PERFORMANS ANALİZİ

d4cad

Yeni Üye
Merhaba

Idecad 6.0053`te yuksek lisans tezimle alakali bir calisma yurutuyorum.

Ayni mimariye sahip, zemin, deprem ve malzeme karakteristikleri de ayni olan 3 katli perdeli cerceveli yapi ile 3 katli cerceveli yapi mevcuttur.

Performans analizlerinde bir tezatlik gorunmektedir. Perdeli cerceveli olan yapinin performansi daha dusuk (hatta cok cok dusuk) cikmaktadir. ( Gevrek malzemelerin tanimlanmasi ile ilgili bir problem midir bu ? )

Konuyla ilgili .ide dosyalari ve aklima takilanlar .pdf olarak ekte verilmistir.

Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim.

IdeCAD performans analizi ve 6.0055`te olmayan pushover ozelligi hakkinda alternatif dokuman, link, yardimci kaynak gosterirseniz sevinirim.
 
Merhaba,
Perdeli çerçeveli sisteminizde Perde ayarlarındaki 'donatı korozyonu çarpanı' 0(sıfır), 'Yetersiz Kenetlenme boyu akma gerilmesi çarpanı' 0.4 olarak kalmış. Bu katsayılar 1 yapıldığında Perdeli-çerçeveli sistemin performans seviyesi "Hemen Kullanım" çıkmaktadır.
İyi çalışmalar
 
DEMODA YAPILAN PROJEYİ AÇMAK İÇİN DEMO KURULUM NEDEN ŞART?

Sn. Yetkili;

d4cad'in NewFolder.rar isimli ek dosyasını indirdik. Projeleri incelemek istediğimizde proje demo sürümde yapıldığından açmak için demo sürüm kullanmamız gerektiğine dair ileti geldi. Biz lisanslı kullanıcılar neden ide dosyalarını -demo programda yapılsalar dahi- açamayalım ki?
 
Sayın canlarins,

Bildiğiniz üzere demo versiyonu ile lisanslı program arasında, yazıcıya çıktı göndermenin dışında herhangi kısıtlama yoktur. Eğer lisanlı programımızda yazdığınız işleme izin verirsek, demoyu lisanslı program statüsüne almış oluruz.

Teşekkürler, iyi çalışmalar...
 
DEMO PROJE SORUNU

Bir demo kullanıcısının projesini açmak için demo kurmak gerekiyor. Ancak lisanslı kullanıcılar için bu bir sıkıntı. Demo proje dosyasının kodunda bir yeri demo olarak mimlersek. Nerede açılırsa çılsın çıktı opsiyounu demo olarak mimlendiğinden kilitlenir. Böylece dosya read-only konumuna geçer. Tabii bunu yapmak da zor iş çünkü günümüze kadar gelen bir dosya kod dizayn geleneğiniz var. Kolay gelsin diyoruz.
 
Tekrar merhabalar.

Yüksek Lisans tezimi bitirmek üzereyim. İdeCAD 6.01 programı hakkında detaylar vermem gerekiyor.
Kısaca belirtmem gerekirse;

1- Genel analiz adımlarını gösterir basit bir algoritma ve İdeCAD çalışma prensibi.. Nasıl bir analiz yapılıyor? Yöntemin akışı nasıl?

2- Performans belirlemede Eşdeğer Deprem Yükü yöntemi algoritması nasıl ?

Teşekkür ediyorum.
 
Merhaba,

1. Programın yardım menünde(F1) "Teorik Kısımda" programın hesap ilkeleriyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Özellikle "Çubuk Sistemlerin Çözümü" başlığı altında, "ideCAD Statik Programına ilişkin bilgiler" ile "Taşıyıcı Sistem Bilgi Girişleri" konularında sorunuzun yanıtlarını bulabilirsiniz. Teorik kısım, 5 versiyon için anlatılmıştır ancak 6 için de geçerliliğini korumaktadır.

2. Perfromans analizde eşdeğer deprem yükü yöntemi, performans analizinde yapı kat kuvvetlerinin eşdeğer deprem yükü yönteme göre hesaplanacağını belirler. Eşdeğer deprem yükü yöntemine göre kat kuvvetleri hesabı, 2007 TDY'de Madde 2.7'de ve alt maddelerinde anlatıldığı şekildedir. Ayrıca programın yardım menüsünde "Deprem yüklerinin hesaplanması" başlığı altında anlatılmaktadır.

Kolay gelsin...
 
Tesekkurler

Son olarak Dinamik Analiz sonuçları ile ilgli birkaç kısaltmaya ve metodolojiye ihtiyacım olacak.

1* Serbestlik derecelerinde doğal kütleler. Ux, Uy, Uz (t) ve Rx, Ry, Rz (tm^2)
2* Modal Katilim Carpanlari Ux, Uy, Uz (tfs^2) ve Rx, Ry, Rz (tfms^2)
3* Modal Kutleler. Ux, Uy, Uz (t) ve Rx, Ry, Rz (tm^2)
4* Modal Kutle Katilim Oranlari Ux, Uy, Uz, TopUx, TopUy, TopUz, Rx, Ry, Rz, TopRx, TopRy, TopRz

Ayni indislerde farkli birimlerde farkli sonuclar var bu tablolarda.. Sistematik olarak nasil bulundu? Kisaltmalar Listesi`ni nasil bulabilirim.

Tesekkurler.
 
Merhaba,

1. ) Sisteminizde ilgili serbestlik derecesinde salınım yapan toplam kütleyi belirtir. (Öteleme serbestlik dereceleri için toplam bina kütlesi, dönme serbestlik dereceleri için toplam dönme eylemsizlik momenti).
2.) Katılım çarpanları, ilgili modun ilgili serbestlik derecesine olan katkısını belirtir. Fiziksel anlamından ziyade, birbirleri arasındaki oran önemlidir, Örnek olarak 1. modun UX katılım çarpanı en yüksek değere sahipse kabaca o modda X yönünde öteleme hareketi hakimdir denebilir. Son aşamada modal birleştirme yoluyla tesirler bulunurken her modun katılım çarpanı önem kazanır.
3.) Modal kütle, katılım çarpanının karesidir, yüksek modal kütleye sahip modlar, deprem ile daha kolay harekete geçebilirler.
4.) Modal kütle katılım oranları, modal kütlelerin toplamının (TopUx,Uy,Uz,Rx,Ry,Rz), binanın doğal kütlesine oranıdır, modal analizin yeterliliğinin kontrolünde kullanılırlar. Yönetmeliğimize göre modal analizde gözönüne alınan modal kütle katılım oranının, bina kütlesinin %90'ından daha fazla olması istenir, böylece yeterli sayıda doğal titreşim modunun dinamik analizde gözönüne alındığından emin olunur.

Daha detaylı bilgiler için "Yapı Dinamiği Depreme Dayanıklı Yapılar - Yazar: İbrahim E.Leylek" kitabını önerebilirim...
 
Geri
Üst