Nervürlerin Gücü ....

NYILMAZ

Kıdemli Üye
Ekteki resimdeki; tüm boyutları aynı olan ve sadece nervür yönleri farklı yapı ile ilgili arkadaşlarım ne düşünüyor merak ediyorum. Ayrıca ideStatik bu projelere nasıl bakıyor? Tam rijit diyaframda iki yapıyı birbirinden ayırt etmiyor ama yarı rijit diyaframda (beklediğim gibi) farklılıklar gösteriyor. Yine de ideYapıdan da yorum bekliyorum.

Yorumlarda kolaylık olsun diye isimlendirelim:
1. yapı : Yatay nervürlü bina
2. yapı : Düşey nervürlü bina
 

Ekli dosyalar

  • nervürlerin rijitliği .png
    nervürlerin rijitliği .png
    31.3 KB · Görüntüleme: 3,809
İdeCAD'de yarı rijit diyafram seçeneği seçildiğinde program nervür kirişlerini de çubuk eleman olarak modellemekte ve sistemin global rijitlik matrisine dahil etmektedir. Bu yaklaşım çok daha realistik bir yaklaşım olmakla beraber nevür ve kaset döşemeli sistemlerin statik ve dinamik parametrelerinin daha gerçekçi hesaplanması açısından kritiktir. Sonuç olarak belirttiğiniz şekildeki nervür yönleri farklı iki yapı tam rijit diyafram seçeneğiyle ele alındığı taktirde nervür kirişleri sistemin global rijitlik matrisine dahil etmediği için iki yapınında statik ve dinamik parametreleri aynı çıkar. Lakin yarı rijit diyafram seçeneği ile nervür yönlerine bağlı olarak kiriş ve kolonlardaki statik yükler değişir, dinamik açıdan birçok parametrenin (yapı periyotları, mod şekilleri ve etkin modal kütleleri vs...) değişeceği gibi.
 
Eğer iki yapı arasında nervür geometrisi dolayısıyla toplam kat ağırlığında fark olmayacağını varsayarsak

1) Tam rijit diyafram ve kütleleri kat merkezinde yoğunlaştırma opsiyonu ile:
İki binanın dinamik davranışı ve deprem tesirleri aynı olur.

2) Tam rijit diyafram ve dağınık kütlelerle hesap yapma opsiyonu ile:
İki binanın elemanlarının dinamik kütleleri, üzerlerindeki yüklerden (tipik durumda G+0.3Q) hesaplanacağı için binalar arasında kütle dağılımında fark olacak, ancak rijitlikte fark olmayacaktır. Bu da deprem hesabında ufak farklılıklar getirebilir.

3) Yarı rijit diyafram opsiyonu ile:
-İki binanın dinamik rijitlik ve kütle matrisleri farklı hesaplanacaktır (nervürler kendi şekilleri ve döşeme kabuk elemanları ile beraber sisteme katılacak), ayrıca binanın kütlesi tüm elemanlarda (kabuk ve çubuk elemanlar dahil) dağıtılmış kütleler olarak modellenecektir. Yarı rijit diyafram opsiyonunda kullanıcı dağıtılmış kütle opsiyonunu seçse bile program her halükarda dağınık kütle matrisi ile işlem yapacaktır. Kat kütlesinin tek bir noktasal kütle olarak modellenmesi için sistemde rijit diyafram kabulu zorunludur, aksi halde tek büyük kütlenin tanımlandığı düğüm noktası deprem hareketine girip gerçekten çok uzak tesirler çıkartacaktır.

Her 3 yöntem ile de düşey yükler aynı şekilde (nervür kirişlerinin uçlarında ana kirişlere düşey reaksiyonların aktarılıp yük olarak ana sisteme katılması ile) hesaplanacaktır.
 
Geri
Üst