Perde boyuna donatı

muhammed ali

Yeni Üye
Öncelikle forum sitesinde verdiginiz bilgiler ve gösterdiğiniz ilgi icin cok teşekkürler :).Burada sayenizde çok şey öğrendik.
benim sorum eklediğim projede p11 ve p14 perdelerinde yukarı katlarda artan donatı ile alakalı.Normalde bu üst kata devam etmeyen düşey taşıyıcı elamanlar için normal diye biliyorum ancak Kesit tesirlerine baktıgımda alt katlarda daha fazla eksenel kuvvet ve moment değeri olmasına rağmen yine de o katlarda daha fazla atılmıs.
Acaba Kolon boyuna donatı hesabı gibi abaktan N ve M değerlerinin karşılık gelen orandan dolayı mı böyle yoksa farklı bişey mi var? yardımcı olursanız cok sevinirim iyi calısmalar...
 

Ekli dosyalar

  • proje1.cde
    1.3 MB · Görüntüleme: 12
Söz konusu perdelerde yalnızca kuvvetli eksende değil, perdelerin zayıf eksenlerinde de ciddi momentler bulunmaktadır. Bu momentler de doğal davranış olarak üst katlarda daha yüksek bir moment değerine ulaşmıştır.


1671626144822.png

Özellikle X yönünde bu elemanlarda taşıyıcı sistem oluşurken zayıf eksenlerde bu momentlerin oluşması normal gözüküyor.

1671626228567.png

Abak karşılaştırması için de, hesabı nasıl yaptığınızı göstermediğiniz için net bir yorum yapamıyorum ancak zayıf ekseni de gözönüne almanız gerekiyor. Sadece N M değil N-M2-M3 durumunu dikkate alarak donatı oranı hesaplanmalıdır. Ayrıca şu durum da var. Abaklarda tüm kenarlarda eşit miktarda donatı oranı olmasına göre bir hesap verilir. Burada fiber model ile tasarım yapıldığından ve perdelerde başlık bölgelerindeki donatı yoğunluğu daha fazla olduğundan kesin sonuç değerleri elde edilir.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst