Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

perde üzerine düşey çizgisel veya noktasal yük

burakakcam14

Tanınmış Üye
cephede perdeye bağlı bir yük olduğunu düşünelim. döşeme çizgisel yük ve noktasal yük komutlarıyla yük girişi yaparsak hesaba nasıl alınır? sanırım kirişe denk gelince kiriş yüklerinde görebiliyoruz. perdede durum nasıl?

Çizgisel ve noktasal döşeme yükleri yalnızca döşeme elemanları üzerinde etkili olup, farklı elemanlar (kiriş, kolon, perde vb.) üzerine tanımlandığında yük aktarımı gerçekleşmemektedir.
Kiriş, perde, kolon gibi elemanlar için ilave yük tanımlamaları, ilgili elemanın sağ tuş menüsünde yer alan 'Yük Ekle' komutu kullanılarak yapılmalıdır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

şimdi tekrar kontrol ettim
döşeme çizgisel yük komutuyla döşeme ortasında bir yere çizdiğimde evet raporda görünüyor ve hesapta dikkate alınıyor kurtaran sistemde kırmızı objeler çıkıyor
ancak bunu kiriş üzerine çizdiğimde raporda görünmemesine rağmen hesapta dikkate alınıp öyle tasarım yapıyor ve yeşiller kırmızıya dönüyor.
içeride ne oluyor tam anlayamadım.

1. görselde her şey simetrik ve normal donatıları kilitledim sonra diğer senaryoları işlettim
2. görselde çizgisel yükü tam döşeme kiriş sınırına çizdim dolayısıyla hesabı ona göre yaptı
3. görselde tam kiriş ortasına çizdim ve o yük hiç yokmuş gibi davrandı
4. görselde kirişten biraz öteye döşeme ucuna çizdim ve 2. duruma benzer bir sonuç çıktı
5. görselde ise biraz daha öteledim ve sonuçları buna göre değiştirdi
sanırım bu komut 3. durumda tam kiriş üzerinde olunca döşeme geometrisinin dışında olduğundan hesaba katılmamış gibi duruyor uç-iç kuvvetlere bakınca ancak hesaba katılmış sonuçlar değişmiş uyarılar hatalar verilmiş sistem rijitliğinin değişmesi istenmiş enteresan durumlar söz konusu bilemedim
örnek deneme projesi ektedir. yasin bey görüşlerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

1748345084202.png1748345117392.png1748345169994.png1748345208984.png1748345233303.png

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
405cm uzunluğundaki perdenin üzerine sağdan 1.05m soldan 1m uzaklıkta 2kN/m yük tanımladım 17 eş yük olarak hesaplamış program
bilgi olarak dursun
1748346472232.png

1. görselde her şey simetrik ve normal donatıları kilitledim sonra diğer senaryoları işlettim
Döşeme yükü tanımlanmayan model

2. görselde çizgisel yükü tam döşeme kiriş sınırına çizdim dolayısıyla hesabı ona göre yaptı
Döşeme/kiriş sınırında çizdiğiniz için bu döşeme çizgisel yükü dikkate alınmıştır.
1748351469042.png

3. görselde tam kiriş ortasına çizdim ve o yük hiç yokmuş gibi davrandı
Döşeme çizgisel yükü, döşeme üzerinde olmadığı için dikkate alınmamış, beklenen bir durum.
Daha önce belirttiğim gibi döşeme üzerinde olan yükler haricindeki yükleri, elemanı seçip sağ tuş menüsündeki "yük ekle" komutu ile eklenmesi gerekmektedir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

4. görselde kirişten biraz öteye döşeme ucuna çizdim ve 2. duruma benzer bir sonuç çıktı
evet 2. durumda döşeme sınırında olduğu için bu yükler dikkate alındı. 4.görselde 2-3cm daha kaydırmışsınız benzer durumun beklenmesi gerekir.

5. görselde ise biraz daha öteledim ve sonuçları buna göre değiştirdi

Döşeme çizgizel yükünü 3 aksından 2 aksına doğru taşıdığınızda 3 aksındaki kiriş ve kolonlardaki etkiler azalırken 2 aksındaki etkiler artmış gözüküyor. Beklenen bir durum
1748351799539.png

405cm uzunluğundaki perdenin üzerine sağdan 1.05m soldan 1m uzaklıkta 2kN/m yük tanımladım 17 eş yük olarak hesaplamış program
bilgi olarak dursun
Perde üzerine düzgün yayılı yük etkitildiğinde noktasal yüklere çevrilerek etkitilir.
Noktasal yüklerin toplamı, tanımladığınız yüke eş değer olması gerekir. Bu şekilde bir kontrol yapabilirsiniz.

Perde üzerine düzgün yayılı yük etkitildiğinde noktasal yüklere çevrilerek etkitilir.
Noktasal yüklerin toplamı, tanımladığınız yüke eş değer olması gerekir. Bu şekilde bir kontrol yapabilirsiniz.
anladım kiriş gibi yayılı ankastre momentten değil de sonlu elemanlar mantığıyla işleniyor yani okey :) teşekkürler yasin bey

peki şöyle bir sorum olsun
duvarları elle girip modellediğimizde döşemenin üzerine düşen objeleri döşeme üzerinde çizgisel yük gibi algılayıp kirişin üzerine düşen objelerin de kiriş üzeri yük olarak algılanıp hesap yapıldığını düşünüyorum fakat tek bir duvar objesi hem kiriş üzerinden geçiyor hem de konsol döşemeye basıyorsa mesela bu noktada program hesabı nasıl yapıyor?
2 farklı döşeme üzerinde yürüyüp 1 kirişi kesen döşeme çizgisel yüküne baktığımda her 2 döşemede de 4m yerine 8'er m yük alındığını gördüm dolayısıyla bundan biraz şüphe ettim size sormak istedim.

Geri