carlos

Yeni Üye
Analiz yaparken taşıyıcı sistem davranış kat sayısı hatalı uyarısı nı R katsayısını ,R=8 den 1 e düşürünce çözüldü..

ancak öğrenmek istiyorum neden böyle oldu..

birde..max.pursantaj aşıldı uyarısı var...

teşekkürler..
carlos..
 

Ekli dosyalar

  • 8.olunca.png
    8.olunca.png
    289.8 KB · Görüntüleme: 9,970
  • 1.olunca...jpg
    1.olunca...jpg
    280.8 KB · Görüntüleme: 9,970
Moderatör tarafında düzenlendi:
carlos":zfd5b52f' Alıntı:
analiz yaparken taşıyıcı sistem davranış kat sayısı hatalı uyarısı nı,,R=8 den 1 e düşürünce çözüldü..

ancak öğrenmek istiyorum neden böyle oldu..

birde..max.pursantaj aşıldı uyarısı var...

teşekkürler..
carlos..

Süneklik düzeyi normalse R'yi 4 almanız gerekir.

Maksimum pursantaj uyarı ise; elemanın pursantajı, yönetmelikte verilen pursantaj sınırlarını aşıyor anlamına gelmektedir. R=1 aldınız için deprem tesirleri çok yüksek hesaplandığından kaynaklanmış olabilir.
 
Perdeli sistemlerde deprem yönetmeliğine göre R kat sayısı 8 alınmamalı. İdecad rapor kısmında R kat sayısının seçimi ile ilgili bir hesap var alfa kat sayısını 0.75<=alfa <1 almanız durumunda R kat sayısını 10-4alfa değeri ile bulursunuz. örnek olarak alfayı 0.76 alırsanız 4x0.76=3.04, R kat sayısı ise 10-3.04=6,96 seçebilirsiniz. Bu değeri yazdığınızda bahsettiğiniz hatayı almayacaksınız. Maksimum pursantaj hatası ise kirişlerdeki kesme kuvveti sebebi ile alınıyor. Ya bahsi geçen kirişlerin ölçülerini büyütmelisiniz ve ya içerisindeki donatıların çaplarını büyütmelisiniz diye biliyorum. umarım yardımı dokunur
 
Arka plandaki resime bakınca sisteminizde perdeler olduğunu görüyorum. Oysa R=8 almışsınız. Sistemde perdeler olduğunda R değeri en fazla 7 olabilir. Eğer R katsayısını 7 girdiğiniz halde sistemde, perde eğilme momentlerinin toplam devrilme momentine oranı 0.75 den büyük olması sorunu ile karşılaşırsanız R değeri için "afrasiyab45"'in dediği formülde R=10-4 x alfaS formülünü kullanırsınız. Ama sonuç olarak deprem yönetmeliğinde hangi tip binalar için hangi R katsayılarının kullanılacağı Bölüm 2.5. de ve TABLO 2.5 TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞ KATSAYISI (R) tablo halinde gösterilmiştir. İyi irdelemenizi ve incelemenizi öneririm.
 
Geri
Üst