PERDE KESME GÜVENLİĞİ RAPORU HAKKINDA

Adsız.png

raporda da gözüktüğü üzere 7.16 ya atıfta bulunan bir madde var

Bu denklemde yer alan kesme kuvveti dinamik büyütme katsayısı v β =1.5 alınacaktır. Ancak, deprem yükünün tamamının betonarme perdelerle taşındığı binalarda v β =1.0 alınabilir. Daha kesin hesap yapılmadığı durumlarda burada p t r t ( ) 1.25 ( ) M M ≤ kabul edilebilir. Düşey yükler ile Bölüm 4’ye göre depremden hesaplanan kesme kuvvetinin 1.2 D (boşluksuz perdeler) veya 1.4 D ( bağ kirişli perdeler) katı ile büyütülmesi ile elde edilen değerin, Denk. (7.16) ile hesaplanan Ve ’den küçük olması durumunda, Ve yerine bu kesme kuvveti kullanılacaktır.

sanıyorum bu maddeye istinaden bazı katlarda rakamlar yerine raporda yukarıda fotosu var tasarım kesme kuvveti yazıyor. Fakat kurumda görevli inşaat mühendisi (kontrolör) kontrol etmeliyim diyor.

Sorum şu deprem yönetmeliği 7.16 da bu durumu rakamlarla idecad in hangi diğer bölümünde ispatlayabilir gösterip anlatabilirim teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • 1690979968377.png
    1690979968377.png
    497.8 KB · Görüntüleme: 7
Bu perdelerin tasarım kesme kuvveti, şekil 7.12'ye göre hesaplanıyor. Dikkat ederseniz 2 sütundaki değer aynı bu perdelerde. Bu da perde tabanındaki (temel/bodrum üzeri) kesme kuvvetine bağlı, o da 7.16 ile hesaplanıyor.

Denklem 7.16'ya göre hesaplanan, perde tabanındaki (en alt kat ya da bodrum üzeri kat) kesme kuvveti için, ilgili perdeyi (alttaki) raporda bulup değerlerine bakabilirsiniz. Üst katlardaki perdelerin değerlerini ise şekil 7.12'yi bu taban kesme kuvvetine göre çizerek kontrol edebilirsiniz.
 
cevabınız için teşekkürler fakat 7.12 ye göre şekil çizip kontrol etmesini mi isteyeceğim kurumdaki mühendisten ? yanlış anladıysam sizi mazur görün... Sonuçta bir yerlerde bir değer görüp karşılaştırma yapmak istiyorlar doğal olarak... Raporda bu tasarım kesme kuvveti yazısına karşılık gelebilecek kontrolü sağlayabileceğimiz her hangi bir bölümde herhangi bir sayı yokmudur? tek şansımız 7.12 ye göre şekil çizmekmidir ? eğer öyleyse ben bu durumu nasıl açıklayacağım ?
 
Şekil 7.12, son derece basit bir geometrik şekil. Göz kararı bile kesme kuvvetinin mertebesine bakılabilir.
7.16 ise taban perdesi için geçerli, illa da 7.16'yı görmek istiyorsa o perdenin değerlerine bakabilir.
 
. Düşey yükler ile Bölüm 4’ye göre depremden hesaplanan kesme kuvvetinin diyor yönetmelikte duruma göre 1.2 veya 1.4 ile çarpılmasından hesap edilen kesme kuvvetinden bahsediyor 7.16 da... Düşey yükler ile Bölüm 4’ye göre depremden hesaplanan kesme kuvvetinin bunu ide raporlarında nerede bulacağımı en azından söyleyebilirseniz zaten gerisi kolay... Ve' den küçük olduğunu bu şekilde de gösteremezmiyiz ? Kurum sonuç olarak VE'den küçük olarak bulunan değeri görmek istiyor ? Ne yapabiliiirim bir yol gösterirseniz sevinirim
 
Anladığım kadarıyla 7.12 deki şekli çizip tek tek her katta her perde için bu değeri bulmamızı bizim manueal olarak yapmamızdan başka bir çare yok diyorsunuz. idecad bu geliştirmeyi kendi yaparsa çok daha memnun olurum halde yardımınız ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim tekrar
 
Bunların (yazdıklarınız) hepsine taban perdesinde bakmanız gerek. İdecad zaten her üst kat perdesi için şekil 7.12'den bulunan değeri basıyor raporlarda
 
SAYFA 157-163 ARASINDA KESME GÜVENLİĞİ RAPORLARI VAR B Z VE İLK 5 KAT İÇİN RAPORA SAYILARI BASMIŞ EVET 6. KATTAN İTİBAREN MAALESEF YOK... RAKAMLARIN OLDUĞU YERDE TASARIM KESME KUVVETİ YAZIYOR. BODRUM KAT PERDELERİYLE KONUŞTUĞUM ŞEYİN BAĞLANTISINI TAM ANLAYAMADIM.
 

Ekli dosyalar

  • 157-163 PERDE KESME GÜVENLİĞİ TABLOSU.pdf
    7.5 MB · Görüntüleme: 4
Aşağıdaki yardım sayfalarını da inceleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
bunlara baktım Yasin bey sizleride aslında anladım sayılır fakat paket program kullanıyoruz. goose 'un dediği gibi kurum daki kontrolörden diyagram çizmesini bekleyemem 12 katlı yapıda her katta 20 nin üzerinde perde var. Bunuda isteyemem kurumdan gülerler gerçekten.Raporda Tasarım kesme kuvveti yazan bölüm, belliki 7.16 de hesaplanan ve'den küçük olduğundan kaynaklı. işe o değerleri raporlarda görmenin yolunu arıyorum 12 kat 20 küsür perde 200 tane diyagram çizmek yerine... bir de bunu kabu ettirmesi de var yani kurumlarla herşey bu kadar basitte yürümüyor
 
Geri
Üst