Nonlineer Analizde Binanın Stabil Olmama Durumu

tugba_

Yeni Üye
Merhabalar,
Modelimde DD-1 Nonlineer analiz yaptığımda +Y+0.3X, +Y-0.3X yüklemesi durumunda Bina stabil değil hatası verip sistemi çözemiyor. Nedeni ne olabilir ve nasıl çözebilirim? Geometri kontrolünde veya DD-3 Nonlineer analiz durumunda herhangi bir hata veya uyarıyla karşılaşmıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 2022-030-DD1.cde
    6.5 MB · Görüntüleme: 9
İtme analizinde stabil olmama durumunun çıkmasının sebebi en üst kattaki bütün kolonların alt ve üst taraflarının plastikleşmesidir. kirişlerin tamamının kolonlardan güçlü olması sebebi ile tüm kolonlar plastikleşmiştir. Bu durumun temel sebeplerinden bir tanesi de perdenin en üst katlara kadar yükselmemesidir. bu sebeple ani bir rijitlik değişimi olmuş ve kolonların tamamının plastikleşmesine sebep olmuştur. Burada yapının kenar akslarında simetrik olmak üzere güçlendirme perdesi uygulamaları yapılabilir. Ancak güçlendirme perdelerinin tüm yapı boyunca modellenmesi gerekiyor.

1666874302837.png

DD-3 ile yapılan nonlineer analizde bu durumun çıkmamasının sebebi, kolonların tamamı plastikleşmeden yapının performans noktasına ulaşması ve itme analizinin tamamlanmasıdır. ARSA yönteminde her bir plastik mafsal oluşumunda tekrar modal analiz yapılır ve yapı periyodu mafsallaşma durumuna göre hesaplanır. Tüm kolonlar alttan ve üstten plastikleştiğinde yatay rijitlik sıfıra yakın olduğundan periyot çok büyük değerler çıkmaya başlar ve bu sebeple "bina stabil değil" uyarısı verilir.

Projenizle alakalı bir ekleme de yapmak isterim. Merdivenin tanımlı olduğu perdede bir kısa kolon oluşmuştur. Nonlineer analiz yaparken bu durumun dikkate alınması gerekiyor. Bu sebeple yalnızca perdeye bağlı olan kolonlarda, kolonlar perdenin bittiği yerden başlamalıdır. Bu sayede kısa kolondaki plastikleşmeler de gözönüne alınabilir.

1666875402330.png
1666875424703.png

Saygılarımla...
 
Bu bina mevcut bir bina, deprem performansını yapıyorum. Doğrusala izin vermediği için nonlineerle çözmem gerekiyor. Dolayısıyla şuan için perde eklemem mümkün değil ama verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Bu şekilde sunacağım.
 
Geri
Üst