V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Projede kaset döşeme kirişli döşemeyi birlikte kullandım.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan usg88
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

usg88

Yeni Üye
1738744306518.png
Merhabalar,Projede kaset döşeme kirişli döşemeyi birlikte kullandım.
Kaset döşemenin aslında asmolen döşeme gibi olduğunu o nedenle de asmolen çözer gibi değerler almamızın gerektiğini savunuyor. Belediye kontrol memuru Süneklik düzeyi hesabında A23 A24 kullanmam gerektiğini, R yi 6 almam gerektiğini söylüyor.
Çözümüm hatalı mı kaset döşeme kirişli döşeme ile birlikte çözüldüğü için asmolen gibi mi davranır?
A15 R:7 kullandım, hata mı ettim?
Yapıyı asmolen çözer gibi mi kabul ederek çözmeliyim?
13 yıldır idecad'i çok severek kullanıyorum.Ben tecrübeme ve yönetmeliğe göre ve idecad programına göre çözümümün doğru olduğunu savunuyorum. Bu savunmama destek olacak değerli görüşlerinizi bekliyorum.
İnşaat Mühendisi
Ümran Sezin GÖK
05062528107
Burdur/Bucak

Ekli dosyalar

Forum sayfasını inceleyiniz.

Yasin Bey ben 70/70 kaset ve normal plak kirişli döşemeyi aynı kalıp planında bir arada çizdim.oda içinden kiriş geçmesi istenmedi Bu çözümde yüksek sünek ve A15 R:7 kullandım. İdare sistemin karma olduğunu yapının asmolen gibi davranacağını iddia etmekte bu nedenle karma sünek ve A23 A24 gibi alınması gerektiğini söylemekte benim A15 ve yüksek sünek kullanmam yanlış mı bu konuların detaylandırılmasını istiyorum

TBDY 2018 'de yapıda farklı döşeme tiplerinin bir arada kullanılması durumunda, süneklik düzeyi seçimi hakkında bir açıklama veya bir yaptırım bulunmuyor. Yönetmelikte böyle bir tanım olmadığı için idecadde de bu durum için bir kontrol yapılmamaktadır.

1738747014208.png

TBDY 2018 4.3.4.3 Maddesinde açıkça "Tek doğrultulu dişli döşemeli" sistemlerden bahsedilmiştir. İki doğrultuda dişli döşemeli sistemler bu sınıfa sokulmamıştır.
1738746351325.png
idecad tbdy analiz ayarları sihirbazında görüldüğü üzere kaset döşeme (iki doğrultulu dişli döşeme) kirişli döşeme ile aynı sınıfa sokulmuştur.
tek doğrultulu dişli döşeme ise 4.3.4.3 maddesinden dolayı ayrı sınıflandırılmıştır.

Benim kişisel fikrim projede birden fazla döşeme tipi kullanıldığında eğer döşeme tiplerinin analiz ayarları seçimlerinde etkisi var ise her iki döşeme tipi için ayrı ayrı koşullar sağlanacak şekilde analiz yapılıp iki analizi de hatasız şekilde raporlamanızın yeterli olacağını düşünüyorum
sizin projenizde kaset ve kirişli döşeme birlikte kullanılmış. Bu döşeme tipleri idecad tbdy 2018 analiz ayarları sihirbazı açısından bir farklılık yaratmadığı için projenizde bu şekilde devam etmenizin (A15 ve R=7) bence bir sakıncası yok

Ancak iki doğrultulu dişli döşemelerinde, tek doğrultulu döşemeler gibi değerlendirilmesi gerektiği konusunda bazı görüşlerde var.
Konuyla ilgili yetkili kurumlardan görüş alınması da faydalı olur.

Burdur Bucakta ivme değerlerinden dolayı asmolen yani tek doğrultuda çalışan dişli döşeme kullanılamadığından (yönetmelikteki değerleri sağlamak imkansıza yakın) hemen hemen tüm projelerde kaset döşeme kullanılmakta. İdaredeki mühendis hem kaset hem de kirişli döşeme kullandığım içim benim projemi kabul etmezse tamamı kaset olan projeleri de kabul etmemeli
Yanlış mı düşünüyorum.

Evet. Sizin projemiz asmolen olarak kabul ediliyorsa. Tamamı kaset döşemeler de tek doğrultulu dişli döşeme gibi degerlendirilmeli.

Değerli açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Katkı sunmak isteyen ya da daha farklı görüşü olan arkadaşlarımız varsa onların de görüşlerini almak isterim

"idecad tbdy analiz ayarları sihirbazında görüldüğü üzere kaset döşeme (iki doğrultulu dişli döşeme) kirişli döşeme ile aynı sınıfa sokulmuştur.
tek doğrultulu dişli döşeme ise 4.3.4.3 maddesinden dolayı ayrı sınıflandırılmıştır."

Kalıp planına baktığımızda, kasetler mimari ihtiyaçtan dolayı, kat planının plaklara göre oldukça az oranında kullanılmıştır, yine deprem yüklerinin büyük bir kısmı orta bölgedeki perde ve perde grupları tarafından karşılanacağı ve bu bölgedeki yük dağılımının kiriş plak sistemi tarafından sağlanacağı söylenebilir.
Dolayısı ile A15 R=7 seçilmesi daha uygun olacaktır.

Bu yaklaşımdaki çözümün, peryot ve kütle katılımları ile, kaset bölgelerinin normal plak halinde çözümü yapılarak, peryot ve kütle katılımları mukayese edildiğinde, çok yakın değerler elde edileceği öngörülebilir.

Bu itibarla, bu yapının yüksek sünek olarak çözülüp, tasarlanmasının, diğer sisteme göre daha uygun olacağı kanaatindeyim.
( yüksek sünek tasarlanan yapıların, karma ve sınırlı sünek tasarımlara göre daha güvenli tepkiler vereceği dikkate alınmalıdır.)

"idecad tbdy analiz ayarları sihirbazında görüldüğü üzere kaset döşeme (iki doğrultulu dişli döşeme) kirişli döşeme ile aynı sınıfa sokulmuştur.
tek doğrultulu dişli döşeme ise 4.3.4.3 maddesinden dolayı ayrı sınıflandırılmıştır."

Kalıp planına baktığımızda, kasetler mimari ihtiyaçtan dolayı, kat planının plaklara göre oldukça az oranında kullanılmıştır, yine deprem yüklerinin büyük bir kısmı orta bölgedeki perde ve perde grupları tarafından karşılanacağı ve bu bölgedeki yük dağılımının kiriş plak sistemi tarafından sağlanacağı söylenebilir.
Dolayısı ile A15 R=7 seçilmesi daha uygun olacaktır.

Bu yaklaşımdaki çözümün, peryot ve kütle katılımları ile, kaset bölgelerinin normal plak halinde çözümü yapılarak, peryot ve kütle katılımları mukayese edildiğinde, çok yakın değerler elde edileceği öngörülebilir.

Bu itibarla, bu yapının yüksek sünek olarak çözülüp, tasarlanmasının, diğer sisteme göre daha uygun olacağı kanaatindeyim.
( yüksek sünek tasarlanan yapıların, karma ve sınırlı sünek tasarımlara göre daha güvenli tepkiler vereceği dikkate alınmalıdır.)
Ben de yüksek sünek rastlanan yapıların daha güvenli tepkiler vereceğini bildiğim için Yapımı Yüksek sünek ve A15 R=7 alarak çözüp teslim edeceğim.
Tekrardan teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

Geri