analizdir. Ekdışmerkezlikli tepki spektrumu çözümününden iki tane olmasının sebebi de 4.5.10.4(b) 'de anlatıldığı şekli ile kütle merkezinin hem +%5 hem de -%5 kaydırılması ile elde edilen çözümlerdir.

1662973950919.png

Aşağıdaki resimde gösterdiğim Ey, yalnızca üst kat kütleleri dikkate alınarak yapılan ve kütle merkezinin X yönünde -%5 kaydırılarak yapılan modal analizdir.

1662974067433.png

Aşağıdaki resimde gösterdiğim Ey' çözümü de 4.5.10.4(a) 'da belirtilen dışmerkezlik etkisi olmaksızın yapılan modal analiz sonuçlarıdır.

1662974105808.png

Aşağıdaki resimde gösterdiğim ExB yükleme durumu ise yalnızca bodrum kat kütleleri dikkate alınarak yapılan ve kütle merkezinin X yönünde +%5 kaydırılarak yapılan modal analizdir. Benzer şekilde "ekdışmerkezlikli tepki spektrumu çözümü" seçeneğinde ikinci seçenek seçilirse kütle merkezi -%5 kaydırılarak yapılan modal analiz sonuçları görülecektir.

1662974249592.png

Tüm bu yükleme durumlarının başında aşağıda gösterdiğim gibi | işareti varsa ( |Ey gibi) bu kirişsiz döşemeli sistemlerde kolonların iki ucunun mafsallı olarak yapılan analiz sonuçları anlamına gelir. Örneğin aşağıdaki resimde belirttiğim yükleme durumu kolonların iki ucu mafsallı olacak şekilde, yalnızca üst kat kütleleri dikkate alınarak ve kütle merkezinin +%5 kaydırılarak yapılan modal analiz sonuçlarını ifade eder.

1662974368001.png


Eleman tasarımında Tüm bu yüklemeler kombinasyonlarda TBDY 4.10.1 'e göre uygun şekilde otomatik birleştirilir.

Yukarıda anlattıklarıma ideCAD bilgi bankası içerisinde aşağıdaki bağlantıları inceleyerek de ulaşabilirsiniz.


Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • 1662974194402.png
    1662974194402.png
    115.1 KB · Görüntüleme: 12
  • 1662974056083.png
    1662974056083.png
    32 KB · Görüntüleme: 13
  • 1662973867122.png
    1662973867122.png
    30.6 KB · Görüntüleme: 13
Geri
Üst