burakakcam14
Tanınmış Üye
cephede perdeye bağlı bir yük olduğunu düşünelim. döşeme çizgisel yük ve noktasal yük komutlarıyla yük girişi yaparsak hesaba nasıl alınır? sanırım kirişe denk gelince kiriş yüklerinde görebiliyoruz. perdede durum nasıl?
Döşeme yükü tanımlanmayan model1. görselde her şey simetrik ve normal donatıları kilitledim sonra diğer senaryoları işlettim
Döşeme/kiriş sınırında çizdiğiniz için bu döşeme çizgisel yükü dikkate alınmıştır.2. görselde çizgisel yükü tam döşeme kiriş sınırına çizdim dolayısıyla hesabı ona göre yaptı
Döşeme çizgisel yükü, döşeme üzerinde olmadığı için dikkate alınmamış, beklenen bir durum.3. görselde tam kiriş ortasına çizdim ve o yük hiç yokmuş gibi davrandı
evet 2. durumda döşeme sınırında olduğu için bu yükler dikkate alındı. 4.görselde 2-3cm daha kaydırmışsınız benzer durumun beklenmesi gerekir.4. görselde kirişten biraz öteye döşeme ucuna çizdim ve 2. duruma benzer bir sonuç çıktı
5. görselde ise biraz daha öteledim ve sonuçları buna göre değiştirdi
Perde üzerine düzgün yayılı yük etkitildiğinde noktasal yüklere çevrilerek etkitilir.405cm uzunluğundaki perdenin üzerine sağdan 1.05m soldan 1m uzaklıkta 2kN/m yük tanımladım 17 eş yük olarak hesaplamış program
bilgi olarak dursun
anladım kiriş gibi yayılı ankastre momentten değil de sonlu elemanlar mantığıyla işleniyor yani okeyPerde üzerine düzgün yayılı yük etkitildiğinde noktasal yüklere çevrilerek etkitilir.
Noktasal yüklerin toplamı, tanımladığınız yüke eş değer olması gerekir. Bu şekilde bir kontrol yapabilirsiniz.