V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

R katsayısı nasıl değiştirilir?

murat mungan

Yeni Üye
PROGRAMA GİRİLEN VE SECİLEN R KATSAYILARINDA BİR DEĞİŞME OLMUYOR BUNUN NEDENİ NEDİR ACABA , PROGRAM NİÇİN GEREKLİ OLAN R KAT SAYISINI BELİRLEMİYOR. SAYGILARIMLA

Programda Seçilen R katsayısı projede B1 düzensizliği (nci) katsayısının 0.6 ile 0.8 arasında olduğu durumlarda Girilen R katsayısının 1.25nci değeri ile çarpılması sonucu otomatik hesaplanır. Projede B1 düzensizliği yoksa Girilen ve Seçilen R katsayısı aynı olur.
Yapı Taşıyıcı Sistemine göre Davranış Katsayısı ise kullanıcı inisiyatifindedir. Örneğin Süneklik Düzeyi Yüksek Perdeli Çerçeveli sistemde R katsayısı max 7 girilir. Ancak AlfaS değeri 0.75 ten büyükse, R=10-4*AlfaS formulünden en büyük alfa S değerine göre kullanıcı tarafından hesaplanıp Analiz Ayarları TDY seçenekleri sekmesinde girilmelidir. Alfa S Değerleri Deprem Yönetmeliği Genel raporu/Kesme Kuvveti Kontrolü Başlığı altında basılmaktadır.

murat mungan":2nuu4v2u' Alıntı:
PROGRAMA GİRİLEN VE SECİLEN R KATSAYILARINDA BİR DEĞİŞME OLMUYOR BUNUN NEDENİ NEDİR ACABA , PROGRAM NİÇİN GEREKLİ OLAN R KAT SAYISINI BELİRLEMİYOR. SAYGILARIMLA

Eğer rapor alırken R katsayısı ile ilgili uyarı almadıysanız değişmesi gerekmiyordur...

İlk R katsayısı değerini proje genel ayarlarında veriyoruz. Analiz sonrasında program,

1. TDY madde 2.3.2.3'e göre R katsayısını 1.25ncmin ile çarparak otomatik azaltabilir. (sisteminize göre azaltılması gerekirse)
2. Yapınıza rijit bodrum dışında panel varsa, girdiğiniz R katsayının uygunluğuna rapor aşamasında otomatik bakılır. Girdiğiniz R katsayısı değerine göre program size alfas oranı verecektir. Uyarıya göre madde 2.5.2'deki esaslara göre yeni R katsayını belirlersiniz. Sonra belirlediğiniz bu değeri proje ayarlarında girerek tekrar analiz yaparsınız.

Eklediğiniz rapora bakacak olursak, sistemde R=8 alınmış ve 1. madde uygulanmamış. (gerekmemiş). 2. madde için ise yazdığım gibi rapor alırken programın verdiği uyarıları esas almanız gerekir. Uyarı yoksa gerek yok demektir.

merhabalar r katsayısının değişmesi gerekip gerekmediğini program nasıl algılıyor ,zemin katı dükkan olan bir projede x yönünde zemin katta sağlamıyor fakat program uyarı vermedi1677504909526.png

Gönderdiğiniz rapora göre R katsayısı azaltılmış ve uyarı verilmiş.
1677505260180.png

R katsayısı seçim nedeni raporunda da kontrol edilebilir
1677505350593.png

TBDY 3.6.2.3. maddesi uygulanır.
nci 0,6 - 0,8 aralığında r katsayısı 1.25 nci min değeri ile çarpılarak azaltılır.
nci min 0,6 dan küçük olduğu durumda hata verilir bu durumun düzeltilmesi gerekir.
1677505472278.png

Yasin Bey, benzer problemi yaşadım, subasman rijit kat + zemin kat çözdüğüm bir projede R'nin 8 olmasını bekliyordum çünkü analiz ayarları TBDY 2018 seçeneklerinde R 8 girildi ve 4/5 uyarısı da olmadı tik de aktif değil analiz sonrası uyarı da verilmedi ancak raporda bir yere bu cümle yazılmış. Ben ise çizim alıp paftalarken kalıp planının altındaki yazıyı düzenlerken fark ettim. 7.8 yazınca bir garip geldi bir bilen arkadaşıma sordum ve sayfa60 problemi o dedi araştırdım ettim bu konuyu buldum. he çok mu büyük fark değil hatta önemsiz ama yani demem o ki bu gibi uyarıların hepsi bir textbox olarak kullanıcıya sunulsa özet bilgi notu şeklinde daha kullanıcı dostu bir programımız olur. çizim almadan müdahale edip çözebileceğimiz fırsatımız olur belki de.
iyi çalışmalar dilerim kolay gelsin.

Geri