Buradaki sonuçları riskli bina ve performans analizi değerlendirme durumlarına göre incelemek gerekiyor. Sorularınıza sırayla cevap vermeye çalışayım.
Performans ve riskli yapı analizlerimde kesme kuvveti verisi alamıyorum ve bu durum bana çok saçma geldi bi yede hata yaptığımı düşünüyorum bu konu ile alakalı ekteki görsellere ve projeye göz atıp bana geri dönüş sağlayabilecek birisi varsa çok mutlu olurum
Öncelikle riskli yapı için cevap vereceğim. Gönderdiğiniz ekran görüntüsü riskli yapıların tespit edilmesine ilişkin esaslar (RYTEİE 2019)
bölüm 4.4 'te belirtilen koşulların özet sonuçlarıdır. Burada sıfır olarak gözüken değerler aslında "risk sınırı" değerleri aşan elemanların kesme kuvvetleri toplamıdır. Sıfır değeri var ise o zaman ilgili yönde risk sınırını aşan bir kolon veya perde olmadığı yorumu yapılabilir. Risk sınırı da yine (RYTEİE 2019) tablo 4.4 ve tablo 4.5 'e göre belirlenmektedir.
Ve risk analizi yaptığımda bodrum kat rijit almamasına ve çevre perdesi bulunmamasına rağmen bodrum kat -ex +ex -ey +ey değerleri daha olumlu bir sonuç veriyor bu durumu anlamlandıramadım
Bu noktada risk sınırı tablosuna bakmamız gerekiyor. rapor sonuçlarından da görüldüğü bodrum katta üzere bodrum katta risk sınırı değerini aşan kolonların sayısı 1 iken zemin katta risk sınırını aşan kolon sayısı 7 dir. Bu sebeple zemin kat yani bir üst kat daha olumsuz çıkmıştır.
Bunun temel sebebi
göreli öteleme/yükseklik oranının risk sınırını aşmasıdır. Yukarıdaki tablolarda gösterdiğim yeşil çerçeveli renkli olan bölümler kuvvet oranı ile ilgili risk sınırını temsil ederken, mavi renkle çerçeve içine aldığım bölümler de öteleme sınır değerlerini temsil etmektedir. Sizin projenizde risk sınırı için belirleyici olan kısım göreli öteleme kısmı yani mavi bölümler olmuştur. Hem zemin katın kat yüksekliğinin fazla olması hem de az olsa zemin katın kütlesinin daha fazla olması zemin katın göreli ötelemesinin daha fazla olmasına bu da daha riskli bir durum çıkmasına sebep olmuştur.
Eğer sadece kuvvet/dayanım oranı olan "m" değeri ile ilgili sonuçları inceliyor olsaydık beklentiniz doğru olabilirdi ancak göreli öteleme söz konusu olduğu için zemin kat daha olumsuz çıkmış ve bu da kolonlarda risk sınırının aşılmasına sebep olmuştur. Risk sınırını aşan kolonlar da -ex +ex -ey +ey durumlarında daha olumsuz sonuçlar vermiştir. Bu da beklenen bir sonuçtur.
Performans ve riskli yapı analizlerimde kesme kuvveti verisi alamıyorum ve bu durum bana çok saçma geldi bi yede hata yaptığımı düşünüyorum bu konu ile alakalı ekteki görsellere ve projeye göz atıp bana geri dönüş sağlayabilecek birisi varsa çok mutlu olurum
burada doğrusal performans analizi yaptığımda aşağıdaki sonuçları alıyorum. Ancak bu da kesme kuvveti ile ilgili bilgiyi beklediğiniz düzeyde vermeyebilir. nedenini açıklamaya çalışayım.
Sıfır olarak tabir ettiğiniz kural aşağıda kırmızı ile işaretlediğim kuraldır. Burada düşey elemanların alt ve üst kesitlerinin ikisinin biden Belirgin hasar durumuna geçen kolonların taşıdıkları kesme kuvvetinin tüm kesme kuvvetine oranından bahsetmektedir. Bu durumda eğer kolonun yalnızca alt kısmı belirgin hasar durumuna geçiyorsa bu kontrole girmeyecektir. Eğer sistemdeki bütün kolonların yalnızca alt ucu plastikleşmiş ise bu durumda o değer %0 olacaktır. yani bu kolonların kesme kuvveti oranı değeri değildir. Doğrusal performans analizinde eğer güçlü kolon zayıf kiriş kontrolü olan denklem 7.3 sağlanıyor ise bu kolonlar hesaba dahil edilmemektedir. ideCAD statik bu durumu dikkate aldığından da bahsettiğiniz değer sıfır çıkabilir.
Son olarak hangi değerleri hangi durum için öğrenmek istiyorsunuz bunu daha detaylı sorarsanız daha iyi yardımcı olabilirim.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.
Saygılarımla...