Petek Kiriş kesit özellikleri

mbyr

Yeni Üye
İyi günler NPI 220 den oluşturulan Petek kirişi kesit ekleme yöntemi ile girdim ancak kesit özellikleri penceresinde atalet momenti vs gibi özellikler normalden düşük aynı kesit özelliklerini farklı programlarda girdiğimde daha yüksek değerler alıyorum. Ek olarak girdiğim yükler eşit olmasına rağmen düşey yükler altında çok fazla moment ve kesme sonuçları çıkıyor. Bunun ile ilgili bilgisi olan var mı?
 
İyi günler NPI 220 den oluşturulan Petek kirişi kesit ekleme yöntemi ile girdim ancak kesit özellikleri penceresinde atalet momenti vs gibi özellikler normalden düşük aynı kesit özelliklerini farklı programlarda girdiğimde daha yüksek değerler alıyorum. Ek olarak girdiğim yükler eşit olmasına rağmen düşey yükler altında çok fazla moment ve kesme sonuçları çıkıyor. Bunun ile ilgili bilgisi olan var mı?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
hem idecad'de, hem "başka program"'da girdiğiniz kesidin özelliklerini paylaşır mısınız?

Bu şekilde farazi sorular üzerine birinin net bir şekilde cevap verip yardımcı olması zor. Nasıl bir kesit girdiniz de özellikleri kaç çıktı 2 programda?

Kesit özellikleri gene biraz sağı solu belli bir hesap, ama sistem olarak 2 ayrı programın verdiği kesme ve moment değerlerini karşılaştırmak da ciddi bir çalışma isteyen süreç, programlar arasında fark çıkarabilecek bir sürü tanımlama detayı var. Hele bir de biraz karmaşık bir yapı ise.

Mutlaka ya program kabullerinde, ya veri girişinde, ya da ikisinde birden farklar vardır. Verinin aynı şekilde değil de birbiri ile uyumlu olacak şekilde girilmesi gerekir programlara. (En basit örnek : sap/etabs eleman boylarını ve ağırlıklarını akstan aksa alıyor, ideCAD temiz açıklıktan alıyor gibi...)

Sırf bu sebepten bile 2 kolon 1 kirişli en basit çerçeveyi, 2 programda tam olarak aynı koordinatlara tıklayarak ve tam olarak aynı kesitlerle bile girerseniz biraz farklı sonuçlar alırsınız.
 
en baştaki idecad in verdiği diğerleri iki farklı programın verdiği.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    19.5 KB · Görüntüleme: 53
  • Ekran Alıntısı-E.png
    Ekran Alıntısı-E.png
    52.6 KB · Görüntüleme: 54
  • Ekran Alıntısı-S.png
    Ekran Alıntısı-S.png
    78.3 KB · Görüntüleme: 55
ETABS ve ideCAD projelerinizi ekler misiniz?

Bu görsellerden anlaşılan etabs ve sap2000'de de kesme alanlarınızda tutarsızlık var.

section designer ile mi giriyorsunuz bunların bir kontrolü gerekiyor.

İç kuvvet sonuçları için ise tamamen tüm modelinize düğüm noktalarına tanımlı serbestliklere vs bakmamız gerekecektir. Modeller olmadan detaylı açıklama yapamayız.
 
ETABS modeliniz açılamıyor, hata veriyor. Ancak biz ETABS V17 ile kesitleri oluşturduk. Aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

1- ide modelinde S235 isimli beton malzeme var ve yapı ağacından silinemiyor, çünkü modelde olan kesitlerde bu malzeme kullanılmış.
2- Bazı petek kesitlerinizde doğrudan C25 beton sınıfı kullanılmış.
** Bu malzemelerin uyun şekilde kullanılması gerekir. Çelik malzeme tanımlanırken açılan pencerede malzeme kısmından çelik ve betonarme seçimlerini uygun şekilde kullanmanız gerekir.

çelik 1.pngçelik 2.png

3- NPI isimli petek kesitte parametreleri ideCAD'te de siz girmişsiniz. Bizde hazır kesit kütüphanesinde petek altıgen olarak IPE ve HE ler mevcut sadece. Girdiğiniz kesitin yükseklik, genişlik, kalınlık, gövde - boşluk mesafesi gibi parametrelerinin doğru olduğundan ve 3 programda da aynı olduğundan emin olmak gerekir. Sizin ilk gönderdiğiniz görselde ETABS ve SAP2000 arasında da kesit parametrelerinde farklılıklar mevcut.

4- Kolonlarda kullanılan birleşik kesitler için ETABS ve ideCAD ile modelleme yapıldığında aşağıdaki görselde göreceğiniz ufak farklılıklar var. Buradaki asıl fark iki program arasında enkesit alanı için radius kullanılıp kullanılmaması gibi durumlardır. Ve oluşan farklar tasarımda ve iç kuvvetlerde büyük farklara neden olmaz, bire bir de tutmaz tabi ki. Ancak gözardı edilebilecek bir fark oluşur.
ksitlerde duru.png
*** Asıl sorun ideCAD modelinde kolonlarda beton malzeme görünmesi, peteklerde çelik görünümlü beton malzeme gibi durumlardır. Birde ide modelinde bir yönde yapı ağacında oluşturulmuş bir yapma kesit kullanılmış, diğer yönde iki ayrı kolon yapma kolon birleşimi ile bağlanmış. İki ayrı kolonu yapma kolon birleşimi ile bağladığınız durumları tasarım modeli olarak kullanmayınız. Sadece çizim modeli olarak kullanılabilir. Program kolonların enkesit özelliklerini bu şekilde birleştiremezsiniz. Tasarım için her zaman yapı ağacında birleşik kesit oluşturunuz.

Özetle ideCAD için hem malzeme seçimleri hatalı, hem de modelleme mantığı uygun değildir. ETABS için modelinizi açamadığımızdan dolayı orada hatalı veya iki program arasında açıklık, kesit, malzeme, yük gibi durumların aynı olup olmadığı karşılaştırılamamıştır. Ancak uygun karsılastırma için öncelikle ideCAD teki sorunları çözüp sonrasında ETABS ile aynı geometriye sahip olup olmadığına bakmanız gerekir.
 
Öncelikle desteğiniz için teşekkür ederim. Evet dediğiniz problemler mevcut ancak benim modelde kullandığım petek s235 çelik olan özellikler mevcut. petek kiriş te girdiğim değerleri tekrar kontrol ettim ancak değerler doğru. Etabsda da oluşturulan petek kiriş ölçülerini size gönderdim. Aynı profili autocad üzerinden ölçtüğümüzde de idecad de verilen atalet momentinden daha yüksek sonuç çıkıyor. Bu arada tekrar teşekkür ederim. Yapma kolon konusunda kafamda soru işareti sebebiyle bir tarafta tanımlanan eleman vardır. diğer tarafta 2 ayrı profil.
 
ETABS modelinizi açamıyoruz. O yüzden ilgili modelin kontrolünü yapamamaktayız. Autocad halini gönderebilir misiniz? Ve autocad'te ölçmekten kastınız nedir, ölçülerle siz mi elle hesap yapıyorsunuz detay verir misiniz?
 
Geri
Üst