ideCAD Statik 'te perdeler her daim
TBDY 4.5.3.7 'de belirtilen kabuk sonlu elemanlar (shell elemanlar) ile modellenmektedir. Perdeler 3d uzayda kabuk sonlu elemanlar olarak modellenir. kabuk sonlu elemanların her bir düğüm noktasında 6 serbestlik derecesinin tümü (3d) dikkate alınır ve bu durumda 3 boyutlu analitik modelde çözüm yapılmış olur.
Etkin kesit rijitlikleri katsayılarının verildiği tabloda perdeler düzlem içi ve düzlem dışı etkin kesit rijitliklerine göre tanımlanır. Bu kavramlar yalnızca iki boyutlu sonlu elemanlara özgü kavramlar olduğundan raporda bu şekilde belirtilebilir.
Bunun Yanında raporunuza Yapının 3 boyutlu analiz modelinin ekran görüntüsünü ekleyebilirsiniz. Aşağıdaki resimde yalnıca tek bir perde grubunun analiz modelinin ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Benzer şekil de siz de projenizin uygun açıdan ekran görüntüsünü alabilirsiniz.
Bunların yanında 3 boyutlu analiz modelinde perdelerin ve döşemelerin kabuk sonlu elemanlar ile modellendiği şekildeğiştirmelerin görüldüğü ekranın da resmini aşağıda gönderiyorum.
Burada herhangi bir düğüm noktasına yaklaşarak, düğüm noktasının yerdeğiştirme değerlerini ilgili kombinasyon altında görebilirsiniz. UX, Uy, Uz, Rx, Ry ve Rz yukarıda bahsettiğim 6 serbestlik derecesidir. Her bir serbestlik derecesi için bir yerdeğiştirme karşılığı bulunmaktadır.
Bunun yanında "Görselleştirme" penceresinden "kabuk sonuçları" sekmesinde kabuk sonlu eleman gerilmelerinin dağılımını görebilirsiniz. aşağıdaki resimlerde F12 ve M11 sonuçlarını gösterdim. M11 görüldüğü üzere düzlemdışı eğilme etkisini temsil ettiğinde döşemelerde daha baskın çıkmaktadır. Ancak F12 düzlem içi kayma etkisini temsil ettiğinden perdelerde daha baskın çıkmaktadır.
Aşağıda gönderdiğimiz ideCAD bilgi bankası bağlantılarını da inceleyebilirsiniz.
Saygılarımla...