Perde Kalınlığı kat yüksekliğinin 1/16'sından az olamaz

bilal.ersan

Yeni Üye
Kat yüksekliği 5 metre olan zemin katta tanımladığım asansör perdelerinde TBDY 2018 7.6.1.2'ye göre Perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/16'sından az olamaz sorunu ile karşılaşıyorum. Piyasada ruhsatlı bazı projelerde aynı durumlarda olduğu halde 25 cm perde kalınlığı kullanılarak belediyeler tarafından onaylandıklarını gördüm. Acaba karşılaştığım bu sorunun çözümü nedir .? (Perde kalınlığını 35 cm'e çıkarmak dışında)

Ekran Alıntısı.PNG
 
Demek istediğim acaba farklı bir tasarım hesabı kullandıklarından dolayı mı geçerli kılındı .?

Örneğin perde kalınlığı perdenin boyunun 1/30'undan küçük olamaz , Aşağıda gösterdiğim gibi. Fakat bunun çözümünü bir altta bulabilirsiniz;

Ekran Alıntısı 1.PNG



Perdeler arasına kolon ekleyip perdeyi böldüğümüzde yönetmeliğe uymuş oluyoruz. Acaba Asansör perdesinde de kullanabileceğimiz bir püf nokta var mıdır yoksa net bir şekilde TBDY 2018 7.6.1.2'ye göre kalınlığı arttırmalı mıyız .?
Ekran Alıntısı.PNG
 
TBDY perde koşullarını süneklilik düzeyi yüksek ve sınırlı perdeler olmak üzere iki kısma ayırır. "Süneklik düzeyi sınırlı perdeler, düşey yükler ve depremin ortak etkisinden oluşan iç kuvvetlere göre boyutlandırılarak donatılacaktır. Süneklik düzeyi yüksek perdeler için 7.6.6, 7.6.8.2 ve 7.6.8.3’de verilen kural ve koşullar hariç olmak üzere, 7.6’da verilen diğer tüm kural ve koşullar, Ve yerine D Dayanım Fazlalığı Katsayısı olmak üzere Ve d = DV alınarak süneklik düzeyi sınırlı perdeler için de geçerlidir." Yani 7.6.6, 7.6.8.2 ve 7.6.8.3 maddeleri hariç 7.6'da verilen bütün kurallar süneklilik düzeyi ne olursa olsun bütün perdeler için geçerlidir.

Sadece ilgili madde de özel bir koşul var ;

(a) 7.6.1.3’te belirtilen özel durumlar dışında, dikdörtgen ve U, L ve T gibi perdelerin gövde bölgesindeki perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/16’sından ve 250 mm’den küçük olmayacaktır. (b) Dikdörtgen perde veya perde kolu kalınlığı perdenin veya perde kolunun plandaki yanal doğrultuda tutulmamış boyunun 1/30’undan küçük olmayacaktır. (c) Perde kolu her iki ucundan yanal doğrultuda bir perde ile tutulu ise, perde kolu kalınlığı kat yüksekliğinin 1/20’sinden ve 250 mm’den küçük olmayacaktır.

7.6.1.3 – Taşıyıcı sistemi perdelerden oluşan binalarda, Denk.(7.14) ile verilen koşulların her ikisinin de sağlanması durumunda perde kalınlığı, binadaki en yüksek katın yüksekliğinin 1/20’sinden ve 200 mm’den az olmayacaktır. Ayrıca, 7.6.1.1’deki koşula uyulacaktır. g p t g ctd / 0.002 / 0.5 A A VA f Σ Σ≥ Σ ≤ (7.14) Denk.(7.14), bodrum katlarının çevresinde çok rijit betonarme perdelerin bulunduğu binalarda zemin kat düzeyinde, diğer binalarda ise temel üst kotu düzeyinde uygulanacaktır

İlgili koşulu sağlamanız durumunda kat yüksekliğinin 1/20 sini baz alabilirsiniz.

Detaylar için lütfen TBDY'ni inceleyin.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Perdeler arasına kolon ekleyip perdeyi böldüğümüzde yönetmeliğe uymuş oluyoruz. Acaba Asansör perdesinde de kullanabileceğimiz bir püf nokta var mıdır yoksa net bir şekilde TBDY 2018 7.6.1.2'ye göre kalınlığı arttırmalı mıyız .?

Enkesit şekli U-T-C vb. taşıyıcı perdelere ve tek perdelere hiçbir şekilde kolon eklenmemelidir.

İlave olarak kolonlar genel olarak bodrum çevre perdeleri aralarında kullanılır ve üst katlarda devam eder.
TBDY 7.6.1 de bodrum perdeleri enkesit koşullarının dışında tutuluyor.

1663917879118.png
 
Geri
Üst