Radye Temel Donatı Problemi

Modellemede radye temelin hatasız ve standartlara uygun olduğu gözüküyor fakat Radye Temel moment-donatı alanları kısmına girdiğim zaman açıklık (altta) gereken donatı alanı 52.547 iken mevcut donatı alanı 25.342 olduğu yazıyor.
 

Ekli dosyalar

  • Radye Temel Donatı Problemi.cde
    24.4 MB · Görüntüleme: 14
Merhabalar,

Modelinizde raporlarda ve Analiz Tasarım-> Radye Temel kısmında donatı yetersizliği hatası verilmektedir.
Radye temelde mesnet bölgesinde sol alt ilave ve sağ alt ilave çıkmadan çözüm yapılması gerekir.
1634029654232.png


Projenizde temel hesap aksları kolon ve perdelerin üzerine gelmeyecek şekilde aşağıda gösterdiğim şekilde ->Donatı hesap aksı geometrisi değiştir komutuyla düzenlenerek ana donatıda ekonımi sağlanabilinir.
1634029773399.png

Hesap akslarını düzenleyerek, analiz ettiğiniz taktirde donatı yetersizliği hatası almayacaksınız. İlave donatılar kısmını incelerseniz ilave donatı alanlarını da ayrıca görebilirsiniz. İlave donatılar için donatı seçiminde fi 20,18-16 gibi donatıları da açmanızı öneririm.
1634030023325.png
 

Ekli dosyalar

  • 1634029629069.png
    1634029629069.png
    30.1 KB · Görüntüleme: 27
Ben modelde raporlarda ve analiz tasarım-> radye temel kısımlarında donatı yetersiz hatası almıyorum gösterdiğiniz şekilde ama dediğim gibi hata almadığım halde mevcut donatı donatı gereken donatıdan daha az gözüküyor. Bir de temel hesap akslarını perde ve kolonların üzerinden geçmeyecek şekilde tanımlamamızın sebebi o kısımlardaki kesitlerde zorlanmanın fazla olması ve ona göre donatı ataması mıdır acaba ? Teşekkürler.
 
Söylediğiniz şekilde hesap akslarını değişince mevcut donatı gereken donatı seviyesinin üzerine çıktı çok teşekkürler ama yukarıda sorduğum gibi bunun asıl sebebini öğrenebilir miyim?
 
Radye temelin ana donatıları hesap aksı geçen bölgeye göre dizayn edilir. Hesap akslarını perde altından geçirdiğiniz takdirde alt ve üst ana donatılar artar ilave donatı ihtiyacı azalır veya hiç olmayabilir. Bu ekonomik bir tasarım olmayabilir. Sadece perde altında gerekli olan donatı alanını tüm temelde kullanmış olursunuz.
Hesap akslarını açıklıktan geçirdiğiniz durumda alt ve üst ana donatılar bu hesap aksının geçtiği bölgeye göre dizayn edilir. Radye temelde seçilen donatının yeterli olmadığı tüm alanlarda (kolon/perde altı gibi) ilave donatıları bölgeleri ve gerekli olan donatı alanı hesaplanarak ilave donatılarının seçimi yapılır.
 
Geri
Üst