V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Radye Döşemede zemin taşıma gücü yetersiz

mehmetyks

Yeni Üye
Merhaba,
Ekteki projede taşıma gücü yetersiz hatası alıyorum. 140 cm ampatman yapmama rağmen kurtarmadı. 4 katlı küçük bir projede 40 cm temel kalınlığında bu ampatmanın çok fazla olduğunu düşünüyorum, temel kalınlığını artırmamda fayda etmedi.
-P198 perdesini kaldırdığımda 140 cm ampatmanda hata vermiyor ancak asansör kenarında 2 kirişte saplama oluyor, çatı katında kısa kolon etkisi var.
-perde yerine iki adet kolon koyduğumda 1. modda burulma meydana geldi

Ayrıca aynı kiriş ve perdeler farklı katlarda hata vermezken zemin, 1 ve 2. katlarda kenetlenme boyu hatası vermektedir.

yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler

Ekli dosyalar

yardım isterken hangi versiyonu kullandığınızı yazarsanız iyi olacaktır. 1094 kullanıyorum nasıl yardımcı olayım ki?

hocam yardımcı olursanız sevinirim
Bu yükleme 0,9' yüklemesi olduğu için idecad önerdiği gibi değerlendirebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1776507383287.png

Bu yazdıklarım benim şahsi görüşüm değildir ve mühendislik biliminin temel yaklaşımlarından biridir.
Aşağıdaki önerilerim, Temel hesapları nonlineer yapılmadığı sürece uygulanabilir bir yöntemdir. Ve sizi güvensiz tarafta bırakmayacak bir yaklaşımdır.

Temel'de eğer negatif gerilme çıkmış ise, bunun anlamı şudur;

Bu negatif çıkan bölgede temel yukarıya doğru deplasman yapmaya çalışıyor ve yaylar da bu deplasmana direniyorlar ve negatif gerilme çıkıyor ve bunun sonucunda da pozitif gerilme çıkan alanlarda gerçekte olması gerekenden daha az pozitif gerilme çıkıyor. Gerçekte böyle bir durum oluşmaz ve zemin yayları bu deplasmana karşı koyamaz.

Ben böyle bir durum ile karşılaşınca şöyle yaparım.
Negatif gerilme çıkan alanlarda yatak katsayısı çarpanını küçük bir değer yaparak hesabı tekrarlarım ve tekrar bakarım negatif gerilme var mı diye eğer hala varsa tekrar bu negatif çıkan alanlarda da yatak katsayısı çarpanına müdahale eder ve tekrar bakarım. Önerdiğim yöntem bu sınırlarda kalmak üzere nonlineer hesap yapmadan da güvenle kullanılabilir.

Eğer zemin gerilmeleri çok daha kesin bir yaklaşımla hesaplamak istenirse,

Temeli de işin içine katacak şekilde itme analizi yapılır ve zemin yayları nonlineer olarak alınabilir. (Bu olanak v10.82 de yoktur)

Yatak katsayısı çarpanına müdahale edilerek yapılan hesaplar bu bölgelerde pozitif gerilme çıkartan diğer yüklemeleri de etkileyeceğinden yapının tüm davranışını değiştirebilir. Bu yöntem ile sadece pozitif gerilmenin ne mertebede arttığını kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde yapılan hesaplar nihai olarak proje çıktısı olarak kullanılmamalıdır. Fakat önerdiğim yaklaşık yöntem verdiğim sınırlarda kalıyorsa negatif gerilmeleri dikkate almayabilirsiniz.

Negatif gerilmeler çoğunlukla 0.9G içeren yüklemelerde oluşur.

Bunun anlamı da yapı inşa halindeyken yani tam yüklenmemiş iken olan bir depremde yapı davranışını gösterir. Bu durumda hem ölü yüklerin 0.10'u yoktur hem de hareketli yük yoktur.
Ancak negatif gerilme G ve Q içeren deprem yüklemelerinde veya sadece düşey yüklerin olduğu yüklemede çıkıyorsa bu negatif gerilmeleri bertaraf edecek şekilde önlem almalısınız.

Yönetmelikte 0.9G yüklemesini de içeren tüm depremli kombinasyonlar ifadesi vardır. Ve ayrıca negatif gerilmelerle ilgili bir öneri bulunmamaktadır.

Geri